OLD HELLO 2

Η μεταμόρφωση του Κολυμβητηρίου Ραφήνας σε Ευρωπαϊκά πρότυπα

Το στολίδι της πόλης της Ραφήνας, το πάρκο του κολυμβητηρίου, μπαίνει σε νέα εποχή με μια σειρά έργων τα οποία όχι μόνο αλλάζουν ριζικά την εικόνα του, αλλά δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του, προς όφελος των αγωνιστικών τμημάτων και όχι μόνο.  

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε τρία επίπεδα: Στο κολυμβητήριο με τοποθέτηση ανοιγοκλεινόμενου σκέπαστρου, στο αναψυκτήριο με ριζική ανακαίνιση και στην παιδική χαρά με σύγχρονα παιχνίδια.

 Τα έργα στο κολυμβητήριο (πισίνα) και στην παιδική χαρά αφορούν αποκλειστικά τον Δήμο και έχουν πολλές στοχεύσεις.

Καταρχάς με το ανοιγοκλεινόμενο σκέπαστρο στην κολυμβητική πισίνα οι αθλητές όλων των ηλικιών θα μπορούν να προπονούνται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Παράλληλα, θα διευρυνθεί η χρήση του κολυμβητηρίου από απλούς πολίτες που το χρησιμοποιούν για άθληση, για λόγους υγείας (αποκατάσταση τραυματισμών) και ασφαλώς για τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα (ΑμεΑ).

Η POLIS παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα την τεχνική μελέτη με λεπτομέρειες καθώς και φωτογραφίες του έργου του οποίου η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί και αγγίζει το συνολικό ποσό των 322.400,00€.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Στην τεχνική μελέτη αναφέρεται:

«Προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής του Κολυμβητηρίου Ραφήνας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να εξασφαλισθούν οι βέλτιστες συνθήκες άνεσης για τους δημότες-χρήστες του Κολυμβητηρίου, απαιτείται η προμήθεια και η τοποθέτηση τηλεσκοπικού στεγάστρου που θα καλύψει την κολυμβητική δεξαμενή. Επίσης, θα εγκατασταθεί σύστημα τεχνητού φωτισμού και αερισμού. Αναλυτικότερα, το τηλεσκοπικό στέγαστρο θα έχει μήκος 31.50m και πλάτος 15,20 – 16,95m. Το πλάτος περιορίζεται στις αναφερόμενες διαστάσεις ώστε να είναι δυνατή η τοποθέτηση του στον συγκεκριμένο χώρο.

Αποτελείται από 15 κομμάτια, μήκους 2.10m το καθένα. Κάθε κομμάτι είναι διαμορφωμένο με 7 γωνίες. Το στέγαστρο ανοίγει από το κέντρο προς τις άκρες. 8 κομμάτια προς το ένα άκρο και 7 προς το άλλο. Το πλάτος του στεγάστρου, όταν είναι κλειστό είναι 16.95m στις άκρες και 15,20m στη μέση. Το ύψος του είναι 2.20-3.30m στη μέση και 2.90-4.00m στις άκρες. Στα δύο άκρα υπάρχει μια διπλή πόρτα.

Ο σκελετός του στεγάστρου είναι κατασκευασμένος από στραντζαριστό αλουμίνιο, διαφόρων διατομών, πάχους από 2mm έως 3.5mm. με ανοξείδωτα εξαρτήματα, χωρίς εσωτερικές κολώνες. Είναι βαμμένος με βαφή φούρνου (στους 600οC – 55/65 microns) σε άσπρο χρώμα. Η οροφή καλύπτεται από πολυκαρβονικά φύλλα, πάχους 8mm, με ειδική επεξεργασία ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία (UVV 400). Τα τοιχώματα καλύπτονται από διάφανα πολυκαρβονικά φύλλα, πάχους 5mm, με την ίδια επεξεργασία ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία (UVV 400).

Δεν απαιτείται η εγκατάσταση οδηγών στο έδαφος και έτσι εξασφαλίζεται ένα ασφαλές δάπεδο περιμετρικά της πισίνας, όταν το στέγαστρο είναι ανοικτό. Κάθε κομμάτι φέρει 4 ζεύγη τροχών, μεγάλης διαμέτρου που συνδέονται με το σκελετό μέσω ανοξείδωτων εξαρτημάτων. Κάθε κομμάτι τη κατασκευής συνδέεται με το επόμενο μέσω ενός συστήματος οδηγούμενης κατεύθυνσης στο κάτω μέρος, με ανοξείδωτα εξαρτήματα, ποιότητας AISI 316. Ειδικές βούρτσες, με κατάλληλη επεξεργασία ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία, σε όλο το κάτω μέρος της κατασκευής εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία καθαρίζοντας τις επιφάνειες, προστατεύοντας τους τροχούς και εμποδίζουν την είσοδο του αέρα και της ρύπανσης εντός του στεγάστρου.

Όταν το στέγαστρο είναι κλειστό αγκυρώνεται στο έδαφος με ειδικά ανοξείδωτα άγκιστρα, 100mm, ταχείας απελευθέρωσης, πολύ εύκολα στη χρήση. Αυτή η αγκύρωση εξασφαλίζει την προστασία της κατασκευής από τους ανέμους και αποτρέπει το άνοιγμα του από παιδιά.

Όλη η κατασκευή είναι σύμφωνη με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με το φορτίο χιονιού, ανέμων και αντοχής στη φωτιά.

  • Όριο φορτίου χιονιού στην οροφή : 55kg/m2 (Γαλλική Νόρμα NF P 90 -309)
  • Όριο ταχύτητας ανέμων στην οροφή: 110 km/h (Γαλλική Νόρμα NF P 90-309)
  • Όριο ταχύτητας ανέμων στο σκελετό: 130 km/h (με σωστή χρήση της αγκύρωσης).

 

Επίσης θα αντικατασταθούν οι υφιστάμενοι πεπαλαιωμένοι πυλώνες φωτισμού. Θα εγκατασταθούν περιμετρικά της κολυμβητικής δεξαμενής τέσσερις (4) πυλώνες φωτισμού (~10m ύψος). Κάθε πυλώνας θα φέρει 4-6 προβολείς φωτισμού. Τέλος, θα εγκατασταθεί σύστημα αερισμού».

 

 

Ευάγγελος Μπουρνούς – Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου

Νέα εποχή για το στολίδι της πόλης μας

Οι τομείς του Αθλητισμού και του Πολιτισμού αποτέλεσαν απο την πρώτη στιγμή, βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής μας Αρχής.

Παρά το δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε όλοι μας, χωρίς να εξαιρείται η τοπική αυτοδιοίκηση, με μια σειρά από συντονισμένες ενέργειες – παρεμβάσεις σε αθλητικές – πολιτιστικές εγκαταστάσεις και στοχευμένες πρωτοβουλίες έχουμε καταφέρει να φέρουμε τους πολίτες και ειδικά τους νέους πιο κοντά σε αυτούς τους δύο αλληλένδετους πυλώνες της κοινωνικής ζωής και να βάλουμε το Δήμο μας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε πανελλαδική κλίμακα.

Όμως δεν σταματάμε εκεί.

Ήδη σε συνεργασία με την Περιφέρεια ολοκληρώνουμε τη διαδικασία υλοποίησης του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το βεληνεκές ενός τοπικού έργου και αποκτά διάσταση εθνικής εμβέλειας, ενώ ταυτόχρονα έως το τέλος του χρόνου θα έχουμε έτοιμο το Αμφιθέατρο στο Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης και αναφοράς σε ολόκληρη την περιοχή της Αν. Αττικής.

Σήμερα όμως θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε ένα χώρο στολίδι για το Δήμο μας. Το Δημοτικό Πάρκο Αναψυχής -που φιλοξενεί το ανοικτό Κολυμβητήριο Ραφήνας και το οποίο μετά από 18 χρόνια λειτουργίας, αφήνοντας το δικό του θετικό στίγμα σε υπερτοπικό επίπεδο, μπαίνει πλέον σε μία νέα εποχή.

Εξασφαλίσαμε τα απαραίτητα κονδύλια, και προχωράμε σε άμεσες παρεμβάσεις ώστε να προσδώσουμε ακόμη μεγαλύτερη αίγλη σε δύο επίπεδα: Αναβάθμιση λειτουργικότητας και αισθητικής.

Με την κατασκευή του ανοιγοκλεινόμενου στεγάστρου στην κολυμβητική πισίνα κάνουμε πραγματικότητα ένα αίτημα πολλών ετών από αθλητές και πολίτες, δημιουργώντας συνθήκες απρόσκοπτης χρήσης όλο το χρόνο. Η κατασκευή θα δημοπρατηθεί εντός του φετινού καλοκαιριού.

Ταυτόχρονα μέσα στο Μάιο, ανακατασκευάζουμε πλήρως την παιδική χαρά με ευρωπαϊκές προδιαγραφές ενώ η ριζική ανακαίνιση του αναψυκτήριου συμπληρώνει την εικόνα.

Ο χώρος του  κολυμβητηρίου σε λίγες μέρες ανοίγει και είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει χώρο αναγέννησης μετά από μία δύσκολη περίοδο καραντίνας.

Συνεχίζουμε με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους μας.

 

Σπύρος Λουκάτος Πρόεδρος ΔΟΠΑΠ

Τριπλό Project ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Ένα τριπλό μεγάλο Project βρίσκεται σε εξέλιξη. Καταρχάς με το ανοιγοκλεινόμενο γυάλινο στέγαστρο, το κολυμβητήριο της Ραφήνας γίνεται το πρώτο στην Ελλάδα που αποκτά τέτοιου είδους υποδομή. Πέραν της χρηστικότητας τους χειμερινούς μήνες που τόσο έχει ανάγκη η αθλούσα νεολαία και περισσότερο τα μικρότερα παιδιά της πόλης μας, θα προσθέσει καλαισθησία στον ήδη πανέμορφο χώρο του κολυμβητηρίου.

Ταυτόχρονα αναβαθμίζεται η παιδική χαρά με όργανα τελευταίας γενιάς που χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις… τα οποία είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά.

Εξίσου μεγάλη είναι και η αναβάθμιση του αναψυκτήριου, και έτσι ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών ακόμα και το χειμώνα.

Θα ήθελα κλείνοντας να ενημερώσω αυτούς που ρωτούν γιατί το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό: Ο χώρος δεν είναι πάρκο -τα οποία πάρκα είναι ανοιχτά-  αλλά έχει οριστεί και αδειοδοτηθεί ως κολυμβητική δεξαμενή και αναψυκτήριο, με άλλα λόγια έγκειται βάση νόμου στις διατάξεις που αφορούν αθλητικούς και εστίασης χώρους, όπου μέχρι αυτή τη στιγμή απαγορεύεται η λειτουργίας τους. Παρά ταύτα εμείς δεν έχουμε σταματήσει ούτε λεπτό να τον συντηρούμε και να τον αναβαθμίζουμε.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού ενώ πριν από λίγους μήνες τοποθετήθηκαν οι βατήρες Ολυμπιακών προδιαγραφών. Εν αναμονή των εξελίξεων και των αποφάσεων άμεσα, για την επαναλειτουργία του χώρου είμαστε έτοιμοι για να υποδεχτούμε αθλητές και κοινό.

 

 

Βασίλης Σπαντούρος Διευθυντής Κολυμβητηρίου

Το καλύτερο δώρο για τα 18 χρόνια λειτουργίας του Κολυμβητηρίου

Με την κατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου από το 2002 και μετά η Ραφήνα απέκτησε και 2ο σημείο αναφοράς μετά το λιμάνι της. Το «ωραιότερο κολυμβητήριο της χώρας» όπως το έχουν αποκαλέσει πάρα πολλοί, με τελευταίο, τον νέο πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Κυριάκος Γιαννόπουλος.

Για να «κατακτήσει» αυτόν τον χαρακτηρισμό συντελούνται δύο βασικές προϋποθέσεις από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του.

Η πρώτη αφορά την αγάπη και το τεράστιο ενδιαφέρον που έχουν δείξει όλες οι Δημοτικές αρχές που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια και η δεύτερη αφορά τον εξαιρετικό τρόπο λειτουργίας όλης της εγκατάστασης η οποία σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει «δημόσιο»…

Με τα δύο έργα που έχει δρομολογήσει ο Δήμαρχος, Βαγγέλης Μπουρνούς ο χώρος ξεπερνάει κατά πολύ τα ελληνικά στάνταρ!

Η άμεση και ολική ανακατασκευή της παιδικής χαράς με όργανα που αν μη τι άλλο εντυπωσιάζουν είναι κάτι που δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Το δε κλείσιμο της κολυμβητικής δεξαμενής με ανοιγοκλεινόμενη διαφανή και χωρίς κανένα μόνιμο στοιχείο οροφή είναι κάτι που δε βρίσκεις σε κανένα δημόσιο κολυμβητήριο στη χώρα και ελάχιστα στην Ευρώπη. Ένα στέγαστρο που συνάδει τόσο με την αισθητική του χώρου όσο και με τις ανάγκες του, αφού θα βοηθήσει στη διατήρηση της άθλησης παιδιών και ενηλίκων τους δύσκολους χειμερινούς μήνες.

«Προπονείτε κολυμβητές ή ΟΥΚάδες;» είχε πει ο ομοσπονδιακός τεχνικός το περασμένο χειμώνα που ήρθε στη πισίνα μας να δει την προπόνηση του ΔΑΣ ΑΡΑΦΗΝ με 8 μποφόρ και χιονόνερο.

Τα δύο αυτά πολύ σημαντικά έργα, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή ανακαίνιση της καφετέριας, ήταν το καλύτερο δώρο που μπορούσε να κάνει η Δημοτική αρχή στο χώρο για την «ενηλικίωση» του (έκλεισε πριν λίγο καιρό τα 18 χρόνια λειτουργίας) και τους χρήστες του!

Εφημερίδα Polis