ΘΕΑΤΡΟ

Μια «ομπρέλα» προτεινόμενη για Όσκαρ που θα σας συγκινήσει

Μια τρυφερή animated ιστορία με δυνατά μηνύματα που αξίζει να δείτε με τα παιδιά σας

Με αφορμή μια αληθινή ιστορία οι δημιουργοί της βραβευμένης αυτής ταινίας κινουμένων σχεδίων καταφέρνουν μέσα σε μόλις 8 περίπου λεπτά να προσφέρουν υψηλές συγκινήσεις και να περάσουν στους θεατές -όλων των ηλικιών- δυνατά και τρυφερά μηνύματα.
Η ιστορία ξεκινάει σε ένα ίδρυμα φιλοξενίας το οποίο μια βροχερή μέρα επισκέπτεται μια μητέρα με τη μικρή κόρη της. Κουβαλάνε μαζί τους μια κούτα γεμάτη παιχνίδια, τα οποία προφανώς το κορίτσι δεν χρειάζεται πια και που ίσως είχε για συντροφιά όταν ήταν μικρότερη. Για να προστατευτούν από τη βροχή στην απόσταση από το αυτοκίνητό τους ως την είσοδο του ιδρύματος βρίσκονται κάτω από μια μεγάλη κίτρινη ομπρέλα, την οποία καθώς μπαίνουν μέσα το κοριτσάκι αφήνει στην ομπρελοθήκη για να στεγνώσει.
Όλα τα παιδιά του ιδρύματος τρέχουν στο κουτί με τα παιχνίδια για να διαλέξουν το δικό τους. Όλα, εκτός από ένα αγόρι, που παρακολούθησε τον ερχομό τους κοριτσιού με τη μητέρα του από το παράθυρο του επάνω ορόφου. Κατέβηκε κι εκείνο, αλλά όχι για να διαλέξει κάποιο παιχνίδι από το κουτί, αλλά για να πάρει μαζί του επάνω την κίτρινη ομπρέλα και να την κρύψει σε μια ντουλάπα.

Το κορίτσι ωστόσο γρήγορα κατάλαβε ότι η ομπρέλα τους έλειπε και ακολουθώντας τα υγρά ίχνη στο πάτωμα βρέθηκε στο αγόρι που προσπάθησε να κρύψει την ομπρέλα. Μα όμως τι ήταν αυτό που έκανε ένα αγόρι αντί να ενδιαφερθεί όπως τα άλλα παιδιά για τα παιχνίδια να στραφεί προς την ομπρέλα;

Τότε, βλέπουμε την ιστορία του και πώς έφυγε από τη χώρα του με τον μπαμπά του και με ένα κασκόλ και μια κίτρινη ομπρέλα περνώντας από διάφορες περιπέτειες και κακουχίες βρέθηκαν πρόσφυγες στη χώρα του κοριτσιού. Άστεγοι για ένα διάστημα και ζητιανεύοντας, ο μπαμπάς του αγοριού μην μπορώντας να προσφέρει στον γιο του τη ζωή και τις συνθήκες που θα ήθελε πήγε το παιδί στο ίδρυμα. Του έδωσε να φοράει το κασκόλ του κι εκείνος κράτησε την κίτρινη ομπρέλα τους – μια ομπρέλα ίδια με του κοριτσιού…

Η ιστορία συνεχίζεται και μας φτάνει μέχρι τα γεράματα του αγοριού που η ζωή τα φέρνει έτσι και παντρεύεται το κορίτσι της κίτρινης ομπρέλας και μαζί ανοίγουν ένα κατάστημα με ομπρέλες – όσα όμως χρόνια κι αν περάσουν στη θέα της κίτρινης ομπρέλας εκείνος βιώνει πάντα τον πόνο της προσφυγιάς και την απώλεια του μπαμπά του.

Άλλη μια αφορμή για σημαντικές συζητήσεις με τα παιδιά μας – για την τύχη να έχουμε κοντά μας τα δικά μας πρόσωπα, την ευλογία να ζούμε σε μια ειρηνική χώρα και παρά τις όποιες δυσκολίες να καταφέρνουμε όσο μπορούμε να ζούμε μια καλή ζωή. Κι άλλη μια ευκαιρία να θυμηθούμε ξανά τους ανθρώπους που είναι λιγότερο τυχεροί από εμάς και χρειάζονται βοήθεια για να ζήσουν.

UMBRELLA | Award-Winning and Oscar® Qualified Animated Short Film

Μιλήστε με τα παιδιά για έννοιες όπως αλληλεγγύη, υποστήριξη, βοήθεια, γενναιοδωρία, προσφορά και αγάπη. Ας γίνετε ως γονείς παράδειγμα θετικό προς μίμηση, για να μάθουν τα παιδιά να μοιράζονται, να προσφέρουν, να συμπονούν και να βοηθάνε. Μαζέψτε παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν πλέον και βρείτε ιδρύματα ή οικογένειες που έχουν ανάγκη για να τα προσφέρετε. Το ίδιο και για ρούχα που πια δεν χωράνε σε εσάς ή στο παιδί σας. Ακόμα και μικρές χειρονομίες αγάπης κάνουν τη διαφορά και δίνουν στα παιδιά που μεγαλώνετε ένα ισχυρό μήνυμα καλοσύνης και ανθρωπιάς. Όπως ακριβώς και η ταινία που μόλις είδατε μαζί τους.

Η ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων είναι βραζιλιάνικης παραγωγής της εταιρείας Stratostorm κι είναι προτεινόμενη για τα φετινά βραβεία Όσκαρ.

ΠΗΓΗ:childit.gr