OLD HELLO 2

Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα παιχνίδια θανάτου και τις προκλήσεις;

Πονοκέφαλο στους γονείς έχουν δημιουργήσει τα «παιχνίδια θανάτου» και οι επικίνδυνες προκλήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που χάνουν ακόμη και τη ζωή τους για λίγα like ή για να αυξήσουν τους ακόλουθους τους.

Τέτοιους είδους παιχνίδια γνωρίζουν τεράστια απήχηση και αποδοχή από τα πιτσιρίκια όλων των ηλικιών που θέλουν να κερδίσουν δημοσιότητα, ριψοκινδυνεύοντας να πεθάνουν. Χαρακτηριστικό είναι το παιχνίδι “Blackout Challenge” που «τρέχει» στο Tik Tok και έχει προκαλέσει ανησυχία στους γονείς.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BLACKOUT CHALLENGE ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ TIK TOK

Το «Blackout Challenge» είναι μια «δοκιμασία» στην οποία υποβάλλονται έφηβοι από όλο τον κόσμο προκαλώντας ασφυξία στον εαυτό τους, μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους και στη συνέχεια να ανεβάσουν τη στιγμή που τις ανακτούν ξανά, στη γνωστή πλατφόρμα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να χτυπήσουν το κεφάλι τους όταν πέφτουν, ή να υποστούν επιληπτικές κρίσεις ή εγκεφαλική βλάβη.  Το challenge ουσιαστικά καλεί τα παιδιά να ανεβάσουν στο Tik Tok το βίντεο από τη στιγμή που χάνουν τις αισθήσεις τους μέχρι που θα συνέλθουν. Κάποια παιδιά χρησιμοποιούν κορδόνια παπουτσιών, σχοινιά ή σεντόνια για προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους. Οι πράξεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν στην καλύτερη λιποθυμία ενώ στη χειρότερη μέχρι και μόνιμες βλάβες ακόμη και τον θάνατο.

H ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ 14ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΚΗ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΘΑΝΑΤΟΥ;

Στην Ελλάδα, το θέμα άνοιξε μετά τον θάνατο του 14χρονου  Μάκη που προκάλεσε και εισαγγελική παρέμβαση για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της συμμετοχής σε αυτοκτονία.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών βρίσκεται το λάπτοπ και το κινητό του παιδιού. Η πρώτη εικόνα που είχαν οι αστυνομικοί από την κατάθεση της μητέρας του που τον βρήκε νεκρό είναι ότι το παιδί βιντεοσκοπούσε με το κινητό του την ώρα του θανάτου του. Θα πρέπει να διασαφηνιστεί αν ο 14χρονος που είχε ανοιχτό το κινητό του κατέγραφε τις τελευταίες στιγμές που προκάλεσαν τον αδόκητο θάνατό του ή μετέδιδε live όσα το έφηβο αγόρι έκανε μέσα στο δωμάτιό του μέσω streaming σε κάποια πλατφόρμα όπου κάποιοι μπορεί να παρακολουθούσαν.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΘΑΝΑΤΟΥ» ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Την ίδια ώρα ένα ακόμη “παιχνίδι θανάτου” διεξάγεται στη χώρα μας και τα πρώτα επικίνδυνα περιστατικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών από διάφορα σημεία της χώρας, έφηβοι πετάγονται αιφνίδια μπροστά σε κινούμενα αυτοκίνητα για να δείξουν πόσο ατρόμητοι είναι.

Οι ανυποψίαστοι οδηγοί στο παρά πέντε φρενάρουν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Μάλιστα, πολλοί οδηγοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις αντανακλαστικών σε σκοτεινούς δρόμους, μιας και έχουν ελάχιστο χρόνο αντίδρασης.

Η ψυχοπαιδαγωγική σύμβουλος, Χρυσούλα Μαυράκη, σε δηλώσεις της στο Infokids αναφορικά με την μόδα των παιχνιδιών θανάτου και την επιμονή των παιδιών να τα ακολουθούν φανατικά, παραβλέποντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους εξήγησε ότι “Τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι αναζητούν την αποδοχή και τη διάκριση ανάμεσα στους συνομηλίκους τους με κάθε τρόπο, ακόμα και ακραίο και επικίνδυνο.

H ορμή της νεότητας τους δίνει την ψευδαίσθηση ότι είναι άτρωτοι και κανένα κακό δεν θα πάθουν. 

Οι γονείς θα πρέπει να επιβλέπουν διακριτικά μεν αποτελεσματικά δεν τις ασχολίες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού τους, περνώντας πάντα το αίσθημα της αγάπης, της αποδοχής και της θετικής ενίσχυσης για να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Το σχολείο θα πρέπει να βοηθά τα παιδιά στη δημιουργία υγιούς προσωπικότητας με αξίες και πρότυπα και να αποτρέπει ανταγωνιστικές πρακτικές. 

Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και σημαντικό. Έχει τα δικά του χαρίσματα και ο στόχος θα πρέπει να είναι το ευ ζην, η χαρά και όχι αποκλειστικά η επιτυχία και η διάκριση.”

Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κάθε γονέας όμως έχει τον τρόπο να βρίσκεται δίπλα στο παιδί του και να το ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για το εικονικό περιβάλλον του TikTok, Instagram κτλ. Όταν το παιδί είναι καλά ενημερωμένο, αποκτά την σιγουριά για το πώς να κινηθεί με ασφάλεια στο διαδίκτυο χωρίς να ανησυχείτε για τους πιθανούς κινδύνους.

http://infokids.gr