OLD HELLO, OLD HELLO 2

Η μεταδοτικότητα της ευτυχίας – το μυστικό για χαρούμενες οικογένειες

Τα παιδιά για να είναι καλά και ασφαλή θέλουν να νιώθουν τους γονείς τους ευτυχισμένους

Μέσα στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία πόσο μάλλον να αγγίξουμε την ευτυχία. Όμως η χαρά, η ηρεμία και η ευτυχία μας ως γονείς είναι μεταδοτική και επηρεάζει σημαντικά και την ευτυχία και την ηρεμία των παιδιών μας. Γιατί πάνω απ’ όλα χρειάζονται να μας νιώθουν καλά για να είναι κι εκείνα καλά και να νιώθουν ασφάλεια.

Κάθε γονιός θέλει να μεγαλώσει ευτυχισμένα παιδιά. Θέλει να τα βλέπει να είναι ικανοποιημένα με τη ζωή τους, να έχουν όνειρα και να γίνονται ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Η «ευτυχία» ωστόσο, αυτή η αφηρημένη έννοια, μερικές φορές μπορεί να γίνει μια μεγάλη ανησυχία κι ένα σημαντικό άγχος στην καθημερινότητα των γονιών ως προς την ανατροφή των παιδιών τους.

Με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συχνά η ευτυχία τούς μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Όμως η ευτυχία δεν συνδέεται με την ευημερία, με τη λύση των προβλημάτων – η ευτυχία δεν είναι μια εξωτερική συνθήκη αλλά μια εσωτερική κατάσταση. Είναι περισσότερο μια κατάσταση του νου και της ψυχής και όσο πιο απλή υπόθεση την κάνετε και τη θεωρήσετε τόσο πιο εύκολα θα την προσεγγίσετε και τόσο πιο αποτελεσματικά θα εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας στην ευτυχία. Το σημαντικότερο για να είναι τα παιδιά ευτυχισμένα είναι να είναι και οι γονείς τους ευτυχισμένοι – να μεγαλώνουν δηλαδή σε μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Η ευτυχισμένη φωλιά της οικογένειας

Το άλφα και το ωμέγα για την ευτυχία των παιδιών είναι η οικογένεια. Να μεγαλώνουν σε ένα σπίτι όπου να υπάρχει γαλήνη και ηρεμία. Το πόσο μεγάλο θα είναι το σπίτι και πόσες ανέσεις θα έχει, λίγο ενδιαφέρει τα παιδιά και μικρή σημασία έχει – όσο καλύπτονται οι ανάγκες τους. Η σταθερότητα, ο σεβασμός των μελών μεταξύ τους, η αγάπη όταν διατρέχει όλες τις μεταξύ τους σχέσης και η αποδοχή είναι τα συστατικά στοιχεία της οικογενειακής ευτυχίας που θα δώσουν στο παιδί το ψυχικό ωφέλιμο φορτίο που του είναι απαραίτητο για να εξελίσσεται και να μπορεί να στέκετε αργότερα στα δικά του πόδια.

Οι φίλοι μας – ή άλλη μεγάλη οικογένεια

Οι γονείς πρέπει να ευνοούν τις συνθήκες ώστε τα παιδιά τους από μικρή ηλικία να δημιουργούν φιλίες και να μάθουν να τις συντηρούν. Οι ίδιοι επίσης είναι σημαντικό να μπορούν να αποτελούν ένα καλό παράδειγμα με τις σχέσεις και τις φιλίες που έχουν να επιδείξουν. Επίσης το να μεγαλώνουν τα παιδιά σε μεγάλες οικογένειες με πολλούς θείους/θείες, ξαδέρφια, ή φίλους των γονιών που είναι σαν μέλη της οικογένειας, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας, σταθερότητας και οπλίζει τα παιδιά με περίσσευμα ψυχικής δύναμης – απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια οι σχέσεις αυτές να μην έχουν εντάσεις ή αρνητισμό.

Εσύ κι εγώ μαζί

Το δέσιμο των γονιών με τα παιδιά τους δεν είναι κάτι δεδομένο. Δεν είναι κάτι που το παίρνετε μαζί σας από το μαιευτήριο φεύγοντας με το μωρό. Δεν είναι κάτι που απλώς προκύπτει. Θέλει σωστές βάσεις, προσπάθεια και ειλικρινές δόσιμο. Απαιτεί επικοινωνία, στήριξη, αγάπη, αποδοχή και χρόνο. Πολύ χρόνο. Καθημερινό χρόνο. Χρόνο να είστε εκεί. Να είστε εκεί ακόμα και όταν η φυσική σας παρουσία δίπλα τους είναι αδύνατη – να ξέρει, να νιώθει, να είναι σίγουρο ότι είστε κοντά του, χωρίς προϋποθέσεις.

Όλα θα γίνουν

Οι ήρεμοι γονείς μεγαλώνουν ήρεμα παιδιά. Οι ψύχρα, ιμοί γονείς μεγαλώνουν ψύχραιμα παιδιά… και πάει λέγοντας. Το παράδειγμά σας, η καθημερινή σας συμπεριφορά, οι τρόποι σας, ο χαρακτήρας σας στην πράξη, επηρεάζει καθοριστικά τα παιδιά, πολύ περισσότερο απ’ όσο θέλετε να πιστεύετε. Στη θεωρία μπορείτε να τα πηγαίνετε άψογα, αν ωστόσο όσα λέτε δεν μπορείτε να τα υποστηρίξετε στην πράξη, τότε τα λόγια θα μείνουν… στα λόγια. Απλοποιήστε τη ζωή σας. Ρίξτε τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Μην είστε τελειομανείς. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις/προσδοκίες/στόχους. Μην έχετε άγχος για το κάθε τι. Απολαύστε την ομορφιά των μικρών πραγμάτων και μάθετε στα παιδιά σας να εκτιμούν τη στιγμή και να είναι γενναιόδωρα – πάντα, με το παράδειγμά σας.

Δικαίωμα στην αποτυχία – τα λάθη μας κάνουν καλύτερους

Τα παιδιά που νιώθουν ελεύθερα να δοκιμάζουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες τους χωρίς να φοβούνται το λάθος, την αποτυχία, χωρίς να είναι προσηλωμένα μόνο στο θετικό αποτέλεσμα και μόνο στην νίκη, μαθαίνουν να προσπαθούν, μαθαίνουν να βελτιώνονται, μαθαίνουν να πέφτουν και να ξανασηκώνονται, μαθαίνουν να στηρίζονται στις δυνάμεις τους και να είναι περήφανα για τον εαυτό τους. Αποκτούν αντοχή, αυτοπεποίθηση, εσωτερική δύναμη και αποφασιστικότητα. Το να διαχειρίζεσαι την αποτυχία είναι από μόνο του μια σημαντική νίκη, ίσως η πιο σημαντική επιτυχία – είναι το χαρακτηριστικό κάθε επιτυχημένου και ευτυχισμένου ανθρώπου.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μην κυνηγάτε την ευτυχία – απολαύστε την!