“Έχουμε επανειλημμένα γράψει ότι η πιο θανατηφόρα και συχνή ασθένεια της εποχής δεν είναι ούτε τα καρδιαγγειακά, ούτε ο καρκίνος”, τονίζει ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας.
Πέρα μάλιστα από την τεράστια συνεισφορά της νοσογόνου παχυσαρκίας στα εμφράγματα, στα εγκεφαλικά και στις κακοήθειες μια νέα απειλητική κατηγορία νοσημάτων επιδεινώνεται ραγδαία εξαιτίας αυτής και απαιτεί μεγάλους πόρους από τα συστήματα υγείας, όπως γράφουν και οι Sunday Times.
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Πάνω από 41 χιλιάδες άτομα χρειάστηκαν σε ένα έτος στο Ηνωμένο Βασίλειο εγχειρήσεις αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος και μάλιστα ανάμεσα σε αυτά επτά κορίτσια στην εφηβεία, με κύριο προδιαθεσικό παράγοντα την παχυσαρκία.
Ο αριθμός αυτός έχει εξαπλασιαστει μέσα σε μόνο οκτώ χρόνια απορροφώντας από το NHS επιπλέον 200 εκατ λίρες.
Υπολογίζεται μάλιστα πως το συνολικό κόστος της παχυσαρκίας για το Αγγλικό σύστημα υγείας είναι τεράστιο. Έξι δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας με συνεχή και εκθετική αύξηση.
Οι ειδικοί μιλάνε για τρομακτικό κόστος και θεωρούν πως η υγεία μπαίνει σε “Εθνική κρίση παχυσαρκίας“.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΑ ΟΣΤΑ
Τα παιδιά πολύ συχνά εξαιτίας της παχυσαρκίας κάνουν επιφυσιολίσθηση και βέβαια η επιβάρυνση είναι τεράστια στα οστά και στους συνδέσμους με μεγάλη την πιθανότητα για ορθοπεδικά προβλήματα στην μετέπειτα ζωή
Το ένα τρίτο των παιδιών μετά το δημοτικό στην Βρετανία είναι παχύσαρκα και μέχρι την ενήλικο ζωή τα δύο τρίτα είναι υπερβαρα ή παχύσαρκα.
Ο καθηγητής Andrew Goddard λέει πως η παχυσαρκία πρέπει να ταξινομηθεί σαν νόσος ωστόσο οι γονείς και τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αυτό το γεγονός ως δικαιολογία για να μην κάνουν αυτό που πρέπει με την εισαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι εκθετικά αυξανόμενες και αφορούν σιγά σιγά όλο το φάσμα της ιατρικής κοινότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς δημόσιας υγείας πρέπει να ληφθούν γρήγορα μέτρα με ενημέρωση των γονέων και επέμβαση ενδεχομένως στην βιομηχανία τροφίμων.