OLD HELLO 2

Lockdown στην Αττική: Τα 5 νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Μέχρι την Παρασκευή, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάμε σε ολικό lockdown, ανάλογο ή σχεδόν ανάλογο με αυτό του Μαρτίου 2020.

Οι λοιμωξιολόγοι στο φόντο της βρετανικής μετάλλαξης που μεταδίδεται με τεράστια ταχύτητα, θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, πιθανότατα με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να αποτιμήσουν τα έως τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

Το γεγονός ότι η χώρα μας, μετά από 1 μήνα και 4 μέρες κατέγραψε ξανά τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων (1261 νέες μολύνσεις) είναι δηλωτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, τη στιγμή που οι μεταλλάξεις έχουν περάσει για τα καλά στην κοινότητα και το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά με αργούς ρυθμούς λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων.

Παράλληλα, διαπιστώνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μία σταθερή αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, η οποία ενδέχεται να επιφέρει ισχυρές πιέσεις στις ΜΕΘ και γενικότερα το σύστημα υγείας

Δείτε ακόμα:  Σε ισχύ τα νέα μέτρα: Αυτό είναι το νέο ωράριο των καταστημάτων από σήμερα

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια για να κρατήσει ανοιχτά το λιανεμπόριο και τα σχολεία ωστόσο δεν θα ρισκάρει ένα πισωγύρισμα και κυρίως αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων ανθρώπων. Πρώτα στα καταστήματα και μετά στα σχολεία αν χρειαστεί θα μπει λουκέτο…

Αν σήμερα και αύριο τα κρούσματα αυξηθούν σημαντικά πάνω από τη ζώνη των 1200 κρουσμάτων με τα μισά να είναι στην Αττική, τότε την Παρασκευή θα πρέπει να ληφθούν και να ανακοινωθούν νέες αποφάσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης θα παίξουν ο δείκτης μεταδοτικότητας ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται πάνω από το 1 στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα. Ένα ακόμα κριτήριο είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

Αν όλοι οι παραπάνω παράγοντες επικρατήσουν τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέο σκληρό lockdown για τις κόκκινες περιοχές με πρώτη την Αττική.

Το γενικευμένο lockdown θα έχει διάρκεια αρχικά δύο εβδομάδων, προκειμένου να μπορέσουν να μειωθούν οι παραπάνω σκληροί δείκτες. «Από την αρχή της πανδημίας υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένη στρατηγική. Το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι, ωστόσο κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα» δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:

— Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας

— Aύξηση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως και 70%

— Παύση του click in shop και σε δεύτερο χρόνο και του click away

— Κλείσιμο κομμωτηρίων, κέντρων μανικιούρ – πεντικιούρ, κέντρων αισθητικής, ΚΤΕΟ και συνεργείων αυτοκινήτων

— Κλείσιμο των γυμνασίων σε πρώτη φάση και πιθανά των δημοτικών σε δεύτερη αν δεν υποχωρήσουν τα κρούσματα

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα δώσει την τελική της εισήγηση στον πρωθυπουργό την Παρασκευή, νωρίς το μεσημέρι. Η κατεύθυνση, ωστόσο, θα έχει φανεί νωρίτερα από τις δηλώσεις υπουργών και ειδικών.

aftodioikisi.gr