ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει το παιδί να ψηλώσει;

Το ύψος κάθε ανθρώπου επηρεάζεται και καθορίζεται από ποικίλους γενετικούς παράγοντες. Επιστημονικές έρευνες έχουν εντοπίσει περισσότερα από 420 γονίδια που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του τελικού ύψους ενός ανθρώπου.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% του ύψους οφείλεται στα γονίδια και στην κληρονομικότητα, ενώ το υπόλοιπο 20% σχετίζεται με τη διατροφή και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ψηλοί άνθρωποι συνήθως έχουν γεννηθεί από ψηλούς γονείς, παρόλο που πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις.

Πέρα πάντως από το ρόλο των γονιδίων, είναι σημαντικό κάθε παιδί να ακολουθεί ένα τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάπτυξή του να πάρει το μέγιστο δυνατό ύψος που προδιαθέτουν τα γονίδια που έχει κληρονομήσει.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα, υγιεινά έλαια, άπαχα κρέατα και πουλερικά, ώστε να προσλαμβάνουν τις βιταμίνες που χρειάζονται και να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη υψηλής βιοδιαθεσιμότητας.

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει το παιδί να ψηλώσει;
Σχετική επιστημονική μελέτη έχει δείξει ότι τα παιδιά που ακολουθούσαν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε ύψος σε σύγκριση με τα παιδιά περιορίζονταν σε μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη.

Από την άλλη, χρειάζεται προσοχή, καθώς η υπερπρόσληψη πρωτεϊνών που προέρχονται από πηγές πλούσιες σε ζωικό λίπος, σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη και προδιαθέτοντας για χρόνια νοσήματα. Συγκεκριμένα, ο τύπος πρωτεΐνης που σχετίζεται με ταχύτερη ανάπτυξη και ταυτόχρονα με την πρόσληψη υπερβολικού βάρους, είναι η πρωτεΐνη γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυρί, γιαούρτι).

Σε παιδιά από 6-24 μηνών, η ποσότητα της πρωτεΐνης δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 15% της συνολικής ενέργειας, δηλαδή 30-45γρ. πρωτεΐνης ανά ημέρα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει ακόμα λιγότερο, δηλαδή 11γρ. την ημέρα για μωρά 7-12 μηνών και 13γρ. την ημέρα για τα μικρά παιδιά. Για τους εφήβους η ανάγκη ανέρχεται σε 1-1,2 γρ. ημερησίως και αυξάνεται ανάλογα με τη φυσική δραστηριότητα.

Επίσης, για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών είναι πολύ σημαντική η επάρκεια σε βιταμίνη D. Πέρα από την ελεγχόμενη έκθεση του παιδιού στον ήλιο, επιλέξτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως γάλα, αυγά, λιπαρά ψάρια, μοσχαρίσιο συκώτι, δημητριακά πρωινού, κ.τ.λ. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι η καθημερινή πρόσληψη του παιδιού σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Α είναι επαρκής.

Tips

  • H καθημερινή φυσική δραστηριότητα και η συστηματική σωματική άσκηση ενδυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα και επιμηκύνει τα οστά.
  • Ο καλός ποιοτικός και επαρκής ποσοτικά ύπνος, παίζει επίσης ρόλο στον κύκλο ανάπτυξης του παιδιού. Τα παιδιά χρειάζονται κατά μέσο όρο 10-12 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
  • Μην αμελείτε τον τακτικό έλεγχο από τον παιδίατρο, ώστε να διαπιστωθεί εγκαίρως πιθανή μείωση στον ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού.

http://citykidsguide.com