OLD HELLO, ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) απαντά όλες τις ερωτήσεις που αφορούν τη χρήση μάσκας για παιδιά

Ένα θέμα που απασχολεί όλους τους γονείς, ειδικά με το άνοιγμα των σχολείων

Πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα;

Ο ΠΟΥ συνιστά οι άνθρωποι να συμβουλεύονται και να τηρούν πάντα τις αρχές της χώρας τους για τις προτεινόμενες πρακτικές και οδηγίες που ισχύουν στην περιοχή τους. Μια διεθνής και διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκέντρωσε η ΠΟΥ εξέτασε στοιχεία σχετικά με τη νόσο και τη μετάδοση της νόσου COVID-19 σε παιδιά και τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη χρήση μασκών από παιδιά.

Με βάση αυτό και άλλους παράγοντες όπως οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών και τα ορόσημα ανάπτυξης, ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν τα εξής:

Τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν μάσκες. Αυτό βασίζεται στην ασφάλεια και το γενικό συμφέρον του παιδιού και στην ικανότητα χρήσης κατάλληλης μάσκας με ελάχιστη βοήθεια.

Ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι η απόφαση χρήσης μασκών για παιδιά ηλικίας 6-11 ετών πρέπει να βασίζεται στους ακόλουθους παράγοντες:

Εάν υπάρχει ευρεία μετάδοση στην περιοχή όπου διαμένει το παιδί

Την ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί με ασφάλεια και κατάλληλα τη μάσκα

Πρόσβαση σε μάσκες, καθώς και αντικατάσταση μάσκας σε ορισμένες συνθήκες (όπως σχολεία και υπηρεσίες φύλαξης παιδιών)

Επαρκής επίβλεψη ενηλίκων και οδηγίες στο παιδί σχετικά με το πώς να βάλει, να βγάλει και να φορέσει με ασφάλεια τις μάσκες

Πιθανός αντίκτυπος της χρήσης μάσκας στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, σε συνεννόηση με εκπαιδευτικούς, γονείς / φροντιστές ή / και ιατρικούς παρόχους

Ειδικές ρυθμίσεις και αλληλεπιδράσεις που έχει το παιδί με άλλα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια, όπως οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με άλλες υποκείμενες καταστάσεις υγείας

Ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω πρέπει να φορούν μάσκα υπό τις ίδιες συνθήκες με τους ενήλικες, ιδίως όταν δεν μπορούν να εγγυηθούν απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από τους άλλους και υπάρχει ευρεία μετάδοση στην περιοχή.

 

Υπάρχουν καταστάσεις όπου παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω μπορεί να φορούν ή να απαιτείται να φορούν μάσκα;

Γενικά, τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν μάσκες. Αυτή η συμβουλή βασίζεται στην ασφάλεια και το γενικό συμφέρον του παιδιού και στην ικανότητα χρήσης κατάλληλης μάσκας με ελάχιστη βοήθεια. Ενδέχεται να υπάρχουν τοπικές απαιτήσεις για παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω για να φορούν μάσκες ή συγκεκριμένες ανάγκες σε ορισμένες συνθήκες, όπως η σωματική επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν το παιδί φορά μάσκα, ένας γονέας ή άλλος κηδεμόνας θα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή για να επιβλέπει την ασφαλή χρήση της μάσκας.

 

Πρέπει τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες να φορούν μάσκες;

Η χρήση μάσκας για παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας με αναπτυξιακές δυσκολίες, αναπηρίες ή άλλες ειδικές συνθήκες υγείας δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική και να αξιολογείται κατά περίπτωση από τον γονέα, τον κηδεμόνα, τον εκπαιδευτικό ή / και τον ιατρό του παιδιού. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά με σοβαρές γνωστικές ή αναπνευστικές δυσλειτουργίες με δυσκολία ανεκτικότητας σε μάσκα δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν μάσκες.

 

Πρέπει τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας ή μια ιατρική κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό τους σύστημα να φορούν μάσκα;

Τα παιδιά με υποκείμενες καταστάσεις υγείας, όπως η κυστική ίνωση ή ο καρκίνος, θα πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα σε συνεννόηση με τους ιατρούς τους. Μια ιατρική μάσκα παρέχει προστασία στο άτομο που φορά τη μάσκα και αποτρέπει τη μετάδοση σε άλλους. Συνιστάται σε οποιονδήποτε έχει υποκείμενες παθήσεις υγείας που τους θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

 

Τι είδους μάσκα πρέπει να φορούν τα παιδιά;

Τα παιδιά που έχουν γενικά καλή υγεία μπορούν να φορούν μια μη ιατρική ή υφασμάτινη μάσκα. Αυτό παρέχει έλεγχο πηγής, που σημαίνει ότι αποτρέπει τη μετάδοση του ιού σε άλλους, εάν είναι μολυσμένοι και δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Ο ενήλικας που παρέχει τη μάσκα πρέπει να διασφαλίσει ότι η μάσκα υφάσματος έχει το σωστό μέγεθος και καλύπτει επαρκώς τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι του παιδιού.

 

Τα παιδιά με υποκείμενες καταστάσεις υγείας όπως η κυστική ίνωση, ο καρκίνος ή η ανοσοκαταστολή, θα πρέπει, σε συνεννόηση με τους φροντιστές τους, να φορούν ιατρική μάσκα. Μια ιατρική μάσκα ελέγχει την εξάπλωση του ιού και την προστασία στον χρήστη, και συνιστάται για όποιον διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσεις σε βαριά μορφή από τον κορωνοϊό.

Πώς πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα;

Τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες αρχές με τους ενήλικες για τη χρήση μάσκας. Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα εάν χρησιμοποιείται τρίψιμο με αντισηπτικό διάλυμα, ή τουλάχιστον 40 δευτερόλεπτα εάν χρησιμοποιείται σαπούνι και νερό, πριν φορέσουν τη μάσκα. Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα έχει το σωστό μέγεθος για να καλύψει τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να φορούν τη μάσκα σωστά, συμπεριλαμβανομένου του να μην αγγίζουν το μπροστινό μέρος της μάσκας και να μην την τραβούν κάτω από το πηγούνι ή στο στόμα τους. Πρέπει να αποθηκεύουν τη μάσκα σε μια σακούλα ή ένα δοχείο και να μην μοιράζονται τη μάσκα με άλλους.

 

Πρέπει ένα παιδί να φορά μάσκα στο σπίτι;

Κάθε παιδί που έχει συμπτώματα που υποδηλώνουν COVID-19 θα πρέπει να φορά ιατρική μάσκα, αρκεί να μπορεί να την ανεχθεί. Το παιδί πρέπει να είναι απομονωμένο και να ζητούνται ιατρικές συμβουλές μόλις αρχίσει να αισθάνεται αδιαθεσία, ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι ήπια. Μέλη της οικογένειας / φροντιστές που έρχονται σε απόσταση 1 μέτρου από το άρρωστο παιδί στο σπίτι πρέπει επίσης να φοράνε μάσκα.

Ένα μέλος του νοικοκυριού που είναι άρρωστο ή έχει δοκιμαστεί θετικά με τον ιό που προκαλεί το COVID-19 θα πρέπει να απομονωθεί από όλους τους άλλους, εάν είναι δυνατόν. Εάν το παιδί φτάσει σε απόσταση 1 μέτρου από το άρρωστο άτομο στο σπίτι, ο ενήλικας και το παιδί θα πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πρέπει οι δάσκαλοι ή άλλοι ενήλικες που εργάζονται με παιδιά να φορούν μάσκα;

Σε περιοχές όπου υπάρχει ευρεία μετάδοση, όλοι οι ενήλικες ηλικίας κάτω των 60 ετών και που έχουν γενικά καλή υγεία πρέπει να φορούν μάσκες υφάσματος όταν δεν μπορούν να εγγυηθούν απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από τους άλλους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ενήλικες που εργάζονται με παιδιά που μπορεί να έχουν στενή επαφή με παιδιά και μεταξύ τους.

Οι ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, ή που έχουν υποκείμενες καταστάσεις υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή καρκίνο του πνεύμονα, θα πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα λόγω του υψηλότερου κινδύνου να αρρωστήσουν σοβαρά από το COVID-19.

Πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα όταν παίζουν σπορ ή κάνουν σωματικές δραστηριότητες;

Τα παιδιά δεν πρέπει να φορούν μάσκα όταν κάνουν σπορ ή άλλες σωματικές δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, άλματα ή παιχνίδια στην παιδική χαρά, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η αναπνοή τους. Κατά την οργάνωση αυτών των δραστηριοτήτων για παιδιά, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε όλα τα άλλα κρίσιμα μέτρα για τη δημόσια υγεία: διατήρηση τουλάχιστον 1 μέτρου από τους άλλους, περιορισμός του αριθμού των παιδιών που παίζουν μαζί, παροχή πρόσβασης σε εγκαταστάσεις υγιεινής χεριών και ενθάρρυνση της χρήσης τους.

 

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για μάσκες υφάσματος, όπως ασπίδες προσώπου;

Στο πλαίσιο του COVID-19, ορισμένα παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να φορούν μάσκα λόγω αναπηριών ή συγκεκριμένων καταστάσεων όπως τάξεις ομιλίας όπου ο δάσκαλος πρέπει να βλέπει το στόμα τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση για τις μάσκες, αλλά δεν παρέχουν την ισοδύναμη προστασία στην αποφυγή μετάδοσης του ιού σε άλλους.

Εάν ληφθεί απόφαση για τη χρήση μιας ασπίδας προσώπου, θα πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο, να τυλίγεται γύρω από τις πλευρές του προσώπου και να εκτείνεται κάτω από το πηγούνι. Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν τη φοράτε για να αποφύγετε τραυματισμούς που θα μπορούσαν να τη σπάσουν και να βλάψουν τα μάτια ή το πρόσωπο.

 

Στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και κατατοπιστικά βίντεο: δείτε εδώ

ΠΗΓΗ:childit.gr