Αν βιώσαμε κάτι πολύ έντονα στις δύο καραντίνες είναι η τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας με τα παιδιά, η οποία γέμισε ξαφνικά από προτεραιότητες και μικροαγγαρείες που δεν είχαμε κατά νου μέχρι πριν. Όλο αυτό είχε αντίκτυπο, όχι μόνο σε μας αλλά και στα παιδιά, των οποίων η ψυχική ηρεμία πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Με λίγα λόγια, τα παιδιά μας πρέπει να είναι ήρεμα και χαρούμενα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί στον μέγιστο βαθμό μόνο με μια απλούστερη καθημερινότητα. Όχι με μια ρουτίνα γεμάτη από πράγματα που κάνουν τη ζωή πιο πολύπλοκη για μεγάλους και μικρούς.
Λίγα και καλά…
Ουκ εν τω πολλώ το ευ, λέγανε οι πρόγονοί μας και είχαν απόλυτο δίκιο. Στην εποχή μας που, ακόμη και με τις όποιες δυσκολίες, είναι πολλά αυτά από τα οποία έχουμε και περίσσευμα, τείνουμε να γεμίζουμε τη ζωή μας με πράγματα και δραστηριότητες που δεν έχουμε αληθινά ανάγκη. Το ίδιο και τη ζωή των παιδιών μας – πολλά παιχνίδια, πολλά παιδικά, πολλά βιβλία, πολλές οθόνες…
Το πρώτο βήμα για ν’ απλουστεύσουμε την καθημερινότητα των παιδιών είναι να μαζέψουμε ότι δεν χρειάζονται και να τα χαρίσουμε εκεί που τα έχουν πραγματική ανάγκη. Έτσι, θα χαρούν τα υπόλοιπα ακόμη πιο πολύ.
Ελεύθερο παιχνίδι, όχι ακαταστασία
Κακά τα ψέμματα, το σπίτι είναι ο παιδότοπος των παιδιών – ειδικά το χειμώνα που δεν μπορούμε να πάμε έξω. Κι ένας παιδότοπος οφείλει να αποτελεί χώρο ελεύθερης έκφρασης και ανεμελιάς, δεν χρειάζεται όμως να μοιάζει με χάος. Το ελεύθερο παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά και την ανάπτυξή τους και το σπίτι πρέπει να είναι μια ανοιχτή αγκαλιά όπου μπορούν να παίξουν χωρίς σκοτούρες.
Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με σεβασμό σε κάποιους κανόνες και χωρίς την ακαταστασία που κάνει τη ζωή όλων δύσκολη μετά το παιχνίδι. Διαμορφώνουμε τον χώρο ώστε να διευκολύνει το παιχνίδι, αλλά μαθαίνουμε στα παιδιά ότι η τάξη είναι και δική τους ευθύνη.
Διαλείμματα χαλάρωσης μέσα στη μέρα
Πολλές φορές, η καθημερινότητα μας παίρνει από κάτω και δεν σταματάμε ώσπου να πέσουμε από την κούραση αργά το βράδυ. Για τα παιδιά δεν είναι διαφορετικά, αφού, ακόμη κι αν δεν δουλεύουν όπως εμείς, κουράζονται κι εκείνα όταν δεν σταματούν να βρίσκονται σε κίνηση ολημερίς. Κι έτσι, καταλήγουν να απολαμβάνουν λιγότερο το παιχνίδι τους ή τον χρόνο που περνάμε όλοι μαζί.
Αν όμως αρχίσουμε να κάνουμε μικρά διαλείμματα χαλάρωσης μέσα στη μέρα και μάθουμε στα παιδιά να κάνουν το ίδιο (ακόμη κα να κοιμούνται το μεσημέρι) όλα θα μας φαίνονται απλούστερα και πιο απολαυστικά.
Το απλό είναι δυσκολότερο απ’ όσο νομίζουμε
Το να απλουστεύσει κανείς τη ζωή του, πόσο μάλλον μιας οικογένειας με καθημερινές ανάγκες, υποχρεώσεις και απρόοπτα, δεν είναι καθόλου… απλό. Είναι όμως πολύ σημαντικό να στρέψουμε και τα παιδιά μας προς όλα εκείνα που έχουν αληθινή αξία στη ζωή. Όσο χρόνο χρειάζεται κανείς να συσσωρρεύσει αγαθά που τον βαραίνουν και συνήθειες που δεν έχουν να του δώσουν τίποτα ουσιαστικό, άλλο τόσο παίρνει να τα ξεφορτωθεί.
Μαθαίνοντας στα παιδιά να αξιολογούν από μικρά το οτιδήποτε πριν το εντάξουν στην καθημερινότητά τους, αποκτούν ένα χρήσιμο εργαλείο αποσυμφόρησης της ζωής και της ψυχολογίας τους για τον ενήλικο βίο τους.
Χαλαροί γονείς, χαρούμενα παιδιά
Στη ζωή μας, αυτά που αφήνουν το δυνατότερο αποτύπωμα είναι τα απλά πράγματα και οι σταθερές αξίες, όπως ένα οικογενειακό τραπέζι, μια βόλτα στην εξοχή, ένα παραμύθι πριν τον ύπνο, ένα πλούσιο Κυριακάτικο πρωινό κλπ. Η παιδική ηλικία είναι γεμάτη από όμορφες στιγμές που ακολουθούν τον καθένα από εμάς, όχι ως καθαρές μνήμες, αλλά ως μια παρακαταθήκη τρυφερότητας, ασφάλειας και αγάπης.
Τα παιδιά μας γεμίζουν την ψυχή τους με ό,τι παίρνουν από εμάς και κουβαλάνε αυτό το απόθεμα ευχάριστων συναισθημάτων για πάντα. Κοντολογίς, αν είμαστε εμείς χαρούμενοι και ήρεμοι θα είναι και εκείνα, όχι μόνο τώρα, αλλά και στη μετέπειτα ζωή τους.
ΠΗΓΗ:mama365.gr