υγιεινά παιδικά σνακ
LIFE & STYLE

Η διατροφή των παιδιών και υγιεινά σνακς

Μια μαμά θέλει το παιδί της να τρέφεται σωστά και υγιεινά. Αν αυτό όμως κάποιες φορές “ξεφεύγει”, πάμε να δούμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε την κακή διατροφή και την απότομη αύξηση βάρους των παιδιών.

 

  • Να δίνετε προσοχή στο μέγεθος των μερίδων – να χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα.
  • Να αποφεύγετε τη χρήση του φαγητού για την παρότρυνση ή την επιβράβευση καλής συμπεριφοράς ή για την ικανοποίηση των συναισθηματικών αναγκών των παιδιών – να χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα, παιχνίδι ή άσκηση ως επιβράβευση (γίνετε δημιουργικοί!).
  • Να ενθαρρύνετε τα παιδιά να δοκιμάζουν νέες τροφές, έτσι ώστε να μαθαίνουν να δέχονται και να εκτιμούν μεγάλο εύρος γεύσεων. Η απόρριψη καινούριων ή πικρών τροφών είναι φυσιολογική, ιδιαίτερα σε μικρότερα παιδιά, αλλά η ποικιλία επιλογών μπορεί να αυξήσει την αποδοχή.
  • Να φροντίζετε το παιδί να κοιμάται αρκετά, ανάμεσα σε 9 και 14 ώρες, ανάλογα με την ηλικία.
  • Να ενθαρρύνετε τη σωματική άσκηση. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα παιδί θα πρέπει να αφιερώνει τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα σε σωματική άσκηση!
  • Αναπτύξτε ένα υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον για το παιδί, όπως οικογενειακά γεύματα, να μην τρώει μπροστά από την τηλεόραση, και τακτική σωματική άσκηση.

 

Κάποιες εναλλακτικές που μπορούμε να εντάξουμε στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών σαν “σνακ” :

Σπιτικό κέικ

Αποφύγετε τη χρήση κάποιας μαργαρίνης και αντικαταστήστε με κάποιο βούτυρο καρύδας, αγνό αγελαδινό βούτυρο ή ελαιόλαδο. Μπορείτε να φτιάξετε πολλά κεκάκια, σε διάφορες γεύσεις και να προσθέσετε κομμάτια μαύρης σοκολάτας. Γενικότερα αν θέλετε να δώσετε σοκολάτά στα παιδιά σας να προτιμάτε αυτή με την 75% περιεκτικότητα σε κακάο.

Τορτίγιες

Ακόμη μια ωραία ιδέα για σνακ στο σχολείο είναι οι τορτίγιες ολικής άλεσης που μπορείτε να γεμίσετε είτε με λίγο φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα, είτε με μέλι και λίγο βούτυρο, είτε με λαχανικά, αβοκάντο, γαλοπούλα και άπαχο τυρί.

Μπάρες δημητριακών

Οι μπάρες δημητριακών μπορούν να περιέχουν μια πληθώρα από θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στη βρώμη, στους ξηρούς καρπούς, το σουσάμι, το μέλι και τα αποξηραμένα φρούτα.

 

 

 

Πηγή : www.mothersblog.gr