ΥΓΕΙΑ

Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερο λίπος

Όλοι μιλάμε για το σωματικό λίπος, αλλά γνωρίζουμε για τι ακριβώς πρόκειται; Είναι, λοιπόν, το σύνολο των λιπιδίων στους ιστούς του σώματος, το οποίο δημιουργείται μέσω μιας αλληλουχίας μεταβολικών λειτουργιών, που μετασχηματίζουν, αποθηκεύουν ή αποβάλλουν τα συστατικά που λαμβάνουμε από τις τροφές. Το σωματικό λίπος είναι απαραίτητο για την προστασία των οργάνων του σώματος και την αποθήκευση των λιποδιαλυτών βιταμινών, αλλά όταν υπάρχει περίσσεια, μπορεί να επηρεαστεί γενικότερα η υγεία μας.

Λόγω ποικίλων ορμονικών επιδράσεων, οι άνδρες αποθηκεύουν το πλεονάζον σωματικό λίπος κυρίως γύρω από την περιοχή της μέσης. Όσο περισσότερο σωματικό λίπος αποθηκεύεται, ιδιαίτερα κοντά στην περιοχή της μέσης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, oι τροφές που καταναλώνουμε απαιτούν ενέργεια για την πέψη τους. Ο οργανισμός μας δαπανά περίπου 30% της προσληφθείσας ενέργειας από τις πρωτεΐνες μόνο για να ολοκληρώσει την πέψη τους. Αντίστοιχα, για την πέψη των υδατανθράκων δαπανά περίπου 5-10% της προσληφθείσας ενέργειας και για την πέψη των λιπαρών το ποσοστό εκτιμάται στο 0-3%.

Έτσι, οι άλιπες πηγές πρωτεΐνης αναδεικνύονται σε ιδανικές τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό σταδιακά, αφού απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να μεταβολιστούν από τον οργανισμό σε σχέση με άλλες τροφές.

Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερο λίπος

Καλές πηγές πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα), τo άλιπo μοσχάρι, τα αυγά (κυρίως τα ασπράδια), η πάπια, το ζελέ φρούτων χωρίς ζάχαρη και το τόφου.

Κάποιες μελέτες επισημαίνουν ότι όσοι προτιμούν αυγά στο πρωινό τους σε σχέση με το τοστ, έχουν μικρότερες πιθανότητες να πεινάσουν γρήγορα και πετυχαίνουν μικρότερη αύξηση στο σάκχαρο μεταγευματικά, κάτι το οποίο συμβάλλει μακροπρόθεσμα στη διατήρηση χαμηλού σωματικού λίπους. Στις τροφές που προάγουν την απώλεια λίπους εντάσσονται και τα γαλακτοκομικά, κυρίως το στραγγιστό γιαούρτι, καθώς βελτιώνει τον κορεσμό και παρέχει το απαραίτητο ασβέστιο για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

Ένας επιπλέον τρόπος για να βελτιώσετε τα επίπεδα σωματικού λίπους είναι να εξασφαλίζεται σε κάθε γεύμα μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης. Μπορείτε π.χ., να καταναλώνετε φρούτα με λίγους ωμούς ξηρούς καρπούς, να επιλέγετε αυγό ή γαλακτοκομικά στο πρωινό, ενώ τα κυρίως γεύματα να περιλαμβάνουν λίγο τυρί ή κάποια άλλη πηγή πρωτεΐνης.

Η κανέλα φαίνεται, επίσης, να παίζει ρόλο στην καλή ρύθμιση του σακχάρου και του σωματικού βάρους, καθώς είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Παλιότερη μελέτη  έδειξε ότι η κατανάλωση 3γρ. κανέλας την ημέρα για 8 εβδομάδες, βοήθησε τους διαβητικούς ασθενείς που συμμετείχαν να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν τη ρύθμιση του σακχάρου τους, σε σχέση με τους αντίστοιχους ασθενείς που δεν κατανάλωναν κανέλα. Προτιμήστε κανέλα Κεϋλάνης. Μπορείτε να την χρησιμοποιείτε καθημερινά στον καφέ, το τσάι ή το πρωινό σας αν περιλαμβάνει δημητριακά ή βρώμη.

Τέλος, το βούτυρο καρύδας αποτελεί πλέον ένα από τα πιο διάσημα συστατικά μιας διατροφής που στοχεύει στην απώλεια λίπους. Παρόλο που πρόκειται για κορεσμένο λίπος, φαίνεται να παίζει ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, καθώς ο οργανισμός έχει την τάση να χρησιμοποιεί τα λιπαρά του για ενέργεια, παρά για αποθήκευση. Το λάδι καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών οξέων μέσης αλύσου, τα οποία συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Παράλληλα, σε περιοχές του πλανήτη όπου η καρύδα ή το λάδι καρύδας αποτελούν βασικά τρόφιμα, φαίνεται να υπάρχει μειωμένη εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, κάτι που υποδεικνύει ότι ίσως το κορεσμένο λίπος του ελαίου καρύδας δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την επιβάρυνση του καρδιαγγειακού.

Πέρα από τη διατροφή, για να μπορέσει κάποιος να μειώσει το επίπεδο του σωματικού λίπους, η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τουλάχιστον 30’ τακτικής, μέτριας ως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, για τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, διαβήτη, καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού. Ωστόσο, για τον έλεγχο του σωματικού βάρους απαιτείται περισσότερη δραστηριότητα.

http://citykidsguide.com