OLD HELLO 2

«Κουτσομπολέψτε γιατί χανόμαστε!»: το κουτσομπολιό κάνει καλό σύμφωνα με έρευνα

«Κουτσομπολέψτε γιατί χανόμαστε!»: το κουτσομπολιό κάνει καλό σύμφωνα με έρευνα

Σε περίπτωση που δεν το έχετε ακούσει ακόμα, οι ερευνητές στο Dartmouth College έχουν ένα… κουτσομπολιό να μοιραστούν μαζί σας! Παρά την κακή φήμη των κουτσομπολιών (και των κουτσομπόληδων), όλα δείχνουν πως το να κουτσομπολεύεις όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά κάνει καλό και στην υγεία σου!

Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης υποστηρίζουν πως το κουτσομπολιό είναι μια παρεξηγημένη έννοια που δεν συνδέεται απαραίτητα με φήμες ή κακοπροέραιτα σχόλια πίσω από την πλάτη κάποιου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σχόλια που ανταλλάσσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους δημιουργώντας κοινωνικές συνδέσεις ανάμεσα στους πολίτες μίας κοινωνίας.

Επίσης, μας ενημερώνουν πως το κουτσομπολιό μπορεί να μας φανεί ακόμα και χρήσιμο ή βοηθητικό, αφού βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν νέα πράγματα, να ζήσουν νέες εμπειρίες μέσα από τους άλλους αλλά και να παραδειγματιστούν.

«Το κουτσομπολιό είναι μια περίπλοκη μορφή επικοινωνίας που συχνά παρεξηγείται», λέει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Eshin Jolly σε ένα δελτίο τύπου. «Μπορεί να είναι ένα μέσο κοινωνικής και ουσιαστικής σύνδεσης, πέρα από την τυπική αρνητική του έννοια.»

Μάλιστα, προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι περίπου το 14% των καθημερινών συντηρήσεων των ανθρώπων είναι αφιερωμένο στο κουτσομπολιό, με τα περισσότερα σχόλια να είναι ουδέτερα.

Το κουτσομπολιό είναι αναπόφευκτο!

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως το γραφείο, φαίνεται ότι οι άνθρωποι είναι αδύνατο να μην ανταλλάξουν πληροφορίες για τον εαυτό τους και τους άλλους. Ο Jolly, μαζί με τον επίκουρο καθηγητή ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών Luke Chang, άρχισαν να καταλαβαίνουν πως το κουτσομπολιό εξυπηρετεί τη λειτουργία των κοινωνιών και ξεκίνησαν τις έρευνες.

Η ομάδα δημιούργησε ένα διαδικτυακό παιχνίδι για να μελετήσει πώς αναπτύσσεται το κουτσομπολιό στις περιπτώσεις που οι πληροφορίες γίνονται πιο αβέβαιες. Οι συμμετέχοντες έπαιξαν 10 γύρους σε ομάδες έξι ατόμων. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίκτες άρχισαν να συζητούν ιδιωτικά με τους συμπαίκτες τους, ενώ δεν έλειψε και το κουτσομπολιό.

Σταδιακά, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι ανταλλαγή πληροφοριών βοήθησε τους παίκτες να δεθούν μεταξύ τους – ακόμα κι εκείνους που δεν είχαν καλή σχέση και αντάλλαζαν κακοπροαίρετα σχόλια ο ένας για τον άλλον – ενώ στο τέλος του παιχνιδιού, όλοι ήταν πρόθυμοι να συμμετέχουν ξανά στο παιχνίδι με την ίδια ομάδα. 

Πηγή: studyfinds.org