OLD HELLO, ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

“Οι συνέπειες της απομόνωσης στους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους των παιδιών θα διατηρηθούν αρκετά”

Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία, στις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου στις ΗΠΑ και από την επόμενη ξεκινούν και εκεί οι εμβολιασμοί και ο κόσμος όλος φαίνεται να έχει αναθαρρήσει.

Σε μια άτυπη έρευνα των New York Times οι μισοί από τους 700 επιδημιολόγους, στους οποίους αποτάνθηκαν, δήλωσαν ότι δεν θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους -ειδικά αυτή την περίοδο που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι την άνοιξη, μέχρις ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού. Τρεις στους δέκα είπαν ότι θα κάνουν κάποιες αλλαγές, όταν εμβολιαστούν και οι ίδιοι, ενώ ένα μικρό ποσοστό επεσήμανε ότι θα μπορέσουμε να ανασάνουμε πιο ελεύθερα το καλοκαίρι εφόσον εμβολιαστεί ο πληθυσμός με λίαν αποτελεσματικά εμβόλια.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του UCLA, Kάριν Μάικλς, εκτιμά ότι θα περάσουν πιθανώς πολλά χρόνια προτού μπορέσουμε να γυρίσουμε περίπου στον τρόπο ζωής που είχαμε συνηθίσει. «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», λέει.

«Η χρήση μάσκας θα μείνει στη ζωή μας, ίσως και για πάντα. Αυτή θα είναι η νέα κανονικότητα, τίποτα δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως το 2019», συμπληρώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου HSE της Μόσχας, Βασίλι Βλάσοφ.

Οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για πολλές άγνωστες παραμέτρους, όπως η διάρκεια της ανοσίας, οι πιθανές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι προκλήσεις στη διανομή του εμβολίου και η πιθανή απροθυμία ορισμένων ομάδων του πληθυσμού να εμβολιαστούν. Οι ίδιοι ζουν με πολύ αυστηρότερες προφυλάξεις από το μέσο Αμερικανό καθώς έχουν μάθει από την περασμένη άνοιξη πολλά περισσότερα για τους τρόπους διασποράς του κορωνοϊού και τι μπορεί να τον φρενάρει.

Οι 3 δραστηριότητες που κάνουν χωρίς επιφυλάξεις

Οι ΝΥΤ ρώτησαν τους επιδημιολόγους ποιες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής κάνουν χωρίς επιφυλάξεις και απάντησαν ως εξής: συναντήσεις με φίλους σε εξωτερικούς χώρους, μεταφορά αλληλογραφίας χωρίς προφυλάξεις και κοντινές έξοδοι, όπως μετάβαση σε παντοπωλείο και φαρμακείο.Ποιες δραστηριότητες απαγορεύουν στον εαυτό τους

Αποφέυγουν σε συντριπτικό ποσοστό δραστηριότητες όπως  παρουσία σε αθλητικές οργανώσεις, θέατρα και κινηματογράφους, σε γάμους ή κηδείες ή επαφές με άτομα που δεν γνωρίζουν καλά. Τρεις στους τέσσερις είπαν ότι θα κάνουν Χριστούγεννα, ή άλλες γιορτές το χειμώνα μόνον με μέλη των νοικοκυριών τους ή προτιμούν να μη γιορτάσουν.

Όσον αφορά στις ασφαλέστερες και τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες στη σχετική λίστα, οι περισσότεροι επιδημιολόγοι συμφώνησαν ότι ανησυχούν λιγότερο για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και άγγιγμα επιφανειών και περισσότερο για δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά με μεγάλες ομάδες ατόμων.

Πολλοί από τους επιδημιολόγους αυτούς δήλωσαν απογοητευμένοι που δεν κατάφεραν οι Αρχές να περάσουν στον αναγκαίο βαθμό στην κοινή γνώμη τα μηνύματα για την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και που ένας αυξανόμενος αριθμός των Αμερικανών δείχνουν να δυσπιστούν απέναντι στην επιστήμη. Εξέφρασαν μάλιστα το φόβο ότι η πολιτικοποίηση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας προστασίας και η απομόνωση στο σπίτι, θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Τι βλέπουν να ισχύει μελλοντικά

Ορισμένοι από τους ερωτηθέντες είπαν ότι κάποιοι τομείς της ζωής θα μπορέσουν ίσως , χάρη στα εμβόλια, να αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα κάποια στιγμή το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι περισσότεροι, ωστόσο, – όπως και άλλοι συνάδελφοί τους ανά την υφήλιο – θεωρούν ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να συνεχιστεί, ιδιαίτερα σε μέρη όπου επικρατεί συνωστισμός ή όταν οι χρήστες νιώθουν άρρωστοι. «Αναμένω να γίνει μέρος της καθημερινής μου ζωής η χρήση μάσκας ακόμη και μετά την χρήση εμβολίου», λέει η Έιμι Χομπς, της Σχολής Bloomberg Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Σοβαρές οι επιπτώσεις της απομόνωσης στα παιδιά

Πολλοί από τους επιδημιολόγους είπαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τουλάχιστον εν μέρει την τηλεργασία, κάποιοι δήλωσαν ότι θα διστάζουν να δίνουν χειραψίες και αγκαλιές, να βρίσκονται σε μέρη γεμάτα κόσμο ή να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Άλλοι προειδοποίησαν ότι ακόμη κι όταν υποχωρήσουν οι κίνδυνοι από την πανδημία, κάποιες από τις συνέπειές της θα διατηρηθούν για αρκετό διάστημα, όπως οι επιπτώσεις της απομόνωσης στους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους των παιδιών, ή ο φόβος και η θλίψη για τον αριθμό των ασθενών και των θυμάτων.

Μετά το εμβόλιο τι;

«Εφόσον εμβολιαστεί πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού θα ένιωθα λιγότερο άγχος όταν βγαίνω έξω. Ίσως και να αισθανθώ πιο άνετα να γευματίσω σε εστιατόριο ή να ξαναδώ τους φίλους μου», λέει η Βιτζάγια Λ. Σιγκάλαμ, διευθύντρια ερευνητικού έργου, του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

«Οι εμβολιασμοί έχουν αναχθεί σε πολιτικό ζήτημα στη χώρα αυτή. Εγώ μόνον τις δικές μου πράξεις μπορώ να ελέγξω. Όταν εμβολιαστώ, λοιπόν, θα νιώθω πιο άνετα να αλλάξω σε μικρό ποσοστό τον τρόπο έκθεσής μου σε κίνδυνο», σημειώνει η επίκουρος καθηγήτρια του Dominican University της Καλιφόρνια, Μικαέλα Τζορτζ. Από την πλευρά της, η συνάδελφός της του Πανεπιστημίου British Columbia, Τζούλι Μπέτινγκερ, λέει ότι μετά τον εμβολιασμό της ίδιας και της οικογένειάς της θα αλλάξει μεν κάποιες συμπεριφορές, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα παρίσταται σε εκδηλώσεις με μεγάλο πλήθος μέχρις ότου εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού.

ΠΗΓΗ:infokids.gr