ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Οι ΧΟΠΑ Ήρωες 112 σώζουν ζωές!

Το πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες 112 αποτελεί μία πρωτοβουλία του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Angels Initiative. Σκοπό έχει την ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών, για το πώς μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και να βοηθήσουν άμεσα τον παππού ή τη γιαγιά σε περίπτωση ανάγκης.

Αν τα παιδιά είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, να ξέρουν τι θα πρέπει να κάνουν σε τέτοια περίπτωση και επιπλέον να μεταφέρουν αυτή τη γνώση στην οικογένειά τους, μπορεί να βοηθήσουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο.

Γιατί εμπλέκονται τα παιδιά σε ένα σχέδιο για εγκεφαλικό επεισόδιο
Τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο με τους παππούδες τους, οι οποίοι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες φροντίζουν μέχρι και το 50% των παιδιών σε εβδομαδιαία βάση, καθώς και οι δύο γονείς εργάζονται. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα επαγρύπνησης και βελτίωσης της ικανότητας εντοπισμού των βασικών συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου, επιδίωξη είναι να εκπαιδευτεί όλη η οικογένεια, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να καλέσουν τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για να ζητήσουν βοήθεια.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά εκπαιδεύονται με τη βοήθεια 4 ΧΟΠΑ Ηρώων, καθένας από τους οποίους τα βοηθά να αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου.

  • Ο Πέτρος, με το αστείο Πρόσωπο. Αν πάθει εγκεφαλικό, η 1 πλευρά του προσώπου του στραβώνει και δεν μπορεί πια να κάνει αστείες γκριμάτσες.
  • Ο Χάρης, με τα πολύ δυνατά Χέρια. Αν πάθει εγκεφαλικό, το 1 του χέρι γίνεται αδύναμο και δεν μπορεί να το ελέγξει.
  • Η Όλγα, με την πολύ καθαρή και όμορφη Ομιλία. Αν πάθει εγκεφαλικό, τα 2 της χείλη μπερδεύονται και η ομιλία της γίνεται ακαταλαβίστικη.
  • Ο Αλέξης, αν δει κάποιο από αυτά τα σημάδια στους αγαπημένους του ήρωες, τρέχει ΑΜΕΣΩΣ να καλέσει το ασθενοφόρο τηλεφωνώντας στο 112.

Από τις υπερδυνάμεις των ΧΟΠΑ Ηρώων (Χέρια, Ομιλία, Πρόσωπο, Αμέσως) και τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν (1 αδύναμο χέρι, 1 πλευρά του προσώπου στραβή, 2 χείλη που μπερδεύονται) βγαίνει και το ακρωνύμιο του προγράμματος ΧΟΠΑ 112.

Οι δημιουργοί του προγράμματος είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, σχολικής ψυχολογίας, κ.λπ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 5-9 ετών και εφαρμόστηκε αρχικά το 2019 σε σχολεία με δια ζώσης εκπαίδευση. Όμως, λόγω της πανδημίας, είναι πλέον διαθέσιμο το διαδικτυακό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει πέντε βιντεοσκοπημένες προβολές, διάρκειας περίπου 15 λεπτών η κάθε μία.

Κάθε προβολή σχετίζεται με έναν από τους 4 ήρωες, τους οποίους τα παιδιά γνωρίζουν μέσα από μια σειρά ποικίλων διαδραστικών εφαρμογών εικόνας και ήχου, όπως ψηφιακή αφήγηση, ασκήσεις ανατροφοδότησης, ζωγραφική, παιχνίδια, αποστολές κλπ.

Αν ενδιαφέρεστε α συμμετάσχετε στο πρόγραμμα των ΧΟΠΑ Ηρώων 112, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο e-mail [email protected].