Πάσχα στην Κέρκυρα
Όμορφη και ρομαντική, με βενετσιάνικο χαρακτήρα, με καντούνια και μικρές πλατείες, η Κέρκυρα είναι ένας από τους πιο φημισμένους προορισμούς για το Πάσχα. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων, με τη Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, στην οποία λαμβάνουν μέρος και οι 18 φιλαρμονικές του νησιού.
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι περιφορές των επιταφίων γίνονται με καθορισμένη σειρά από κάθε εκκλησία, ώστε να διασταυρωθούν στο κέντρο της πόλης.
Το Μεγάλο Σάββατο, στις 6.00π.μ. γίνεται ο τεχνητός “σεισμός” στην Εκκλησία της Παναγίας των Ξένων, μία αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με τη Βίβλο κατά την Ανάσταση. Στις 9.00π.μ. στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα γίνεται η λιτανεία του Αγίου και ταυτόχρονα η περιφορά του επιταφίου. Μετά την πρώτη Ανάσταση, όλοι συγκεντρώνονται στη Σπιανάδα, την μεγάλη πλατεία της πόλης, όπου οι κάτοικοι του νησιού πετούν από τα μπαλκόνια τους πήλινα κανάτια γεμάτα νερό, τους μποτήδες, ενώ οι καμπάνες όλων των εκκλησιών χτυπούν χαρμόσυνα.
Photo credits: @discover_corfu / @giwrgoskatehis
Πάσχα στο Λεωνίδιο
Ένας παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά κάτω από έναν επιβλητικό κόκκινο βράχο, το Λεωνίδιο εντυπωσιάζει με τα φράγκικης αισθητικής αρχοντόσπιστα και τις πετρόχτιστες αυλές που αυτή την εποχή γεμίζουν με ανθισμένα γεράνια και αγιοκλήματα. Το Πάσχα εδώ φέρνει μαζί του ένα από τα πιο φαντασμαγορικά έθιμα της Ελλάδας, το πέταγμα των αερόστατων.
Στο μεταξύ, τη Μεγάλη Παρασκευή, οι στολισµένοι επιτάφιοι όλων των ενοριών, με τη συνοδεία της τοπικής µπάντα, συναντώνται στην κεντρική πλατεία. Μετά τον επιτάφιο, το ραντεβού δίνεται στα ταβερνάκια στο λιµάνι του Λεωνιδίου, την Πλάκα, για νηστήσιμα και ουζάκι.
Το βράδυ της Ανάστασης οι ντόπιοι αφήνουν ελεύθερα στον ουρανό εκατοντάδες πολύχρωµα φαναράκια, ακολουθώντας ένα έθιµο που έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα, για να δηλώσει την Ανάσταση της ψυχής και να ξορκίσει το κακό. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό θέαµα, σε συνδυασμό και με τα βεγγαλικά που γεµίζουν τον ουρανό. Το ίδιο βράδυ γίνεται και κάψιµο του Ιούδα.
Την Κυριακή του Πάσχα, στον κήπο του Δηµαρχείου, στήνεται ένα αυθεντικό τσακώνικο γλέντι με άφθονο φαγητό, κρασί και χορό.
Πάσχα στα Μετέωρα
Τα Μετέωρα, με τους επιβλητικούς, μεγαλοπρεπείς βράχους, που μοιάζουν με γλυπτά έργα τέχνης, αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία στην Ελλάδα, μετά από αυτή του Αγίου Όρους. Ο εορτασµός του Πάσχα στα Μετέωρα αποκτά άλλη διάσταση, λόγω της πνευµατικότητας και την υποβλητικής ατμόσφαιρας του τόπου. Επισκέπτες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τα Μετέωρα για να ζήσουν αυτή τη µοναδική τελετουργία. Από τις τριάντα μονές που υπήρχαν παλιότερα, λειτουργούν μόνο οι έξι. Οι μεγαλύτερες και πιο σημαντικές, είναι η Ιερά Μονή του Βαρλαάμ και η Ιερά Μονή Ρουσσάνου.
Τη Μεγάλη Πέμπτη αξίζει να παρακολουθήσετε την ακολουθία του Μυστικού Δείπνου στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Ενώ τα σήμαντρα ηχούν πένθιμα, σχεδόν απόκοσμα, μοναχοί και πιστοί συμμετέχουν στο Θείο δράμα βιώνοντας μια ψυχική και πνευματική ανάταση.
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά και χωρίς το σύνηθες κουβούκλιο.
Το βράδυ της Ανάστασης η λειτουργία αρχίζει στις 21.00. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ακολουθία στο µοναστήρι του Μεγάλου Μετεώρου. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε τη Μονή του Αγίου Στεφάνου, µε εντυπωσιακή θέα προς την Καλαµπάκα και τον απέραντο Θεσσαλικό κάµπο. Όταν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», οι πόρτες ανοίγουν για όσους θέλουν να αποχωρήσουν, αλλά η λειτουργία συνεχίζεται για μιάμιση ώρα ακόμη για τους πιστούς που θέλουν να παρακολουθήσουν όλο το τελετουργικό.
Πάσχα στη Μονεμβασιά
H Μονεμβάσια, ή αλλιώς το “Γιβραλτάρ της ανατολής”, είναι διάσημη για το μεσαιωνικό φρούριο, την υπέροχη αρχιτεκτονική και το μοναδικό τοπίο της. Εκεί, στη βυζαντινή καστροπολιτεία, νομίζει κανείς ότι ο χρόνος έχει σταματήσει αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν. Αν επιλέξετε να την επισκεφτείτε φέτος το Πάσχα, θα ταξιδέψετε σε μια άλλη εποχή. Στη Μονεμβασιά, Πάσχα σημαίνει κατανυκτικές λειτουργίες στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού (αφιερωμένη στον Χριστό ο οποίος σύρεται «Ελκόμενος» προς τον Σταυρό), όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται μία από τις ωραιότερες περιφορές του επιταφίου, από την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού έως την Παναγιά τη Χρυσαφίτισσα, ανάμεσα από τα πλακόστρωτα σοκάκια της μεσαιωνικής πολιτείας. Το Μεγάλο Σάββατο δίνεται εκεί το Άγιο Φως και τα μεσάνυχτα ακούγεται το «Χριστός Ανέστη».
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στον περίβολο της εκκλησίας αναβιώνει το κάψιμο του Ιούδα. Ένα ανθρώπινο ομοίωμα, το οποίο είναι γεμισμένο με ξύλα και άχυρα και στο εσωτερικό του έχει εκρηκτικά, καίγεται φαντασμαγορικά. Η φωτιά ανάβει και αρχίζει ο χορός των βεγγαλικών.
Photo credits: @lifeispatmos
Πάσχα στην Πάτμο
Επιβλητική αρχιτεκτονική, κάτασπρα σπίτια, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό, που αποτελεί ιδανικό προορισμό για το Πάσχα.
Την Κυριακή των Βαΐων, στις εκκλησίες του νησιού μοιράζονται στους πιστούς δημιουργήματα από βάγια, σαν κεντήματα, σε σχήμα Σταυρού ή ψαριού. Τη Μεγάλη Τετάρτη οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες για να τους «αλείψει» ο ιερέας με το αγιασμένο λάδι, για την ίαση ψυχής και σώματος. Τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται η τελετή του Νιπτήρος, που πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται περιφορά των επιταφίων και ράντισμα των νοικοκυρών με ντόπιο ανθόνερο. Την Κυριακή του Πάσχα στον Εσπερινό της Αγάπης, στην Ιερά Μονή, γίνεται η δεύτερη Ανάσταση, και το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες. Το εθιμοτυπικό του Πάσχα ολοκληρώνεται την Τρίτη του Πάσχα με την περιφορά των ιερών εικονισμάτων στα σπίτια.
Πάσχα στην Πάρο
Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας μας, η Πάρος φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες, τα πανέμορφα χωριά με τα γραφικά σοκάκια και την έντονη νυχτερινή ζωή. Το Πάσχα, όμως, η ατμόσφαιρα του νησιού αλλάζει και ακολουθεί το πνεύμα των ημερών.
Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής στο χωριό Πρόδρομος προσφέρουν ρεβιθάδα, ένα παραδοσιακό πιάτο της Πάρου, προς τιμήν των νεκρών. Στον Άγιο Γεώργιο στη Λαγκάδα, γίνεται αναπαράσταση της ανόδου στο Γολγοθά, συνοδεία πλήθους ανθρώπων, που σκυφτοί και με κεριά σκαρφαλώνουν αργά αργά το λόφο μέχρι το ναό. Στη Μάρπησσα, τα παιδιά του χωριού αναπαριστούν τα Πάθη του Ιησού, σε 15 σημεία κατά μήκος της διαδρομής της περιφοράς του επιταφίου, Κάθε μία από τις στάσεις φωτίζεται σε ένα διαφορετικό σημείο του βουνού, δημιουργώντας ένα συγκλονιστικό θέαμα. Σκηνές από τα Θεία Πάθη, κατά την περιφορά του επιταφίου, ζωντανεύουν σε άλλα χωριά όπως τα Μάρμαρα, ο Πρόδρομος και οι Λεύκες, όπου η περιφορά του επιταφίου αρχίζει στις 12 τα μεσάνυχτα, κάτω από τον έναστρο, σε υψόμετρο 200 μέτρων.
Το Μεγάλο Σάββατο, στη Μάρπησσα γίνεται η πρώτη Ανάσταση το πρωί και η περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως με λάβαρα και πλήθος πιστών.
Το βράδυ του Μ. Σαββάτου, στην Εκατονταπυλιανή της Παροικιάς, θα ζήσετε μία από τις ομορφότερες Αναστάσεις της ζωής σας. Στη Νάουσα, στη Δεύτερη Ανάσταση γίνεται περιφορά των εικόνων της Παντάνασσας και της Κοίμησης της Θεοτόκου, ενώ εντυπωσιακά πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό.
Photo credits: @a_greek_life
Πάσχα στην Ύδρα
Η αριστοκρατική “αρχόντισσα” του Αργοσαρωνικού με τα επιβλητικά πετρόχτιστα αρχοντικά, την πλούσια ιστορία και την ομορφιά του τοπίου της, είναι από τους πιο όμορφους ανοιξιάτικους προορισμούς. Από τα πιο γραφικά έθιμα είναι η περιφορά του Επιταφίου στα Καμίνια τη Μεγάλη Παρασκευή, που, αφού γίνει στη συνοικία, καταλήγει στη θάλασσα, ώστε τα πόδια του Επιταφίου να ακουμπήσουν τη θάλασσα, για να ευλογηθούν τα νερά. Στη συνέχεια γίνεται δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν, για ήσυχα ταξίδια και καλό γυρισμό. Στην πόλη της Ύδρας, όλοι οι επιτάφιοι συγκεντρώνονται στη βόρεια είσοδο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, στην πλατεία Π. Κουντουριώτη στο λιμάνι και ακολουθεί η περιφορά μέσα στα πλακόστρωτα δρομάκια. Το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση γίνεται σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, υπό το φως των κεριών, ενώ την Κυριακή του Πάσχα ακολουθεί το κάψιμο του Ιούδα στο λιμάνι της Ύδρας.