OLD HELLO, OLD HELLO 2

ΚΑΝΤΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ….ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!

Πρόκληση: διακοπές χωρίς ψηφιακά μέσα

Ζήστε το καλοκαίρι στο έπακρο ενεργοποιώντας ξανά όλες σας τις αισθήσεις!

Βιντεοκλήσεις, συνεδρίες διαδικυτακές, ιντερνετικά playdates, η πανδημία του κορωνοϊού είχε για πολύ καιρό μικρούς και μεγάλους στην πρίζα. Καιρός για ένα ουσιαστικό διάλειμμα και ώρα για πραγματικές -ψηφιακά ελεύθερες- διακοπές.

Τα τελευταία χρόνια όταν φτιάχνουμε βαλίτσες αυτό που φροντίζουμε να μην ξεχάσουμε είναι οι φορτιστές και η αγωνία μας είναι αν εκεί που θα πάμε θα έχει wifi…

Στοπ. Να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω δεν μπορούμε. Μπορούμε ωστόσο για λίγες μέρες, όσο διαρκούν οι καλοκαιρινές διακοπές να αφήσουμε πίσω τάμπλετ και το κινητό να το περιορίσουμε στη χρήση αυστηρά του τηλεφώνου. Άλλωστε τόσο τα παιδιά όσο κι οι γονείς με την καραντίνα που προηγήθηκε είναι όλοι στα όρια ψηφιακής υπερκόπωσης.

 • Μην ψάχνετε αφορμή για να μπείτε στους χάρτες – υπάρχουν πινακίδες… κι αν χαθείτε μπορείτε να σταματήσετε κάπου και να ρωτήσετε πώς να πάτε στον προορισμό σας.
 • Δεν χρειάζεται να μπείτε στο trip advisor για να δείτε πόσα αστέρια έχει η ταβέρνα της πλατείας ή τι κριτικές έχει πάρει το μπακάλικο-παντοπωλείο της γωνίας. Ρωτήστε τους ντόπιους, κανείς δεν ξέρει έναν τόπο καλύτερα.
 • Δεν χρειάζεται να διαβάσετε ή να μάθετε τα τελευταία νέα της επικαιρότητας – δεν θα αλλάξει σημαντικά ο κόσμος σε πέντε μέρες, ειδικά στις διακοπές.
 • Θέλετε να βγάλετε φωτογραφίες; Υπάρχουν και οι κανονικές φωτογραφικές μηχανές. Μην αγχωθείτε για να τις ανεβάσετε στα κοινωνικά δίκτυα. Ζήστε στο μάξιμουμ αυτές τις στιγμές με την οικογένειά σας. Έτσι θα τις θυμάστε για πάντα, ακόμα κι αν χάσετε λίγο τη δημοφιλία σας για μερικές μέρες.
 • Στο αυτοκίνητο με παιδιά ή στο τρένο/λεωφορείο/αεροπλάνο/πλοίο: ακούγεται σαν εφιάλτης το να πρέπει να ψυχαγωγήσεις μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια ταξιδιού. Αλλά για στάσου, εμείς πώς ταξιδεύαμε στην ηλικία τους… Τράπουλες, παζλ, σταυρόλεξα, βιβλία… εντάξει δεν θα σας ζητήσω να ξεθάψετε τα γουόκμαν.
 • Ζήστε τη φύση: Για την ακρίβεια ανακαλύψτε την από την αρχή και γίνετε ένα μαζί της.
 • Επιστρέψτε στις παραδόσεις: φτιάξτε σπιτικές μαρμελάδες, σπιτικά γλυκά του κουταλιού, ή σπιτικό παγωτό.
 • Υπάρχουν και παιχνίδια έξω από το τάμπλετ; Κι όμως υπάρχουν! Μπάλες, σχοινάκια, κρυφτό, κυνηγητό, μάντεψε ποιος, επιτραπέζια, πρόσωπο ζώο πράγμα, πέτρα ψαλίδι χαρτί…
 • Περπατήστε όσο μπορείτε: Δεν ανακαλύπτεις καλύτερα ένα τρόπο αν δεν τον περπατήσεις. Στη χώρα μας στα περισσότερα μέρη πλέον υπάρχουν εξαιρετικοί οδηγοί μονοπατιών (τους βρίσκετε και χωρίς ίντερνετ, σε έντυπη μορφή, ή στα κατά τόπους τουριστικά γραφεία), αλλά και πορείες για περπάτημα.

 • Ελάτε πιο κοντά στα παιδιά σας: λιγότερη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών περισσότερος και πιο ουσιαστικός χρόνος επαφής για το ζευγάρι, αλλά και για τους γονείς προς τα παιδιά τους.
 • Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας: Τα παιδιά είναι προσαρμοστικά από τη φύση τους, συνήθως οι γονείς έχουν θέμα στο να βάλουν όρια, αν αποφασίσετε οικογενειακώς να κάνετε διακοπές χωρίς συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, τα παιδιά θα σας δείξουν τον τρόπο για να μη βαρεθείτε ούτε εσείς ούτε εκείνα στιγμή…
 • Ενεργοποιήστε όλες σας τις αισθήσεις: τις δικές σας και των παιδιών. Αφεθείτε στο να ανακαλύψετε από την αρχή όλες τις αποχρώσεις που διαθέτει η παλέτα της φύσης. Δοκιμάστε άγουρα ή ώριμα καλοκαιρινά φρούτα. Μυρίστε την άγρια ρίγανη, το θυμάρι ή το γιασεμί. Αγγίξτε την άμμο, τα βότσαλα, τα βράχια. Περπατήστε ξυπόλυτοι. «Θαφτείτε» στην άμμο. Δείτε ένα βράδυ τα αστέρια από την παραλία.
 • Πες μου τι βλέπεις: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος εμπλουτισμού του λεξιλογίου ενός παιδιού αλλά και της παρατηρητικότητάς του από το να μπείτε κι εσείς κι εκείνο στη διαδικασία να λέτε και να ονοματίζετε όλα όσα σας περιβάλλουν, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο, από το πιο ασήμαντο έως το πιο σημαντικό. Άλλωστε οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά.

Καλό ταξίδι λοιπόν και να περάσετε τέλεια… Που είμαι σίγουρη, δηλαδή, ότι αν αποδεχθείτε την πρόκληση θα ζήσετε υπέροχες διακοπές!