OLD HELLO 2

“Futuretro”: Παιδιά, ελάτε να ταξιδέψουμε στην εικονική πραγματικότητα με ρομπότ και 360° παραμύθια

"Futuretro": Παιδιά, ελάτε να ταξιδέψουμε στην εικονική πραγματικότητα με ρομπότ και 360° παραμύθια

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), ενηλικιώνεται και επιστρέφει για τη 18η ετήσια διοργάνωσή του στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην Πλατεία Κοτζιά για μία πενθήμερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 29 Μαΐου 2022, στο κτιριακό συγκρότημα πρώην notoshome.

Έργα animation γεμάτα χρώματα, περιπέτειες και ταξίδια σε όλο τον κόσμο, εργαστήρια, installations, games, 3D περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας, καινοτόμα φιλικάρομπότ, καθώς και ένα διαδραστικό 360° παραμύθι για παιδιά.

H 18η διοργάνωση στοιχηματίζει να σχηματίσει χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών, καθώς επίσης να τα βοηθήσει να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να οξύνουν την κριτική τους σκέψη.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ

To Line Wobbler, ένα παιχνίδι μονοδιάστατου hardware του Γερμανού Robin Baumgarten, με ένα χειριστήριο, φτιαγμένο από ένα σιδερένιο ελατήριο και μία μακριά LED ταινία. Πρόκειται για ένα πείραμα, που έχει βραβευτεί για τον μίνιμαλ σχεδιασμό του, για τη χρήση πρωτότυπων μηχανικών εισαγωγής (input), καθώς και την ενσωμάτωση του φυσικού χώρου στο παιχνίδι.

Το Floooor του Σουηδού μουσικού Håkan Lidbo, ένα επιδαπέδιο παιχνίδι με 36 αισθητήρες που συνδέονται με ένα μουσικό πρόγραμμα και ηχεία. Ένα χαλί, που είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους του φεστιβάλ με σκοπό να φτιάξουν, μέσω μιας ομαδικής αυτοσχέδιας χορογραφίας, μία νέα μουσική σύνθεση και να εξερευνήσουν διαφορετικά ηχητικά μοτίβα.

Δύο έργα εικονικής πραγματικότητας σχεδιασμένα ειδικά για παιδιά, που θα αλλάξουν τον τρόπο που παρακολουθούν μια ταινία, αφού θα τους δώσουν την αίσθηση ότι μεταφέρονται τα ίδια σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο:Advertisement

Το Cosmogonic του Πολωνού καλλιτέχνη Paweł Szarzyñsk είναι μία μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας βασισμένη στο έργο του Πολωνού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Stanisłav Lem, το οποίο ερευνά την ανθρωπότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από εικόνες μακρινών πλανητών και μηχανικών όντων.

ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΕ ΥΛΙΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ 360°

Στο Tops of Memory II Illusion, με τα VR γυαλιά, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να δουν κινούμενα σχέδια ζωγραφισμένα πάνω σε υλικά ζωγραφικής που δημιουργούν μια ξεχωριστή και δυναμική εμπειρία. Τι θυμούνται οι άνθρωποι όταν κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν;

Το Somewhere του Florian Panzer είναι ένα διαδραστικό 360° παραμύθι με πρωταγωνιστές χαριτωμένα ζωάκια. Συνόδευσε τον μικρό Unrund στην πιο διασκεδαστική περιπέτεια της ζωής του! Η εγκατάσταση προσκαλεί τα παιδιά να αντιμετωπίσουν με παιχνίδια νέες -και μη- οικείες καταστάσεις και με αυτόν τον τρόπο να βιώσουν το άγνωστο που συχνά δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο το νομίζουν.

Μικρού μήκους animation ταινίες από όλο τον κόσμο, που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για παιδιά και προ-εφήβους και θα προβάλλονται καθημερινά στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβολών, που θα λειτουργεί στον έκτο όροφο του κτιριακού συγκροτήματος πρώην notoshome.

Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παιδιά-δημιουργοί, οι οποίοι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μάς υπέβαλαν τα έργα τους. Παιδιά ηλικίας εννέα έως δέκα επτά ετών με φιλοδοξία και ταλέντο μάς δείχνουν πως η δημιουργικότητα δεν γνωρίζει ηλικία.

Κρατώντας ως γνώμονα τα παιδιά-δημιουργούς, το ADAF έχει την τιμή φέτος να συνεργάζεται με το Animasyros – Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ για ταινίες animation, το οποίο μας παραχώρησε τις τελικές δημιουργίες των παιδιών από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που έχει διοργανώσει. Σε αυτά τα εργαστήρια συμμετείχαν παιδιά ή έφηβοι, δημιουργώντας με τους εκπαιδευτές τα πιο ευφάνταστα animation. Στο πλαίσιο του ADAF θα έχουμε τη χαρά να τα απολαύσουμε όλοι μαζί, για πρώτη φορά στην Αθήνα.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ADAF KIDS

Το Athens Digital Arts Festival έχει ετοιμάσει τρία μοναδικά εργαστήρια για παιδιά δημοτικού, που εξερευνούν τις δημιουργικές πτυχές του σύγχρονου ψηφιακού πολιτισμού, και παράλληλα λειτουργούν ενθαρρυντικά ως μία πρώτη επαφή με τον κόσμο της καινοτόμας επιστήμης και τεχνολογίας.

Εργαστήριο Ρομποτικής – Ρομποτικό Ηλιοτρόπιο: Ο κόσμος γύρω μας δουλεύει με ρομποτ και δεν εννοούμε μόνο την “ρομποτική σκούπα”. Η ευρεία χρήση της Ρομποτικής και του Αυτοματισμού οφείλεται στο ότι τα πράγματα γίνονται έτσι πιο εύκολα, οικονομικά και πάνω από όλα οικολογικά! Δείτε από κοντά μια οικολογική εφαρμογή της ρομποτικής που σχετίζεται με τις Ανανεώσιμες μορφές Ενέργειας.

Εργαστήριο 3D Printing: Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια τεχνολογία που ήδη κατασκευάζει σπίτια και προορίζεται να κατασκευάσει χωριά στον Άρη! Πλήρως συντονισμένη με την εποχή της πληροφορίας, φτάνει απλά να δημιουργήσεις το σχέδιο και ο εκτυπωτής μπορεί να φτιάξει τα πάντα. Φαντάσου, σχεδίασε, διόρθωσε και εκτύπωσε ό,τι θέλεις… Μάθε να χρησιμοποιείς τα προγράμματα, τα μηχανήματα και τις βασικές αρχές, ώστε να εκτυπώνεις και σπίτι σου!

Εργαστήριο Sound Design – Design your own sound: Εισηγητής του εργαστηρίου είναι τα Αlterkids, υπό τη στέγη του Cinema alive. Ο ThinKarma, σε παράλληλη σύνδεση του επερχόμενου live του στο 18ο ADAF με αναφορά στα Interspecies του & το Workshop Sound Design for Kids, προσεγγίζει την εικονική απομυθοποίηση στην οποία έχει εισέλθει ένα παιδί με άμεση αλληλεπίδραση, χρησιμοποιώντας και εκπαιδεύοντας το παιδί με τα ίδια εργαλεία που θα χρησιμοποιεί ο ψηφιακός ήρωάς του ή το αγαπημένο του ψηφιακό παιχνίδι.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Κλείστε θέση στέλνοντας το ονοματεπώνυμο του παιδιού που θέλει να συμμετάσχει, την ηλικία του και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας του κηδεμόνα στο [email protected]. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, για αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα του ADAF και το επιμελητικό σημείωμα για τη φετινή θεματική του 18ου Athens Digital Arts Festival, “FutuRetro”, επισκεφθείτε το 2022.adaf.gr και τα κανάλια επικοινωνίας του φεστιβάλ.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Ημερομηνίες: 25 – 29 Μαΐου, 2022

Ώρες λειτουργίας εκθεσιακού χώρου: 10:00 – 23:00

Ώρες λειτουργίας ADAF Stage: 20:00 – 24:00

Τοποθεσία: Κτιριακό συγκρότημα πρώην notoshome | Κρατίνου 3-5, Πλατεία Κοτζιά

Παράλληλες εκδηλώσεις: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, “Ελευθέριος Βενιζέλος”

http://infokids.gr