ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα: τι πρέπει να ξέρετε για τους πιο δημοφιλείς τρόπους άθλησης

Στην εποχή του κορωνοϊού, είναι πολλοί εκείνοι που έχουν στραφεί στη χρήση ποδηλάτου ως μία μορφή άθλησης, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που επιλέγουν το τρέξιμο ή το περπάτημα. Οι επιλογές αυτές είναι αναμενόμενες, καθώς πρόκειται για τις δημοφιλείς μορφές άσκησης, εύκολους, ασφαλείς και ανέξοδους τρόπους άθλησης, που επιπλέον, μας δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι. Και οι τρεις παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές μορφές αερόβιας άσκησης. Ας δούμε τι προσφέρει κάθε μία και τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Ποδήλατο

Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο, ειδικά αν έχετε να κάνετε αρκετό καιρό, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ποδήλατο αποτελεί έναν από τους πιο εύκολους τρόπους για γυμναστική. Είναι μια δραστηριότητα που απασχολεί ολόκληρο το σώμα και έτσι αυξάνει το συνολικό συντονισμό.

Δυναμώνει τους μύες, ειδικά στο κάτω μέρος του σώματοςβοηθώντας τις αρθρώσεις, ενώ δεν είναι απαγορευτική για όσους έχουν τραύματα στα ισχία και τα γόνατα. Ωστόσο, αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευθείτε το γιατρό σας πριν αρχίσετε το ποδήλατο, όπως και κάθε άλλο είδος άσκησης.

Το ποδήλατο αυξάνει σταθερά το ρυθμό της καρδιάς, συμβάλλοντας στην αύξηση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης ως και κατά 7%. Επιπλέον, βοηθά την καρδιά έμμεσα, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή καλής χοληστερόλης (HDL) και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ποδηλασία συμβάλει στην αύξηση διάρκειας ζωής.

Ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα τι πρέπει να ξέρετε για τους πιο δημοφιλείς τρόπους άθλησης

Τρέξιμο

Το τρέξιμο είναι πιο απαιτητικό σωματικά από το απλό περπάτημα, οπότε αν η φυσική σας κατάσταση δεν είναι ήδη καλή, ξεκινήστε από το περπάτημα. Το τρέξιμο σας δίνει την επιλογή να βάλετε τον προσωπικό σας στόχο. Επίσης, θεωρείται πιο αποτελεσματικό από το περπάτημα όσον αφορά την απώλεια των περιττών κιλών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών, οι δρομείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού συγκριτικά με όσους προτιμούν το περπάτημα. Αν έχετε προβλήματα στις αρθρώσεις θα πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τρέξιμο. Τέλος, το τρέξιμο δεν πρέπει να έχει μεγάλη διάρκεια (να μην ξεπερνάει τη μία ώρα), για να μην επιβαρύνει την καρδιά.

Περπάτημα

Το καθημερινό περπάτημα με ζωηρό ρυθμό, τουλάχιστον για 30’, είναι ιδανικό για όσους δεν είναι γυμνασμένοι ή δεν αγαπούν το τρέξιμο. Αν θέλετε να αποκομίσετε μεγαλύτερα οφέλη από το περπάτημα, επιλέξτε πιο δύσκολα μονοπάτια, για παράδειγμα σε λόφους ή σε ελαφρώς κεκλιμένο επίπεδο.

Το περπάτημα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, καθώς σύμφωνα με σχετική μελέτη, συμβάλει στην πρόληψη της υπέρτασης, της χοληστερόλης, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας, όπως και το τρέξιμο. Ακόμη και για άτομα με επιπλέον σωματικό βάρος, το περπάτημα σε σχετικά χαμηλό ρυθμό και μικρή κλίση, μειώνει τον κίνδυνο μυοσκελετικών τραυματισμών και παθολογικών ασθενειών, ενώ προσφέρει την κατάλληλη καρδιαγγειακή ενεργοποίηση.

Αν σας αρέσει και το τρέξιμο, τότε ο ισορροπημένος συνδυασμός των δύο μορφών άσκησης, δηλαδή δύο-τρεις φορές την εβδομάδα τρέξιμο, σε χαμηλή ή μέτρια ταχύτητα και περπάτημα, ακόμα και καθημερινά, είναι ιδανικός.

http://citykidsguide.com