Κι από σήμερα… να ζήσουν οι γυναίκες όλου του κόσμου καλύτερα…
Δύο από τις σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων μάς μιλάνε με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας και δίνουν τη δική τους γνώμη για το πώς θα πρέπει η ισότητα να ισχύει στην πράξη και τα δικαιώματα των γυναικών να εφαρμόζονται σε όλη τη Γη – κι αυτό να είναι κάτι αληθινό και να μην συμβαίνει μόνο στα παραμύθια.
Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Τι θα θέλατε να αλλάξει στη ζωή των γυναικών στα επόμενα 10 χρόνια
Οι γυναίκες σε όλα τα σημεία του πλανήτη μας δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Μακάρι λοιπόν να υπάρχει πρόοδος και να μπορούν οι γυναίκες σε κάθε χώρα να διαθέσουν τον εαυτό τους όπως θέλουν.
Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη αλλαγή υπέρ της θέσης της γυναίκας που έπαιξε σημαντικό ρόλο ως προς την καλυτέρευση της ζωής της;
Θεωρώ εξαιρετικής σημασίας κατάκτηση το δικαίωμα ψήφου. Από εκεί και μετά όλα αλλάζουν για τη γυναίκα πολίτη, άρα και για τη θέση της στην κοινωνία.
Ποιο παιδικό βιβλίο με ήρωα κορίτσι αγαπήσατε όταν ήσασταν παιδί;
Πάντα λάτρευα την Πεντάμορφη κι από μικρός ήθελα να ακούω ξανά και ξανά την ιστορία της. Σε μια κοινωνία αντρών εκείνη αναλαμβάνει δράση, θυσιάζεται για να φέρει την ισορροπία κι ο έρωτας της ξανακάνει το τέρας Πρίγκιπα.
Ποια γυναίκα της Παγκόσμιας Ιστορίας θα θέλατε να γνωρίσετε και γιατί;
Είναι πολλές. Την Ασπασία, τη Σαπφώ, την Υπατία, από την αρχαιότητα αλλά και πολλές από τα νεότερα χρόνια όπως την Μπουμπουλίνα. Και βέβαια πολλές από τα βυζαντινά χρόνια όπως τη Θεοδώρα.
Μια συμβουλή που θα δίνατε στα μικρά κορίτσια του σήμερα;
Να κυνηγήσουν τα όνειρα τους και να μην εγκαταλείπουν τον αγώνα ποτέ, αδιαφορώντας για οποιοδήποτε κοινωνική σύμβαση. Δηλαδή το ίδιο που θα έλεγα και στα αγόρια.
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία. Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο λογοτεχνίας για παιδιά, “Η ιστορία της ζαρωμένης κάλτσας”. Το 1997 κυκλοφόρησε ο “Τριγωνοψαρούλης”, που σύντομα έγινε διάσημος και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Από τότε κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία του -μερικά από τα οποία βραβεύτηκαν από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, το περιοδικό “Διαβάζω” κ.τ.λ. Επίσης βιβλία του κυκλοφορούν στο εξωτερικό, ενώ συναντάει συχνά τους αναγνώστες του, σε σχολεία και σε φεστιβάλ βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικού τμήματος της IBBY) για τη διετία 2008-2010. Περισσότερα εδώ: biblionet
Αντώνης Παπαθεοδούλου
Τι θα θέλατε να αλλάξει στη ζωή των γυναικών στα επόμενα 10 χρόνια
Θα ήθελα αύριο κιόλας, να κατανοήσουμε βαθιά τι είναι η «κουλτούρα του βιασμού» και να την εξαφανίσουμε συνειδητά από τη γλώσσα, τη συμπεριφορά και την καθημερινότητά μας. Θα ήθελα στον επόμενο χρόνο κιόλας να μην σημειωθεί πουθενά στον κόσμο κανένα απολύτως έγκλημα που να μπορεί να χαρακτηριστεί γυναικοκτονία. Και στα επόμενα 10 χρόνια θα ήθελα να είναι τόσο κεκτημένα όλα αυτά που συζητάμε, που να μπορούμε τα φύλα να λέμε χοντράδες και να δουλευόμαστε μεταξύ μας χωρίς αυτά που λέμε να σημαίνουν πια τίποτε αρνητικό για κανέναν.
Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη αλλαγή υπέρ της θέσης της γυναίκας που έπαιξε σημαντικό ρόλο ως προς την καλυτέρευση της ζωής της.
Δεν το ξέρω. Αυτό ένας ιστορικός θα το διατύπωνε με στοιχεία και με ακρίβεια. Ξέρω όμως ότι όποια αλλαγή και να διαλέξω, ακόμη και την πιο στοιχειώδη, υπάρχουν και σήμερα μέρη του κόσμου στα οποία δεν είναι καθόλου δεδομένη και χρειάζεται αγώνα πολύ!
Ποιο παιδικό βιβλίο με ήρωα κορίτσι αγαπήσατε όταν ήσασταν παιδί;
Την Παυλίνα, από το “Γράμματα στην Παυλίνα” του Τζέιμς Κρους. Και τη Ζωή από “Το παραμύθι με τα χρώματα” του Κυριτσόπουλου, το κορίτσι που ξανάφερε τα χρώματα στον κόσμο, επειδή ντράπηκε και κοκκίνησαν τα μάγουλά του. Και βέβαια την Πίπη “το πιο δυνατό κορίτσι στον κόσμο”.
Ποια γυναίκα της Παγκόσμιας Ιστορίας θα θέλατε να γνωρίσετε και γιατί;
Τη Γέλα Λέπμαν. Τη γυναίκα που όταν, αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο όλοι ήταν στο “χρειαζόμαστε τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα για να το ξεπεράσουμε” εκείνη ήταν από την πρώτη στιγμή στο “χρειαζόμαστε παιδικά βιβλία για να μην το ξαναζήσουμε”. Πιστεύω ότι ο κόσμος έρχεται πιο κοντά με τα παιδικά βιβλία που μας συστήνουν, με ωραίες λέξεις και χρώματα, τον έναν στον άλλο. Η συγκεκριμένη γυναίκα το έκανε πράξη με πολλούς τρόπους. Αναζητήστε τη στην wikipedia σήμερα μέρα που είναι.
Μια συμβουλή που θα δίνατε στα μικρά κορίτσια του σήμερα;
Να μην περιμένουν το “τι θα γίνει”. Να συγκεντρωθούν με πείσμα (και με φίλους και φίλες) στο “εμείς τι θα φροντίσουμε να γίνει”! Την ίδια συμβουλή που θα ‘δινα και στα αγόρια δηλαδή.
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε 3D Animation στη σχολή Parsers στην Αθήνα και μυήθηκε στα μυστικά του κινουμένου σχεδίου με πλαστελίνη & παραδοσιακές τεχνικές στη σχολή 9zeros στη Βαρκελώνη. Εγκατέλειψε στο πτυχίο τις σπουδές του στη Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει Ισπανική Φιλολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Από το 1999 γράφει, μεταφράζει και διασκευάζει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά. Βιβλία του έχου τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το τραγούδι του “Η Πολυβία, μια παντόφλα που απεχθάνεται τη βία”, βραβεύτηκε το 2004 στο διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού “Άρση Φωνών” της ορχήστρας των χρωμάτων και τα βιβλία του “Το Παρανομύθι” και “Ο Μάγος του Όζοντος” ήταν στις μικρές λίστες για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου το 2006 αντίστοιχα. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και έχει συνεργαστεί για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το παιδικό βιβλίο με εκδότες, σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, με το περιοδικό “Κid‘s fun“, το Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου, το Μουσείο Ηρακλειδών και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Συμμετείχε μαζί με άλλους 13 Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφους παιδικών βιβλίων στην ομάδα που ετοίμασε το μεγάλο αφιέρωμα στον συγγραφέα H.P.Lagavulin στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2008. Περισσότερα εδώ: biografiko και biblionet
ΠΗΓΗ:http://childit.gr