ΘΕΑΤΡΟ

Minari: Η υπέροχη οικογενειακή ταινία με την 73χρονη γιαγιά που αξίζει περισσότερα από ένα Όσκαρ!

Μπορεί το “Soul” της Pixar άξια να κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου animation, στην πρόσφατη τελετή απονομής για το 2021, ωστόσο η οικογενειακή ταινία που πραγματικά μας έκλεψε την καρδιά και που αξίζει να δείτε με τα παιδιά σας δεν είναι άλλη από το υπέροχο, κορεάτικο “Minari”, το οποίο άλλωστε διεκδίκησε και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

Η ιστορία

Η ιστορία παρουσιάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια οικογένεια Κορεατών, η οποία μετακομίζει σε ένα αγρόκτημα στο Αρκάνσας, κυνηγώντας το Αμερικάνικο Όνειρο. Ο λόγος για ένα ζευγάρι νέων γονιών, το οποίο πασχίζει μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες να πατήσει γερά στα πόδια του, προκειμένου όχι μόνο να βγάλει ρίζες σε έναν νέο τόπο, αλλά και να παρέχει στα δύο του παιδιά, το μικρότερο εκ των οποίων αντιμετωπίζει ένα σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, τις καλύτερες δυνατές βιωτικές συνθήκες.

Όταν η γιαγιά της οικογένειας -η πανούργα, αθυρόστομη, λίγο μποέμ μα απόλυτα αξιαγάπητη Youn Yuh-jung- καταφθάνει για να ζήσει μαζί τους, οι ισορροπίες της οικογένειας αλλάζουν εντελώς. Νέες προκλήσεις έρχονται στο προσκήνιο, οι οποίες θα τους συνταράξουν για να τους φέρουν, τελικά, σε μία νέα, καθοριστική σταθερότητα και στη λυτρωτική συνειδητοποίηση, ότι το σπίτι σου είναι εκεί που βρίσκεται η οικογένειά σου!

Η κριτική

Οι καθηλωτικές ερμηνείες όλων των πρωταγωνιστών -ειδικά του πατέρα και του μικρούλη που υποδύεται τον 6χρονο γιο- είναι ένας μόνο καλός λόγος για να δείτε την υπέροχη αυτή ταινία.

Το γεγονός, ότι εξελίσσεται στην δεκαετία του ‘80 -όταν πολλοί από εμάς ήμασταν παιδιά- σε μια εποχή που ξέρουμε καλά πως έδωσε κάποιες ευκαιρίες σε όσους είχαν την τύχη να βρεθούν μπροστά τους και την δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούν, αναπόφευκτα θα σας προκαλέσει μια ταύτιση.

Ακόμα περισσότερο, όμως, θα σας συγκινήσει η σχέση του ζευγαριού, των δύο νέων γονιών που πολλές φορές, εξαιτίας των μεγάλων εμποδίων που ορθώνονται μπροστά τους, θα έρθουν σε τέτοια ρήξη που θα σας ραγίσει η καρδιά! Είναι σχεδόν αδύνατον, να μην δείτε δικές σας στιγμές στις διαφωνίες και τις εντάσεις τους, αλλά και στο χιούμορ και την τρυφερότητα που συχνά θα επιστρατεύσουν, για να τις ξεπεράσουν.

Και είναι αναπόφευκτο να μην φέρετε στον νου σας την δική σας γιαγιά (ή αυτήν των παιδιών σας), παρακολουθώντας τη συγκλονιστική Youn Yuh-jung και τη συμβολή της στο “δέσιμο” της οικογένειας -ακόμα και όταν η ίδια δεν θα είναι πια εκεί- εκπληρώνοντας στο ακέραιο τον ρόλο που κάθε πρόγονος οφείλει να έχει.

Το “Minari” είναι μια εξαιρετική οικογενειακή ταινία, για την επιμονή στον αγώνα για καλύτερη ζωή και την αποδοχή αυτών που πραγματικά αγαπάμε.

Η υπέροχη Youn Yuh-jung που αξίζει περισσότερα από ένα Όσκαρ

Τι να πρωτοπεί κανείς για την σαρωτική “γιαγιά” της ταινίας, η οποία βέβαια επάξια κέρδισε φέτος και το Όσκαρ καλύτερου Β’ Γυναικείο Ρόλου. Η Youn Yuh-jung έχει κάνει μεγάλη καριέρα στην κορεάτικη τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ωστόσο τώρα ήρθε η παγκόσμια αναγνώριση, την οποία η ίδια καλοδέχτηκε με χιούμορ και με χάρη!

Έτσι, στον ευχαριστήριο λόγο της, κατά την παραλαβή του Όσκαρ, αφού φλέρταρε απροκάλυπτα με τον Μπραντ Πιτ, ο οποίος είχε την τύχη να την συνοδεύσει, και αφού είπε πόσο την τιμά αυτή η διάκριση, η 73χρονη εξήγησε, ότι “δεν πιστεύω στον ανταγωνισμό. Πώς μπορώ εγώ να κερδίσω την Glenn Glose; Έχω δει τόσες ερμηνείες της -είναι και αυτή νικήτρια, όπως οι περισσότερες εδώ μέσα”.

Στο κλείσιμο, όμως, ήταν που ξεσήκωσε και το μεγαλύτερο χειροκρότημα, αφού απευθυνόμενη στους δύο γιους της, τους ευχαρίστησε που εκείνοι την πίεσαν να “βγει έξω και να δουλέψει”, τονίζοντας: “Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μαμάς που δούλεψε πάρα πολύ σκληρά!”. Υποκλινόμαστε και χειροκροτάμε μαζί σας.

http://infokids.gr