OLD HELLO, ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Ο παιδίατρος προειδοποιεί για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Ο παιδίατρος προειδοποιεί για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου – Ποιοι πρέπει να το κάνουν υποχρεωτικά

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊoύ είναι εδώ και καθημερινά καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ αύξησης των κρουσμάτων.

Πολλοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου που προφυλάσσει από τον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας, ο οποίος προκαλεί μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα λόγω εμφάνισης σοβαρής μορφής πνευμονίας.

Ο πνευμονιόκοκκος μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων τα οποία μεταφέρονται με το βήχα, το φτέρνισμα, καθώς και με την στενή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί. Οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις εκδηλώνονται περισσότερο συχνά κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω συγχρωτισμού.

Πολλοί θέλοντας να προστατευτούν από τον κορωνοϊό και την πιθανότητα να νοσήσουν από πνευμονία, σπεύδουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν το αντίστοιχο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, παραμερίζοντας το γεγονός ότι το εν λόγω εμβόλιο απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού καθώς τα παιδιά κάτω των 2 ετών, οι ενήλικες άνω των 65 ετών και τα ανοσοκασταλμένα άτομα είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο.

Με μια ανάρτησή του o παιδίατρος Κώστας Νταλούκας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί σπεύδουν να προμηθευτούν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου φοβούμενοι τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις στην αγορά και να μην μπορούν να το βρουν οι γονείς μικρών παιδιών που πρέπει να τα εμβολιάσουν καθώς τα παιδιά κάτω των 5 ετών κινδυνεύουν από την εν λόγω λοίμωξη.

Μάλιστα ο παιδίατρος απευθύνει και σχετική έκκληση προς το κοινό λέγοντας χαρακτηριστικά: “Μην αγοράζετε και μην ζητάτε να σας γράψουν το εμβόλιο αν δεν είστε κάτω των 5 ετών, πάνω από 65 ή δεν ανήκετε σε μια από τις πιο πάνω ομάδες.”

H ανάρτηση του παιδιάτρου

Παρατηρήθηκε ότι το τελευταίο διάστημα με τον φόβο του κορωνοϊού και από παραπληροφόρηση, νεαρά άτομα ηλικίας 30-40 ετών κάνουν αυτοβούλως το εμβόλιο για τον πνευμονιόκκοκο . Όχι ότι θα πάθουν κάτι αν το κάνουν αλλά δεν χρειάζεται.

Με την αυξημένη ζήτηση για το εμβόλιο αυτό (prevenar13) παρατηρείται γονείς μικρών παιδιών να πηγαίνουν στα φαρμακεία να το πάρουν και να μην το βρίσκουν εύκολα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο εμβολιασμός των παιδιών που έχουν ανάγκη να το κάνουν.

Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκκοκο γίνεται στα παιδιά ηλικία 5 ετών και κάτω και στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Αυτές είναι οι ηλικίες που κυρίως “αγαπάει” ο πνευμονιόκκοκος και προσβάλει.

Επίσης το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται σε όλα τα άτομα που είναι σε αυξημένο κίνδυνο αν κολλήσουν πνευμονιόκκοκο να κινδυνέψει η υγεία τους. Προσοχή μέσα σε αυτούς υπάρχουν και οι συστηματικοί καπνιστές ανεξαρτήτως ηλικίας!!

Αυτές οι κατηγορίες πρέπει να εμβολιαστούν οπωσδήποτε για τον πνευμονιόκοκκο

Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες (>5 ετών έως ≤64 ετών) που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 Άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία, όπως δρεπανοκυτταρική αναιμία, υπερσπληνισμό, σπληνεκτομή
 Συγγενής ανοσοανεπάρκεια (κυρίως έλλειψη της IgG2)
 Ανοσοκαταστολή κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας
 Νεφρωσικό σύνδρομο ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
 Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
 Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
 Χρόνια πνευμονοπάθεια, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και της κυστικής ίνωσης
 Συστηματικοί καπνιστές ανεξαρτήτως ηλικίας
 Διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από συγγενείς ή επίκτητες αιτίες
 Κοχλιακά εμφυτεύματα
 HIV λοίμωξη

Το post του παιδιάτρου

ΠΗΓΗ:infokids.gr