Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εφοδιαζόμαστε με ολόγλυκα, καλά γινωμένα σύκα και φτιάχνουμε μαρμελάδες. Κάθε εβδομάδα και από μία κατσαρόλα, για να έχουμε όλο το χειμώνα αυτή τη γλυκιά απόλαυση να συνοδεύει το πρωινό της οικογένειας.
Αν θέλετε κι εσείς, ακολουθήστε τη συνταγή μας…
Υλικά
-2 κιλά σύκα γινωμένα
-1 1/2 κιλό ζάχαρη
-το χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε καλά τα σύκα και τα κόβουμε στα τέσσερα. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε ανά στρώσεις τα σύκα και τη ζάχαρη. Αφήνουμε τα υλικά μας στην κατσαρόλα ένα βράδυ. Την επομένη βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαφρίζουμε κατά διαστήματα. Αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα περίπου και προς το τέλος προσθέτουμε το λεμόνι. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν το μείγμα γυαλίζει και ξεκολλά από την κατσαρόλα. Για να καταλάβουμε πόσο σφιχτή θα είναι η μαρμελάδα μας, μπορούμε να βάλουμε λίγη σ’ ένα πιατάκι και να περιμένουμε να κρυώσει, γιατί τότε δένει περισσότερο.
Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ζεστή. Τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν (έτσι θα φύγει ο αέρας, πράγμα απαραίτητο, αφού η μαρμελάδα αυτή δεν έχει συντηρητικά).
Η μαρμελάδα διατηρείται σε δροσερό μέρος.
πηγή φωτο: Simply Recipes