ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Παιδικοί Τραυματισμοί και Σπορ: Τι πρέπει να ξέρουμε

Η συμμετοχή σε αθλητική δραστηριότητα, από το ποδόσφαιρο μέχρι την ποδηλασία αναψυχής, έχει πολλά οφέλη τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Η άθληση ενισχύει το φυσικό συντονισμό, τη φυσική κατάσταση και την αυτοεκτίμηση, ενώ παράλληλα μαθαίνει τα παιδιά να εργάζονται ομαδικά και να έχουν αυτοπειθαρχία. Παρόλα αυτά, οι παιδικοί τραυματισμοί είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο.

Τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο αθλητικών τραυματισμών, καθώς το σώμα τους εξακολουθεί να αναπτύσσεται και ο συντονισμός τους εξακολουθεί να εξελίσσεται.

Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών υποβάλλονται σε θεραπεία για αθλητικούς τραυματισμούς κάθε χρόνο. Τρεις συνήθεις τύποι αθλητικών τραυματισμών σε παιδιά και εφήβους είναι οι οξείς, οι τραυματισμοί υπερχρήσης και οι υποτροπές:

Οξείς Παιδικοί Τραυματισμοί

Συμβαίνουν ξαφνικά και συνήθως συνδέονται με κάποια μορφή τραύματος. Στα μικρότερα παιδιά, οι οξείς τραυματισμοί περιλαμβάνουν συχνά μικρούς μώλωπες, διαστρέμματα και θλάσεις. Οι έφηβοι αθλητές είναι πιο πιθανό να υποφέρουν περισσότερο από σοβαρούς τραυματισμούς, όπως κατάγματα και ρήξεις συνδέσμων.

Οι οξείς τραυματισμοί συμβαίνουν συχνά λόγω έλλειψης κατάλληλου ή χρήσης ακατάλληλου εξοπλισμού. Ενδεικτικά, πολλά παιδιά έχουν τραυματίσει αστραγάλους και συνδέσμους από ολίσθηση σε ακατάλληλα παρκέ.

Τραυματισμοί υπερχρήσης

Οι τραυματισμοί υπερχρήσης προκαλούνται από επαναλαμβανόμενες ενέργειες που ασκούν υπερβολική πίεση στα οστά και στους μύες. Είναι πιο προβληματικοί στους νεαρούς αθλητές απ’ ότι στους ενήλικες, επειδή μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των οστών.

Όλα τα παιδιά που αθλούνται μπορούν να τραυματιστούν, αλλά η πιθανότητα αυξάνεται όσο πιο πολύ αθλείται ένα παιδί.

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους τραυματισμών υπερχρήσης είναι:

  • Πρόσθιος πόνος στο γόνατο: Το γόνατο πονά και είναι διογκωμένο λόγω φλεγμονής τένοντα ή χόνδρου. Η αιτία είναι συνήθως σφίξιμο στις κύριες μυϊκές ομάδες γύρω από τον μηρό.
  • Πόνος στον αγκώνα: Η επαναλαμβανόμενη ρίψη μερικές φορές έχει ως αποτέλεσμα πόνο στον αγκώνα. Μπορεί να επηρεαστεί η δυνατότητα κάμψης και έκτασης του βραχίονα.
  • Ώμος του κολυμβητή: Είναι μια φλεγμονή του ώμου που προκαλείται από την πίεση των εναερίων κινήσεων που χρησιμοποιούνται με το κολύμπι ή τη ρίψη μιας μπάλας (υδατοσφαίριση).
  • Σπονδυλόλυση: Προκύπτει συχνά από τη συνεχή υπερέκταση, η οποία προκαλεί υπερβολική πίεση στα οστά της κάτω ράχης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επίμονο πόνο στην πλάτη. Παρατηρείται συνήθως σε παιδιά που συμμετέχουν σε ποδόσφαιρο, άρση βαρών, γυμναστική, πάλη και καταδύσεις.

Παιδικοί Τραυματισμοί και Υποτροπές

Η υποτροπή συμβαίνει όταν ένας αθλητής επιστρέψει στο άθλημα πριν ανακάμψει εντελώς από προηγούμενο τραυματισμό. Η υποτροπή μπορεί να αποφευχθεί όταν επιτρέπουμε στο τραύμα να επουλωθεί πλήρως. Αφού ο γιατρός εγκρίνει επιστροφή στο άθλημα, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κάνει σωστή προθέρμανση κι αποθεραπεία.

Η απότομη άσκηση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει υποτροπή, γι’ αυτό και συνιστάται η σταδιακή επιστροφή ενός παιδιού στο άθλημα.

Θεραπεία αθλητικών τραυματισμών

Η αντιμετώπιση των αθλητικών ατυχημάτων εξαρτάται από τον τύπο του τραυματισμού. Αν ένας οξύς τραυματισμός φαίνεται σοβαρός, είναι σημαντικό το παιδί να μεταφερθεί άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Στους τραυματισμούς υπερχρήσης τραυματισμών, αν το παιδί παραπονιέται ότι πονάει, είναι ο τρόπος του σώματος να λέει ότι υπάρχει πρόβλημα. Περιορίστε τη δραστηριότητα έως ότου το παιδί δει γιατρό.

http://citykidsguide.com