OLD HELLO 2

Παιδική σεξουαλική κακοποίηση: πώς θα προφυλάξουμε τα παιδιά μας;

Στην Ελλάδα τα ποσοστά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς σύμφωνα με σχετική έρευνα το 16% των παιδιών πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.

Η σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί μία από τις βασικές μορφές κακοποίησης των παιδιών, με τη σωματική κακοποίηση, τη συναισθηματική κακοποίηση, την παραμέληση ή έκθεση παιδιών σε κίνδυνο και την εκμετάλλευση ανηλίκων για εμπορικούς σκοπούς, να συμπληρώνουν τη λίστα.

Τα παιδιά, ήδη από την τρυφερή ηλικία των τεσσάρων ετών μπορούν να καταλάβουν αν ένα άγγιγμα είναι “καλό” ή “κακό”. Κάθε σώμα μπορεί να αισθανθεί ποιο άγγιγμα μπορεί να το βλάψει, ακόμα και αν δεν γίνεται βίαια και να αποκωδικοποιήσει την πρόθεση της κίνησης.
Παιδική σεξουαλική κακοποίηση: πώς θα προφυλάξουμε τα παιδιά μας;

Τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας

Είναι πολύ σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να προφυλάσσουν τον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη σωστή ενημέρωση και τη σεξουαλική αγωγή. Κάθε παιδί θα πρέπει να γνωρίζει το σώμα του, να το σέβεται, να μην ντρέπεται για αυτό και να μάθει να το οριοθετεί σε περίπτωση παρενόχλησης. Κάθε παιδί θα πρέπει να κατανοήσει ότι το σώμα του, του ανήκει και ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αγγίξει, ειδικά όταν το ίδιο δεν το επιθυμεί.

Ως γονείς, οφείλετε να βοηθήσετε και να προστατεύσετε το παιδί σας. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας φανούν χρήσιμες:

  • Φροντίστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας και να του δείχνετε έμπρακτα ότι είστε πάντα δίπλα του, ώστε να μπορεί να σας μιλήσει για ό,τι του συμβαίνει, εκφράζοντας άφοβα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
  • Εξηγήστε του ότι αν κάποιος του ζητήσει να κρατήσει κάτι μυστικό από σας, θα πρέπει να σας το πει αμέσως.
  • Εξηγήστε στο παιδί, ότι το “καλό” άγγιγμα μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και να νιώθουμε χαρά και αγάπη. Τα περισσότερα αγγίγματα είναι “καλά” και σημαντικά στη ζωή μας.
  • Το “κακό” άγγιγμα μας αναστατώνει δυσάρεστα, μας κάνει να νιώθουμε άσχημα και λυπημένοι. Το “κακό” άγγιγμα είναι συνήθως σε μέρη του σώματος που καλύπτονται από τα εσώρουχα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας τον “κανόνα των εσωρούχων“.
  • Εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να λέει “όχι” σε συμπεριφορές ή προτάσεις που του προκαλούν δυσφορία, σε περίπτωση που νιώσει ότι ένα άγγιγμα είναι “κακό”, από οποιονδήποτε και αν προέρχεται.
  • Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας και βοηθήστε το να αναπτύξει μια δυνατή αυτοεικόνα για το σώμα του.
  • Φροντίστε να γνωρίζετε τις σχέσεις του παιδιού σας με τους άλλους, ακόμη και με άτομα του φιλικού ή συγγενικού σας περιβάλλοντος.
  • Να αναφέρεστε στα μέρη του σώματος με το ορθό όνομά τους (π.χ. πέος) χωρίς ντροπή.
  • Ενημερωθείτε από τα ειδικά βιβλία που υπάρχουν στο εμπόριο ή μιλήστε με έναν ειδικό παιδοψυχολόγο.

ΠΗΓΗ:citykidsguide.com