ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Πέντε διατροφικές συνήθειες που καταστρέφουν την υγεία του εντέρου σου

Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους πρόληψης.

1.Δεν έχεις ποικιλία τροφών στη διατροφή σου 

Γενικά, μια πλούσια σε ποικιλία διατροφή θεωρείται υγιής διατροφή γενικά αλλά και ειδικότερα για τη χλωρίδα του εντέρου. Η έλλειψη ποικιλομορφίας περιορίζει την ανάρρωση από επιβλαβείς επιδράσεις, όπως λοίμωξη ή αντιβιοτικά.

Μια διατροφή που αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία ολόκληρων τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη χλωρίδα του εντέρου. Μάλιστα, αυτή η σχέση είναι τόσο στενή, που η αλλαγή της διατροφής μπορεί να αλλάξει το προφίλ της χλωρίδας του εντέρου σας μετά από λίγες μόνο ημέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα που καταναλώνεις παρέχουν θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ανάπτυξη των βακτηρίων. Μια διατροφή, πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα, παρέχει στο έντερό σου την ποικιλία θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην προώθηση της ανάπτυξης διαφόρων τύπων βακτηρίων, με αποτέλεσμα μια ποικίλη χλωρίδα του εντέρου.

2.Έλλειψη πρεβιοτικών στη διατροφή

Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος φυτικών ινών που διέρχονται από το σώμα χωρίς πέψη και προάγουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των φιλικών βακτηρίων του εντέρου. Πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως, περιέχουν φυσικές πρεβιοτικές ίνες. Η έλλειψή τους από διατροφή μπορεί να είναι επιβλαβής για τη γενική πεπτική σας υγεία.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά περιλαμβάνουν:

  • Φακές, ρεβίθια και φασόλια
  • Βρώμη
  • Μπανάνες
  • Αγκινάρες Ιερουσαλήμ
  • Σπαράγγι
  • Σκόρδο
  • Πράσα
  • Κρεμμύδια
  • Ξηροί καρποί

Επιπλέον, τα τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και χοληστερόλης.

3.Καταναλώνεις πολύ αλκοόλ 

Εκτός από εθιστικό, το αλκοόλ είναι και εξαιρετικά τοξικό και μπορεί να έχει επιβλαβείς σωματικές και ψυχικές επιδράσεις όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Όσον αφορά την υγεία του εντέρου, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσβίωσης  (διαταραχή των φυσιολογικών βακτηριακών πληθυσμών του εντέρου).

Η μόνη εξαίρεση, σύμφωνα με έρευνα, είναι το κόκκινο κρασί που αυξάνει την αφθονία των βακτηρίων και είναι γνωστό ότι προάγει την υγεία του εντέρου, μειώνοντας τον αριθμό των επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου όπως το Clostridium.

Η ευεργετική αυτή επίδραση της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού στα βακτήρια του εντέρου φαίνεται να οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλη. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ενώσεις που ξεφεύγουν από την πέψη και διασπώνται από βακτήρια του εντέρου. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της χοληστερόλης.

4.Καταναλώνεις λευκή ζάχαρη 

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να αλλάξει τα βακτήρια του εντέρου.Η ραφιναρισμένη ζάχαρη διεγείρει την ανάπτυξη της Candida, ενός κακού βακτηρίου που “τρώει” την επένδυση του εντέρου.

5.Επεξεργασμένα τρόφιμα 

Μια διατροφή με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχει συνδεθεί με ένα λιγότερο υγιές έντερο, καθώς περιορίζει τις ποσότητες των καλών βακτηρίων. Πρόσφατη μελέτη αξιολόγησε την επίδραση των γαλακτωματοποιητών – συστατικών που προστίθενται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσουν την υφή, τη γεύση και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής – στο έντερο, και κατέληξε ότι αυξάνουν τη φλεγμονή. Αυτά τα νέα ευρήματα προσθέτονται σε ήδη γνωστά δεδομένα που αναφέρουν ότι οι γαλακτωματοποιητές προωθούν τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Αυτά τα πρόσθετα έχουν πολλές διαφορετικές ονομασίες, καθιστώντας δύσκολο να εντοπιστούν στις ετικέτες. Για το λόγο αυτό, περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και πιθανότατα θα μειώσει την πρόσληψη αυτών των παραγόντων που καταστρέφουν το έντερο.

Υγιές έντερο σε πέντε απλά βήματα! Δοκίμασέ τα!