OLD HELLO, OLD HELLO 2

Πέντε φράσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να καταλάβουν τις διαμαρτυρίες ενάντια στον ρατσισμό

Blackout Tuesday: Στις 25 Μαΐου του 2020 ο George Floyd, ένας 46 Αφροαμερικανός, έχασε τη ζωή του καθώς ο αστυνομικός Derek Chauvin δεν σταμάτησε να του πατά τον λαιμό με το γόνατό του για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Η δολοφονία καταγράφηκε σε βίντεο και άρχισε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Πέντε φράσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να καταλάβουν τις διαμαρτυρίες ενάντια στον ρατσισμό

Οι Η.Π.Α μέσα σε ελάχιστο χρόνο βρέθηκαν να συγκλονίζονται από μαζικές και πολύ μαχητικές διαδηλώσεις. Τα συνθήματα «I can’t breathe» και «Black Lives Matter» κατέβηκαν από τον άυλο κόσμο των social media στους δρόμους των μεγαλύτερων αμερικανικών πόλεων.

Blackout Tuesday

Εδώ και ένα 24ωρο το Instagram έχει γεμίσει με μαύρες εικόνες. Η μουσική βιομηχανία αντιδρώντας στη δολοφονία του George Floyd στη Μινεάπολη των Η.Π.Α. αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία της για μια μέρα με πλήθος δισκογραφικών εταιρειών ανά τον κόσμο να διοργανώνουν τη «Blackout Tuesday» προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για θέματα ρατσισμού.

Πώς θα εξηγήσουμε όμως σε ένα παιδί τι συμβαίνει;

Μια μαμά, η Tereesa Tucker McClure έγραψε στο Mother.ly

«Τη Δευτέρα, 25 Μαϊού – την τελευταία μέρα στο μαιευτήριο- που έφερα στον κόσμο τη δεύτερη κόρη μου, ακόμη ένας Αφροαμερικανός άνδρας, ο George Floyd, έχασε τη ζωή του από τα χέρια αστυνομικών στη Minnesota, όπου ζω.

Με αφορμή τη δολοφονία του, διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη και ισότητα. Αυτό που άρχισε ως ειρηνική διαδήλωση, μετατράπηκε σε καταστροφή περιουσίας, όχι μόνο στη μητροπολιτική περιοχή Μινεάπολις-Σαιντ Πωλ, γνωστή και ως δίδυμες πόλεις αλλά και στις Η.Π.Α.

Πέρασα αυτές τις τελευταίες ημέρες έχοντας διάφορα συναισθήματα μέσα μου. Θυμό… Φόβο… Τα επίπεδα του άγχους μου ανέβηκαν, ανησυχώ όχι μόνο για την ασφάλεια του άνδρα μου, αλλά και για τη δική μου επίσης. Παρακολούθησα την πόλη μου να ζητά δικαιοσύνη για τον George Floyd.

Εγώ και ο σύζυγός μου σκόπιμα διδάσκουμε την κόρη μας για τη διαφορετικότητα του δέρματος από τότε που γεννήθηκε, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως τα βιβλία που της αγοράζουμε και τα παιχνίδια με τα οποία παίζει. Τα αγαπημένα της βιβλία είναι της Maya Angelou και της Rosa Parks, και μάλιστα τα χρησιμοποιήσαμε για να ξεκινήσουμε συζητήσεις σχετικά με τον ρατσισμό και την ανισότητα.

Αλλά αυτή τη στιγμή, με τις διαμαρτυρίες που συμβαίνουν γύρω της, έχω την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί της τι συμβαίνει με τρόπο που μπορεί να καταλάβει. Και δεν είμαι μόνη. Στην κοινότητά μου με τις Αφροαμερικανές μαμάδες, σχεδόν όλοι μας εμπλέκουμε τα μικρά παιδιά μας σε συνομιλίες που καλύπτουν τα πάντα, μιλάμε στα παιδιά μας για τον ρατσισμό, τις προκαταλήψεις, τις διαμαρτυρίες και τις εξεγέρσεις.

Ορίστε μερικές φράσεις που θα βοηθήσουν και εσάς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τις διαμαρτυρίες και για ποιο λόγο γίνονται τη δεδομένη στιγμή.

“Μερικές φορές συμβαίνουν άδικα πράγματα και δεν μας αρέσουν

Κάθε παιδί κατανοεί την έννοια της αδικίας. Ξέρει επίσης πώς αισθάνεται όταν κάτι είναι άδικο και ότι δεν του αρέσει. Η χρήση αυτής της φράσης το βοηθά να αρχίσει να σχετίζεται με την αδικία που οι διαδηλωτές ζητούν.

Πολλά άδικα και λανθασμένα πράγματα έχουν συμβεί σε ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα δέρματος για μεγάλο χρονικό διάστημα”

Μπορεί να αισθάνεται ότι αυτό βγήκε από το πουθενά, αλλά υπάρχει μια μακρά ιστορία αδικίας εναντίον Αφροαμερικανών. Μπορείτε να τους μιλήσετε για το παρελθόν.

“Οι διαμαρτυρίες είναι ένας τρόπος να αλλάξουν πράγματα που είναι λάθος”

Με αυτήν τη φράση, τονίζετε ότι οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν τις φωνές τους για να αλλάξουν τα πράγματα που βλέπουν ότι είναι λάθος.

“Υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα λάθος πράγματα”

Αυτή είναι μια υπέροχη στιγμή για να διδάξετε στο παιδί σας ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να πιέσετε για αλλαγή στην κοινότητά τους. Η οργάνωση, η εκπαίδευση, η ψηφοφορία, η δωρεά χρόνου και χρήματος είναι μερικοί από τους τρόπους που εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε να κάνετε τη διαφορά.

“Ό,τι και να γίνει, είμαστε εδώ για να σε ακούσουμε και να σε προστατεύσουμε”

Το σπουδαιότερο μάθημα που θέλω να μεταδώσω στην κόρη μου είναι η αίσθηση ασφάλειας. Θέλω να ξέρει όσα τρομακτικά πράγματα κι αν συμβαίνουν έξω, ο μπαμπάς της και εγώ θα είμαστε εδώ για να την προστατεύσουμε και να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλής.

Ξέρω ότι δεν θα είναι η μόνη φορά που θα μιλήσω στην κόρη μου για τον ρατσισμό και την ανισότητα, ούτε αυτές θα είναι οι μόνες εξεγέρσεις που θα δει. Αυτή είναι μία από τις πολλές συνομιλίες που θα έχουμε στη ζωή της, καθώς μεγαλώνει ως Αφροαμερικανή!».

ΠΗΓΗ:mothersblog.gr