ΘΕΑΤΡΟ

“Ο πρίγκιπας και ο φτωχός” του Εθνικού Θεάτρου στο κανάλι της Βουλής (10/1)

Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στις 16:00 συντονιστείτε στο κανάλι της Βουλής για να παρακολουθήσετε μαζί με τα παιδιά σας την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου “Ο πρίγκιπας και ο φτωχός” που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μικρό Εθνικό, την παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, την περίοδο 2018-2019 σε διασκευή της Τζέμα Κένεντι και σκηνοθεσία της Σοφίας  Βγενοπούλου.

Ένα έργο που μιλά για τη δικαιοσύνη, την κατάχρηση της εξουσίας, την κοινωνική ανισότητα, αλλά και τη φιλία, την αλληλεγγύη, την ελπίδα και το δικαίωμα όλων μας, και ιδιαίτερα των παιδιών, στο όνειρο. Για τη δύναμη της φαντασίας που αποτελεί καταφύγιο και λημέρι όλων μας.

Η υπόθεση της παράστασης

Ο Εδουάρδος και ο Τομ έχουν ακριβώς την ίδια ηλικία και μοιάζουν πολύ στην εμφάνιση. Ο ένας όμως είναι γιος ενός ζητιάνου και απατεώνα, ντυμένος με κουρέλια, και ζει στα Παλιά Σφαγεία κι ο άλλος είναι ο κληρονόμος του θρόνου της Αγγλίας, μεγαλωμένος στα πλούτη και την πολυτέλεια. Όταν η τύχη τούς φέρνει κοντά, ο Τομ και ο Εδουάρδος αλλάζουν ρούχα για πλάκα, αλλά καταλήγουν ύστερα από μια τρομερή παρεξήγηση να ζουν ο ένας στον κόσμο του άλλου. Ο Τομ μαθαίνει πώς είναι να ζει κανείς στην τρέλα και το ψέμα της βασιλικής αυλής και ο Εδουάρδος πώς να επιβιώνει μέσα στη άγρια φτώχια και ανέχεια των κατώτερων κοινωνικών τάξεων της Αγγλίας του 16ου αιώνα.

Ο πρίγκιπας και ο φτωχός τοποθετείται το 1546 όταν Βασιλιάς της Αγγλίας ήταν ο Ερρίκος ο Η΄, ο οποίος έγινε διάσημος γιατί παντρεύτηκε έξι γυναίκες στην προσπάθειά του να αποκτήσει αγόρι για διάδοχο του θρόνου. Στην αρχή ο Ερρίκος ήταν πολύ δημοφιλής βασιλιάς, στην πορεία όμως άλλαξε και έγινε αλαζόνας και τυραννικός. Ο πατέρας του Ερρίκου άφησε τα οικονομικά της Αγγλίας σε καλή κατάσταση, ωστόσο τα έξοδα του Ερρίκου για να διατηρήσει την πολυτέλεια της Αυλής και οι συνεχείς πόλεμοι κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας. Οι τιμές ανέβαιναν συνέχεια και ο λαός ζούσε σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης. Οι άνθρωποι στην Αγγλία εκείνη την εποχή δεν θεωρούνταν πολίτες αλλά υπηρέτες του θρόνου. Είχαν ελάχιστα δικαιώματα. Οι κατηγορούμενοι στα δικαστήρια δεν είχαν δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και οι δίκες διαρκούσαν το πολύ δέκα λεπτά. Αν κάποιος έκλεβε κάτι αξίας πάνω από λίγα σελίνια, τότε ο δικαστής μπορούσε να τον καταδικάσει σε θάνατο.

συντελεστές παράστασης

Αλέξης Καλοφωλιάς Μετάφραση

Σοφία ΒγενοπούλουΣκηνοθεσία
Ελένη Μανωλοπούλου Σκηνικά, Κοστούμια

Σταυρούλα Σιάμου Κίνηση

Άγγελος Τριανταφύλλου Μουσική

Μελίνα Παιονίδου Μουσική διδασκαλία

Αλέκος Αναστασίου Φωτισμοί

Τζούλια Διαμαντοπούλου Απόδοση στίχων

Κατερίνα Σκουρλή Βοηθός σκηνοθέτη

Κατερίνα Κωνσταντινάκου Σύμβουλος δραματουργικής επεξεργασίας

Μυρτώ Αναστασοπούλου Σκηνογραφική επιμέλεια

Έμιλυ Κουκουτσάκη Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου

Χρόνης Τζήμος Σχεδιασμός κομμώσεων, Περούκες

Olga Faleichyk Σχεδιασμός μακιγιάζ

διανομή ρόλων

Βαγγέλης Αμπατζής
Αφηγητής, Γιατρός, Υπηρέτης, Γάλλος πρέσβης, Δικαστής, Κρατούμενος, Αρχιεπίσκοπος

Μαρία Γεωργιάδου
Μαμά Κάντι

Γιώργος Δικαίος
Μάιλς Χέντον, Φρουρός

Κωνσταντίνος Ζωγράφος

Τομ Κάντι

Άννα Κλάδη
Μπετ Κάντι, Αστυφύλακας, Κρατούμενος

Αθανασία Κουρκάκη
Ελισάβετ

Μάριος Κρητικόπουλος
Αφηγητής, Υπηρέτης, Ισπανός πρέσβης, Ιππότης με πανοπλία, Ράφτης

Λάμπρος Κωνσταντέας
Εδουάρδος

Αθηνά Μουστάκα
Γυναίκα με γουρούνι, Γριά υπηρέτρια, Σύζυγος του Γάλλου πρέσβη, Κρατούμενος

Νικόλας Παπαδομιχελάκης
Χέρτφορντ, Δεσμοφύλακας

Τζένη Παρασκευαΐδου
Ίντιθ, Σύζυγος του Ισπανού πρέσβη

Γιώργος Πατεράκης
Σπιτονοικοκύρης, Πρωθυπουργός. Χομπς, Χιού

Κωνσταντίνος Πλεμμένος
Βασιλιάς Ερρίκος, Τζον Κάντι, Κρατούμενος

Δείτε το Trailer της παράστασης

ΠΗΓΗ:infokids.gr