Το τέλος κάθε χρονιάς συνοδεύεται με έναν απολογισμό, σαν μια ανάγκη να δούμε τι πήγε καλά και τι κάναμε λάθος. Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που στάθηκαν δίπλα μας, ποιοι δεν έχει νόημα να υπάρχουν στη ζωή μας, ποια λόγια είπαμε και ποια θα έπρεπε να πούμε, τι μας βοήθησε να εξελιχθούμε, τι μας πλήγωσε και τόσα άλλα.
Βέβαια, πάντα υπάρχουν και τα «θα» της χρονιάς που έρχεται: «Φέτος θα κάνω περισσότερα πράγματα που με ευχαριστούν», «Φέτος θα έχω το θάρρος της γνώμης μου», «Φέτος θα μάθω να διεκδικώ όσα θέλω και μου αξίζουν», «Φέτος θα περνάω περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους μου». Και ο κατάλογος συνεχίζεται, ανάλογα με τις ανάγκες και επιθυμίες καθενός από εμάς.
Συχνά όμως, τα χρόνια περνούν και οι στόχοι μας παραμένουν ευχές, χαμένοι κι εμείς οι ίδιοι στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και τη ρουτίνα, που συχνά δεν μας δίνουν το χρόνο να σκεφτούμε πιο καθαρά.
Αρχικά θα πρέπει να θέσουμε κάποια ερωτήματα στον εαυτό μας.
- Νιώθω χαρά και ηρεμία; Η επίτευξη της εσωτερικής γαλήνης είναι πολύ σημαντική για όλους μας, όπως επίσης, να νιώθουμε ευγνωμοσύνη και να μην έχουμε προσδοκίες. Για να νιώσουμε χαρά και ηρεμία, χρειάζεται να βάλουμε σε τάξη τη ζωή μας, να έχουμε πρόγραμμα, να αναθεωρούμε τους στόχους μας, να βρίσκουμε την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Όταν λειτουργούμε με καθαρό μυαλό και προσδιορίζουμε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, δημιουργούμε ένα σύστημα επίγνωσης που μας βοηθά να διατηρούμε την ηρεμία μας.
- Ποια άτομα θέλω πραγματικά στη ζωή μου; Αυτή η ερώτηση είναι απαραίτητη, προκειμένου να κρατήσουμε στη ζωή μας τους ανθρώπους που πραγματικά αξίζουν. Αν ένα κοντινό μας πρόσωπο δεν χαρακτηρίζεται από σεβασμό, ειλικρίνεια και αξιοπιστία, δεν αξίζει να υπάρχει στη ζωή μας.
- Εστιάζω στη θετική πλευρά των πραγμάτων; Η θετικότητα δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας, αλλά συμβάλλει επίσης και στην καλή υγεία μας. Ας δώσουμε περισσότερο χώρο σε έννοιες όπως ευγνωμοσύνη, θετική σκέψη, ας σταματήσουμε να θεωρούμε δεδομένα κάποια πράγματα όπως η καλή υγεία μας και ας μείνουμε μακριά από την απληστία.
Θέτoντας τους στόχους της νέας χρονιάς
Πολλοί από εμάς με τον ερχομό της νέας χρονιάς καταγράφουμε όλα όσα θέλουμε να αλλάξουμε / επιτύχουμε και αρχικά προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τους στόχους μας, αλλά στην πορεία το κίνητρο χάνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά οι στόχοι που θέτουμε απαιτούν μεγάλη δέσμευση, καθώς αποτελούν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Στην ερώτηση, τι καθορίζει την επίτευξη ή μη ενός στόχου, οι ειδικοί απαντούν ότι η επιθυμία για επιτυχία και η προσήλωση σε αυτόν παίζουν σημαντικό ρόλο. Δηλαδή, πρέπει να επιθυμούμε πραγματικά κάτι για να το πετύχουμε.
Τα βήματα προς την επίτευξη των στόχων
- Επιλέγουμε με προσοχή τους στόχους που θέτουμε. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, συχνά θέτουμε μεγαλεπήβολους στόχους ή βάζουμε στη λίστα μας πράγματα που δεν έχουμε σκεφτεί καλά προηγουμένως, αυξάνοντας τα ποσοστά αποτυχίας.
- Σκεφτόμαστε το σχέδιο δράσης. Η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε και ο τρόπος που θα παρακολουθούμε την εξέλιξη των στόχων μας είναι σημαντική, αφού η έλλειψή του οδηγεί, σχεδόν πάντα, σε αποτυχία.
- Ενεργοποιούμε τη δύναμη της θέλησης. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επίτευξη στόχων προϋποθέτει αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση. Σε συνδυασμό με την αισιοδοξία, είναι πιο πιθανό ένας στόχος να γίνει πραγματικότητα.
Πέρα από οποιουσδήποτε προσωπικούς στόχους, ο καθένας μας ας προσπαθήσει κι αυτό: να είναι ο αληθινός εαυτός του. Ας κάνουμε αυτά που μας χαρίζουν ευχαρίστηση και ας επιλέξουμε την ευγένεια, το σεβασμό και την ενσυναίσθηση στις σχέσεις μας με τους άλλους.
ΠΗΓΗ:citykidsguide.com