Το υπερβολικό βάρος κι ακόμα περισσότερο η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη πάσης φύσεως προβλημάτων υγείας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται σοβαρές ορθοπαιδικές καταστάσεις, όπως οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδα, θυλακίτιδα και σύνδρομα υπερχρήσης.
Ωστόσο, παρόλο που οι ασθενείς με παχυσαρκία αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά χειρουργικών επιπλοκών, οι ορθοπαιδικές επεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας των οστών και των αρθρώσεων.
Οι πόνοι του υπερβολικού βάρους
Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για μυοσκελετικό πόνο. Η νόσος σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο χρόνιου πόνου στους ηλικιωμένους – προκαλώντας άλγος στις δομές μαλακών ιστών, όπως οι τένοντες και οι σύνδεσμοι, καθώς και επιδείνωση καταστάσεων, όπως η ινομυαλγία, σε άτομα που ήδη ζουν με συνεχή πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις τους.
Παχυσαρκία και οστεοαρθρίτιδα
Η οστεοαρθρίτιδα αναφέρεται σε μια προοδευτική φθορά των αρθρώσεων και σχετίζεται συχνά με την παχυσαρκία. Οι έρευνες υποδηλώνουν ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση ή το βιο-μηχανικό φορτίο στα γόνατα. Παράλληλα αυξάνει την πιθανότητα φθοράς της επιφάνειας αποσβέσεως της άρθρωσης του γόνατος, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας και την ανάγκη για ολική αρθροπλαστική γόνατος. Η ανάγκη για ολική αρθροπλαστική γόνατος εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 8,5 φορές υψηλότερη στους ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (BMI) μεγαλύτερο ή ίσο με 30, σε σύγκριση με ασθενείς που έχουν δείκτη μάζας σώματος στο φυσιολογικό εύρος από 18,5 έως 24,9.
Παχυσαρκία και τραυματισμοί
Εκτός από την αυξημένη πιθανότητα φθοράς στις αρθρώσεις, το υπερβολικό βάρος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τραυματισμούς. Οι πιθανότητες πρόκλησης μυοσκελετικών τραυματισμών είναι 15% υψηλότερες για τα άτομα που είναι υπέρβαρα. Για όσους πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία, το ποσοστό ανεβαίνει στο 48%, σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
Στατιστικά, τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα παιδιά έχουν επίσης σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες τραυματισμών και πόνου στα κάτω άκρα. Ο πόνος στην πλάτη και στα κάτω άκρα, ειδικά στο γόνατο και το πόδι, είναι συχνότερος μεταξύ των υπέρβαρων παιδιών.
Πριν το χειρουργείο
Αν κάποιος ασθενής με νοσογόνο παχυσαρκία (BMI 40 ή υψηλότερο) πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, π.χ. αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, για την αποκατάσταση ορθοπαιδικού προβλήματος, τότε θα πρέπει πριν από το χειρουργείο να απολέσει βάρος, σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού του.
Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος τα οφέλη από την επέμβαση να μετριαστούν και να προκύψουν ανεπιθύμητες επιπλοκές.
Οι ορθοπαιδικές επεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με νοσογόνο παχυσαρκία. Εντούτοις, αυτοί οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν βραδύτερη αποκατάσταση και υψηλότερους κινδύνους χειρουργικών επιπλοκών. Στο σύνολό τους, αυτά ίσως θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχία ενός χειρουργείου.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός οφείλει να κατανοήσει τους μοναδικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει κάθε παχύσαρκος ασθενής και να εστιάσει ξεχωριστά στις ιδιαιτερότητές του καθώς και στην ενδεδειγμένη θεραπευτική του αντιμετώπιση.