ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Κεφάλαιο Αυπνία: 3+1 φυσικοί τρόποι να την καταπολεμήσεις αποτελεσματικά

…..και να κοιμηθείς σαν πουλάκι επιτέλους

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κύρκου
Η αυπνία είναι μια από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές που κατά καιρούς όλοι μας έχουμε περάσει. Σε κάποιους μπορεί να διαρκέσει λίγες μόνο μέρες, για την ακρίβεια νύχτες, ενώ σε κάποιους άλλους, η αυπνία έχει μεγαλύτερη διάρκεια και ασφαλώς σοβαρότερες συνέπειες. Η δυσκολία του να κοιμηθείς, ή να παραμείνεις κοιμισμένη όλη την νύχτα, όταν φυσικά δεν συντρέχουν άλλα προβλήματα υγείας, σχετίζεται άμεσα με το στρες που μπορεί να βιώνεις μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, την εξισορρόπηση αρνητικών συναισθημάτων, την καθιστική ζωή, τις διατροφικές σου συνήθειες ακόμα και τις αλλαγές στις ώρες εργασίας σου. Οι παραπάνω λόγοι για να χάνεις τον ύπνο σου τα βράδια, επιδρούν βλαπτικά τόσο στην υγεία του σώματος, όσο του μυαλού. Και αυτό γιατί, τα συνηθέστερα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης, γίνονται σχεδόν άμεσα αντιληπτά, με την κακή διάθεση αλλά και την έλλειψη ενέργειας να κάνουν πρώτα την εμφάνισή τους.

Η ανάγκη ύπνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, για αυτό και οι ώρες που χρειάζεται κανείς να κοιμάται, θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση τον τρόπο ζωής. Σε κάθε περίπτωση η ποιότητα αυτού είναι το κλειδί για μια λειτουργική καθημερινότητα. Και επειδή την περίοδο της καραντίνας, όπου τα πάντα γύρω μας άλλαξαν από την μια στιγμή, στην άλλη, αρκετά βράδια μπορεί να έμεινες ξύπνια, μην σκας γιατί δεν είσαι η μόνη. Αν, λοιπόν, βαρέθηκες να μην κοιμάσαι καλά και τα προβατάκια έφτασαν να είναι αμέτρητα, ρίξε μια ματιά στους παρακάτω φυσικούς τρόπους, με τους οποίους θα καταπολεμήσεις αποτελεσματικά την αυπνία.

1)Ακολούθησε πιστά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, ακόμα και όταν δεν δουλεύεις. 

Πρακτικά αυτό θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις τον ύπνο σου αφού θα συνηθίσεις να κοιμάσαι και να ξυπνάς συγκεκριμένη ώρα. Σε αυτό μην συμπεριλάβεις ώρες που θα κοιμάσαι κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ απέφυγε οπωσδήποτε τον απογευματινό ύπνο.

2)Βάλε την γυμναστική στην ζωή σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς εκείνοι που γυμνάζονται συστηματικά μέσα στην εβδομάδα, απολαμβάνουν περισσότερο ποιοτικό ύπνο. Και αυτό γιατί η γυμναστική δίνει ώθηση στο μεταβολισμό να λειτουργεί με καλύτερους ρυθμούς. Βέβαια απέφυγε την άσκηση 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς γιατί θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα, εκτός και αν πρόκειται για σεξ, το οποίο ναι μεν κουράζει το σώμα, όμως τελικά του προσφέρει την πολυπόθητη υπνηλία που χρειάζεσαι.

3)Τεχνικές αναπνοής. Οι βαθιές αναπνοές και γενικότερα οι τεχνικές χαλάρωσης σε συνδυασμό με όμορφες, θετικές σκέψεις, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους και στρες την στιγμή που όλο το σώμα είναι χαλαρό στο κρεβάτι. Είναι ένας εύκολος τρόπος να βρεις και πάλι τον ύπνο σου, αν ξυπνήσεις στην διάρκεια της νύχτας.

4)Ο ήλιος πάντα βοηθάει. Η έκθεση στο ήλιο μπορεί να αποβεί σωτήρια για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις με τον ύπνο, αφού σύμφωνα με έρευνες ο τρόπος αυτός βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του. Το φυσικό φως αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τα στάδια του ύπνου. Όποτε μην το σκέφτεσαι και κάνε μια βόλτα τις πρωινές ώρες στο φως του ήλιου, πάντα όμως υπό την προστασία αντηλιακού.

ΠΗΓΗ:http://childit.gr