ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Η κρίση της μέσης ηλικίας και πώς θα τη διαχειριστείτε

Ένας ακόμη χρόνος τελειώνει και δεν είναι λίγοι εκείνοι που νιώθουν ένα επιπλέον βάρος… Αυτό του ενός ακόμη χρόνου που προστίθεται στην ηλικία τους. Και είναι αλήθεια ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο συχνά χτυπάει την πόρτα η κατάθλιψη, με τις γυναίκες να αποτελούν τα… συνήθη θύματα. Οι αιτίες είναι διάφορες. Το καλό, όμως, είναι ότι υπάρχουν τρόποι διαχείρησης.

Η κρίση της μέσης ηλικίας αφορά σε άτομα 40-60 ετών και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι στη διαδικασία της ανθρώπινης ωρίμανσης. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μέση ηλικία είναι η πιο επικίνδυνη για την εμφάνιση κατάθλιψης. Λένε χαρακτηριστικά, ότι η ψυχική ευεξία ακολουθεί την πορεία του γράμματος U, δηλαδή φτάνει στο αποκορύφωμα στη νεανική ηλικία, πέφτει στο ελάχιστο στην ηλικία των 40 και ανακάμπτει ξανά στην τρίτη ηλικία.

Τι προκαλεί την κατάθλιψη

Στη μέση ηλικία γίνεται συνήθως ο πρώτος μεγάλος απολογισμός ζωής. Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δεν είναι πια νέοι, ενδέχεται να νιώσουν έντονα συναισθήματα δυσαρέσκειας για όσα δεν κατάφεραν να πετύχουν. Οι περισσότεροι βιώνουν ενός είδους συναισθηματικής μετάβασης σχετικά με το σημείο που βρίσκονται, κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και τι θα ήθελαν να αλλάξουν. Μετά την ηλικία των 50 αρχίζει να επιστρέφει το χαμόγελο στα χείλη, ενώ όταν συμπληρωθούν τα 70 χρόνια, όσοι είναι σε καλή φυσική κατάσταση νιώθουν τόσο χαρούμενοι όσο στα νιάτα τους. Η κατάθλιψη δεν κάνει εξαιρέσεις ως προς το φύλο, την οικονομική, κοινωνική ή οικογενειακή κατάσταση.
Η κρίση της μέσης ηλικίας και πώς θα τη διαχειριστείτε

Βιώματα και αντιδράσεις 

Όταν η κρίση της μέσης ηλικίας είναι τόσο έντονη που οδηγεί σε κατάθλιψη, τότε τα άτομα αυτά νιώθουν ανία με ανθρώπους και πράγματα που παλιότερα έβρισκαν ενδιαφέροντα και έχουν ανάγκη για αλλαγή. Αμφισβητούν τις επιλογές τους και νιώθουν δυσαρέσκεια για τον τρόπο ζωής τους. Βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με το ποιοι είναι, αλλά αδυνατούν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το πού θέλουν να πάνε στη ζωή. Οι παντρεμένοι, νιώθουν θυμό για το έτερον ήμισυ και το θεωρούν υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Εξωτερικοί παράγοντες και δυσκολίες εντείνουν την κρίση της μέσης ηλικίας, όπως, επίσης, και τραύματα της παιδικής ηλικίας που δεν έχουν ξεπεραστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη.

Η κατάθλιψη είναι γένους θηλυκού

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα κατάθλιψης στις γυναίκες που διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, πιθανότατα λόγω των πολλαπλών καθηκόντων, των ευθυνών και της προσπάθειας που καταβάλλουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις οικογενειακές και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εκδηλώσουν κατάθλιψη. Οι περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνονται στη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλαδή την εποχή που οι γυναίκες δημιουργούν -κατά κανόνα- οικογένεια. Τότε, οι πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης αυξάνονται τρεις ως τέσσερις φορές σε σχέση με τους άνδρες. Τα στατιστικά δίνουν και τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Μία στις οκτώ γυναίκες θα εμφανίσει κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής της.
  • Τα κορίτσια ηλικίας 14-18 ετών εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από τα συνομήλικά τους αγόρια.
  • Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες ηλικίας 25-44 ετών.
  • Μία στις πέντε εγκύους πάσχει από κατάθλιψη.
  • Το 10-15% των νέων μητέρων παθαίνουν επιλόχεια κατάθλιψη, που συνήθως συμβαίνει μέσα στον πρώτο χρόνο από τη γέννηση του παιδιού.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Η οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης, μέσω της συναισθηματικής υποστήριξης. Η συζήτηση με ένα άτομο της εμπιστοσύνης σας μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ανακούφιση στα αρνητικά συναισθήματα. Αναπτύξτε καινούργια ενδιαφέροντα και κοινωνική ζωή, συμμετέχοντας σε διάφορες ομάδες ή κάνοντας γυμναστική, χορό, κ.λ.π.

Τα αθλήματα έντασης αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα. Το τρέξιμο, το γρήγορο βάδισμα, το ποδήλατο και το κολύμπι θεωρούνται τα αθλήματα που έχουν τη θετικότερη επιρροή σε περιπτώσεις μελαγχολίας. Ειδικά όταν πραγματοποιούνται σε εξωτερικό χώρο, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ωφέλιμα.

Εστιάστε, επίσης, σε όσα θέλετε να αλλάξετε και αναθεωρήστε τη ζωή σας, στην ανάπτυξη θετικής σκέψης και προσπαθείστε να βρείτε ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια, μη διστάσετε να αναζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη. Η εφαρμογή θεραπευτικών μεθόδων μπορούν να σας βοηθήσουν στον τρόπο που διαχειρίζεστε τα γεγονότα και αντιμετωπίζετε τα προβλήματα, καθώς και να μειώσετε σημαντικά το άγχος, που είναι από τους βασικότερους ψυχολογικούς παράγοντες της κρίσης μέσης ηλικίας. Η ζωή είναι μικρή και καλό είναι να κάνετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε ό,τι χρειάζεται για να βρείτε και πάλι ευχαρίστηση και όρεξη να συνεχίσετε.

Tip
Ακόμη και οι διατροφικές συνήθειες παίζουν ρόλο. Σύμφωνα με έρευνες, η μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση κατάθλιψης, όπως και η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα.

ΠΗΓΗ:citykidsguide.gr