Η Καθαρά Δευτέρα είναι μία από τις αγαπημένες παραδόσεις των Ελλήνων! Η παράδοση θέλει την οικογένεια να πετάει τον χαρταετό και έπειτα να απολαμβάνει ένα υπέροχο τραπέζι σε νηστίσιμα. Σε περίπτωση, όμως, που ο καιρός το επιτρέπει και θελήσετε να πάτε κάποια εκδρομή, σας έχουμε το απόλυτο σνακ για να πάρετε μαζί σας: λαγανάκια με σπιτική ταραμοσαλάτα!
Για τα λαγανάκια:
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 250 γραμμάρια νερό
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1-2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
- Σουσάμι
Για την ταραμοσαλάτα
- 2 κουταλιές της σούπας ταραμά άσπρος
- 2 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 200ml σπορέλαιο
- Χυμός απο 1/2 λεμόνι
- 1-2 μικρές κριθαροκουλούρες μουλιασμένενες σε νερό
Τι πρέπει να κάνετε
Bήμα 1ο
Ξεκινάμε με τα λαγανάκια φτιάχνοντας μια ζύμη με όλα τα υλικά εκτός από το σουσάμι. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να η υφή να είναι μαλακή. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί.
Βήμα 2ο
Έπειτα, κόβουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια, τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε να φουσκώσουν. Μετά πατάμε τις ζύμες με τα ακροδάκτυλα μας για να απλώσουν, βρέχουμε με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Βήμα 3ο
Ψήνουμε τα λαγανάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά και προχωράμε να φτιάξουμε την ταραμοσαλάτα μας.
Βήμα 4ο
Βάζουμε στο μούλτι τον ταραμά μαζί με το κρεμμύδι και τον χυμό λεμονιού. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και μετά προσθέτουμε τις κριθαροκουλούρες. Συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε λίγο λάδι, μέχρι η ταραμοσαλάτα μας να είναι έτοιμη.
Καλή επιτυχία!
Πηγή: katerinascookinglab.wordpress.com