Η τροφική αλλεργία στο παιδί είναι μία κατάσταση αρκετά συχνή που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά μπορεί να αποβεί και εξαιρετικά επικίνδυνη. Στην Ελλάδα, όμως, δυστυχώς, η σοβαρότητα της τροφικής αλλεργίας έχει υποτιμηθεί και πολλοί είναι οι γονείς που δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που το παιδί τους εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα. Το σχολίασε, μάλιστα, εύστοχα σε ένα post του και ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας, το Infokids.gr συγκέντρωσε απαντήσεις ειδικών στα 3 σημαντικότερα ερωτήματα σχετικά με την τροφική αλλεργία στο παιδί, αλλά και πληροφορίες για το πότε χρειάζεται να ζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Ποια είναι η πιο συνηθισμένη τροφική αλλεργία στα παιδιά;
Σύμφωνα με τηνΔιαιτολόγο – Διατροφολόγο Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου, η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι η πιο συνηθισμένη τροφική αλλεργία στα παιδιά. Σπάνια, ωστόσο, είναι σοβαρή και συνήθως προκαλεί μέτριας έντασης αντίδραση, την οποία τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν μετά την ηλικία των 3 ετών. Η αλλεργία στο γάλα είναι κατάσταση διαφορετική από τη δυσανεξία στη λακτόζη (ή στο αγελαδινό γάλα). Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου αντιδρά στις πρωτεΐνες του γάλακτος, τις οποίες θεωρεί ως βλαβερές και εκδηλώνεται με μία ή περισσότερες αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Εάν ένα βρέφος είναι αλλεργικό στο αγελαδινό γάλα, είναι επίσης πολύ πιθανό να είναι αλλεργικό και στις πρωτεΐνες του πρόβειου ή του κατσικίσιου γάλακτος ή ακόμα και στις πρωτεΐνες. Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες του γάλακτος, ο μόνος τρόπος αποφυγής τους είναι η απόκλιση του γάλακτος από τη διατροφή του παιδιού.
Το γάλα αποτελεί συχνά συστατικό πολλών τροφών και μπορεί να αναγράφεται με παράξενα ονόματα (καζεΐνη, σκόνη γάλακτος, λακταλβουμίνη, γαλακτικό ή λακτόζη, λακτοφερίνη, στερεά κρέμας γάλακτος, στερεά ξυνογάλου) στις λίστες με το περιεχόμενο. Επειδή το γάλα είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών Α και Β, είναι απαραίτητο να βρούμε κατάλληλα υποκατάστατα όταν πρόκειται να το αφαιρέσουμε από τη διατροφή του παιδιού. Πρωτεΐνες υπάρχουν στο κρέας, στο κοτόπουλο, στο ψάρι, στη σόγια και σε κάποια πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ασβέστιο υπάρχει στις σαρδέλες, στα όσπρια, στο πολύσπορο ψωμί με σπόρια, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Βιταμίνες μπορούν να βρεθούν στα φρούτα και στα λαχανικά (ειδικά στα καρότα η βιταμίνη Α) και σε ενισχυμένα δημητριακά πρωινού, στα ψάρια, στους σπόρους και στους ξηρούς καρπούς. Αν και γενικά είναι δύσκολο να αφαιρέσουμε τελείως το γάλα από τη διατροφή του παιδιού, υπάρχουν σήμερα πολλά προϊόντα διαθέσιμα στα σούπερ-μάρκετ (γάλα σόγιας, ρυζάλευρο, γάλα καρύδας, γιαούρτι σόγιας, γιαούρτι βρώμης, τυρί από ρύζι, τυρί σόγιας, κρέμα σόγιας, κρέμα καρύδας, παγωτό σόγιας), που μπορεί να κάνουν τη διαδικασία αυτή κάπως πιο εύκολη. Θα πρέπει να προσέχουμε το προϊόντα της σόγιας, εάν υπάρχει πιθανότητα το παιδί να είναι επίσης αλλεργικό και στις πρωτεΐνες της σόγιας.
Αντιδράσεις υπερευαισθησίας από αλλεργία στο γάλα:
- Δερματικές εκδηλώσεις, ερεθισμοί, εξανθήματα, έκζεμα, οίδημα στο στόμα
- Αντιδράσεις από το έντερο: διάρροια, μετεωρισμός (φούσκωμα), έμετοι, κοιλιακές κράμπες (εντερικοί κωλικοί)
- Αντιδράσεις από τις αεροφόρους οδούς: ρινίτιδα, φτέρνισμα, κνησμός, δακρύρροια, βήχας
- Αναφυλαξία (σπάνια επίδραση): δυσκολία στην αναπνοή, οίδημα στο πρόσωπο, λιποθυμία.
Αν είμαι αλλεργική σε μια τροφή, θα είναι και το παιδί μου αλλεργικό;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν ένας από τους γονείς ή κάποιο από τα αδέλφια εμφανίζει αλλεργία σε κάποια τροφή, το παιδί έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξει μια αλλεργία. Ωστόσο, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες αποφυγής μιας τροφικής αλλεργίας εάν αφαιρέσετε την ύποπτη τροφή από το διαιτολόγιο του οπαιδιού σας.
Από τη στιγμή που ένα παιδί αποκτήσει τροφική αλλεργία, θα την ξεπεράσει ποτέ;
Οι ειδικοί αλλεργιολόγοι του allergikos.gr λένε, ότι η πρόγνωση της τροφικής αλλεργίας, δηλαδή ο χρόνος που εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει, εξαρτάται πρωταρχικά από το ίδιο το τρόφιμο. Για παράδειγμα, η αλλεργία στο γάλα ή στο αυγό τυπικά ξεπερνιέται μέσα σε λίγα χρόνια, ενώ αντίθετα η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, όταν είναι σοβαρή, μπορεί να διαρκέσει και ισόβια. Ακόμα σημαντικότερο ρόλο παίζει το είδος του μοριακού αλλεργιογόνου της τροφής. Ας πούμε, ότι η κάθε ομάδα τροφίμων περιέχει ‘καλά’ και ‘κακά’ αλλεργιογόνα – είναι διαφορετικό κάποιο παιδί να αναγνωρίζει ως αλλεργιογόνα αυτά με την ευνοϊκότερη από εκείνα με τη δυσμενέστερη πρόγνωση. Οπότε ακόμα και στην περίπτωση των ξηρών καρπών για παράδειγμα, υπάρχουν ασθενείς που ξεπερνούν ευκολότερα την αλλεργία και άλλοι που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για πολλά χρόνια. Η ανάλυση του μοριακού προφίλ της αλλεργίας από τον ειδικό ιατρό μπορεί να δώσει τέτοιου είδους πληροφορίες.
Σε περίπτωση αλλεργικής αντιδράσης, ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας:
Δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή μελανιάσει.
Έχει γενικευμένη αλλεργική κνίδωση (λεία ερυθρά οιδήματα με φαγούρα, κάψιμο ή σουβλιές).
Εμφανίζει πρήξιμο στο κεφάλι και τον αυχένα.
Έχει αιματηρή διάρροια.
Είναι εξαιρετικά χλωμό ή αδύναμο.
ΠΗΓΗ:infokids.gr