LIFE & STYLE

Λαχταριστές συνταγές για χριστουγεννιάτικα μπισκότα με σοκολάτα, τζίντζερ, φουντούκια

Τα Χριστούγεννα το σπίτι πλημμυρίζει με μυρωδιές, νόστιμα γλυκά και βέβαια, χριστουγεννιάτικα μπισκότα, που συνοδεύουν τον καφέ, το τσάι ή τη ζεστή σοκολάτα μας. Ειδικά τώρα, που όλοι έχουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, είναι ευκαιρία να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά μας μερικές λαχταριστές συνταγές. Ακολουθούν πέντε εύκολες συνταγές για υπέροχα χριστουγεννιάτικα μπισκότα με σοκολάτα, τζίντζερ, φουντούκια, που θα σας ενθουσιάσουν.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου
Υλικά

  • 2 κούπες αλατισμένο βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κομμάτια
  • 1 κούπα καφέ ζάχαρη
  • 4 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, χωρισμένο
  • Προαιρετικά, τα αγαπημένα σας toppings

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160ο C. Στο μίξερ χτυπήστε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι και ανακατέψτε στο μίξερ για 5-6’. Σε μια λεκανίτσα πασπαλίστε μισή κούπα αλεύρι και ρίξτε μέσα τη ζύμη από το μίξερ. Ζυμώστε με το χέρι για 5’ ακόμη. Προσοχή να μην σφίξει η ζύμη. Αν χρειαστεί ρίχνετε λίγο αλεύρι ακόμη, έχουμε κρατήσει στην άκρη μισή κούπα. Χωρίστε τη ζύμη στα τρία, σκεπάστε την και αφήστε την να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1,5 εκ. Κόβετε τη ζύμη σε τετράγωνα και τρίγωνα, είτε με φορμάκια είτε με το μαχαίρι.  Αν δεν διακοσμήσετε τα μπισκότα με κάτι, μπορείτε να κάνετε σχέδια με το πιρούνι πριν τα βάλετε στο φούρνο. Ψήνετε για 15-20’ στους 160ο C. Μπορείτε να τα διακοσμήσετε με τρούφα σοκολάτας ή χρωματιστή τρούφα, κανέλλα, άχνη ζάχαρη, σοκολάτα που έχετε λιώσει σε μπεν μαρί, κερασάκια μαρασκίνο ή κρυσταλλική ζάχαρη.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ
Υλικά

  •  2 ¼ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 κουταλάκια του γλυκού πιπερόριζα
  •  1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
  •  1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  •  1/2 του γλυκού γαρύφαλλα
  •  ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  •  ¾ φλιτζάνι βούτυρο μαλακό
  •  1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
  •  1 αυγό
  •  1 κουταλιά της σούπας νερό
  •  ¼ φλιτζάνι μελάσα
  •  2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη

Εκτέλεση 
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175ο C. Κοσκινίστε το αλεύρι και στο ίδιο μπολ προσθέστε το τζίντζερ, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλα και το αλάτι. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε το αυγό, το νερό και τη μελάσα. Προσθέστε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι. Φτιάξτε μπάλες και βουτήξτε το πάνω μισό μέσα στην ζάχαρη. Πριν το ψήσιμο, χρησιμοποιήστε το κάτω μέρος ενός φλιτζανιού για να πατήσετε κάθε μπισκότο. Ψήστε για περίπου 8’-10’.
Λαχταριστές συνταγές για χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα φουντουκιού
Υλικά

  • ½ φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό
  • ½ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  •  ¼ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
  •  ½ φλιτζάνι αλεσμένα φουντούκια

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C. Χτυπήστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό και το αλάτι σε ένα μπολ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέστε το αλεύρι και τη σόδα μαγειρικής και ανακατέψτε. Προσθέστε τα φουντούκια. Με ένα κουτάλι πάρτε από τη ζύμη κουταλιές και απλώστε σε λαδόκολλα. Ψήστε για 15’-20’ μέχρι γύρω γύρω να πάρουν καλό χρώμα. Σερβίρετε αν θέλετε με γλάσο λεμονιού το οποίο φτιάχνετε με 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ανακατεμένο με 35 γρ. άχνη ή με λιωμένη σοκολάτα.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με νιφάδες χιονιού
Υλικά

  • 1 φλιτζάνι σκόνη κακάου χωρίς ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη λευκή
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • 4 αυγά
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατέψτε το κακάο, τη ζάχαρη και το λάδι. Προσθέστε τα αυγά ένα ένα και μετά το εκχύλισμα βανίλια. Συμπληρώστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ζυμώστε. Καλύψτε τη ζύμη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175ο C. Κόψτε την κρύα ζύμη σε μπισκότα με διάφορα κουπ πατ με χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Ψήστε για 10’-15’. Αφού κρυώσουν, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

Διπλά χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Υλικά

  • 1 φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι Nutella

Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει για 10’. Προσθέστε το αυγό και συνεχίστε το χτύπημα για άλλα πέντε λεπτά. Συμπληρώστε το αλάτι και χαμηλώστε ταχύτητα προσθέτοντας το κοσκινισμένο αλεύρι σιγά-σιγά. Βάλτε τη ζύμη σε μια σακούλα τροφίμων και αφήστε τη στο ψυγείο για περίπου 30’. Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα φύλο κανονικού πάχους και κόψτε με κουπ πατ σε χριστουγεννιάτικα σχέδια ή στρόγγυλα. Ψήστε σε αντικολλητικό ταψί για 10’-15’ στους 180ο C ή μέχρι να ροδίσουν. Μόλις είναι έτοιμα αφήστε τα να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν, πάρτε τα μισά μπισκότα και απλώστε τη Nutella. Τοποθετήστε τα υπόλοιπα μπισκότα από πάνω. Τα διπλά χριστουγεννιάτικα μπισκότα είναι έτοιμα.

http://citykidsguide.com