ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα οφέλη της θάλασσας στην υγεία και την ψυχολογία μας

Η επαφή με τη θάλασσα μπορεί να συμβάλλει θετικά σε διάφορες σωματικές παθήσεις, ενώ είναι γνωστές και οι θεραπευτικές ιδιότητές της στην ψυχολογία του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το θαλασσινό νερό περιέχει 104 ιχνοστοιχεία και μέταλλα ακριβώς τα ίδια με αυτά του οργανισμού μας, ανάμεσα σε αυτά:

  • Μαγνήσιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη μυϊκή και νευρική δραστηριότητα του οργανισμού, τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας σώματος και τη δομή των οστών.
  • Ασβέστιο, το οποίο είναι αναγκαίο για την πήξη του αίματος και τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.
  • Νάτριο, που βοηθά στην ενυδάτωση των  κυττάρων, αφού παρακρατεί νερό στο εσωτερικό των μυών.
  • Ιώδιο, το οποίο σταθεροποιεί το μεταβολισμό και επεμβαίνει επιβοηθητικά στην ανάπτυξη.

Θάλασσα και ψυχολογία

Πολλοί καταφεύγουμε στη θάλασσα για να ηρεμήσουμε, να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας, να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας, να αποφορτιστούμε, να απομακρύνουμε το άγχος, να ενισχύσουμε τη συγκέντρωσή μας, να προσεγγίσουμε θέματα που μας απασχολούν με πιο θετικό και δημιουργικό τρόπο, ακόμη και να αλλάξουμε την προοπτική που έχουμε για τη ζωή.

Αλλά, ακόμη και στην καταπολέμηση του στρες, η επαφή με τη θάλασσα παίζει καταλυτικό ρόλο. Το θαλασσινό νερό αποτελεί φυσική θεραπεία ενάντια σε στρεσογόνους παράγοντες, καθώς περιέχει φυσικά, θετικά φορτισμένα ιόντα, τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε ηρεμία και να χαλαρώνουμε. Μία βουτιά στη θάλασσα είναι ένας τρόπος για να βελτιώσουμε άμεσα τη διάθεσή μας.
Ποια είναι τα οφέλη της θάλασσας στην υγεία και την ψυχολογία μας
Τέλος, οι ειδικοί συστήνουν την επαφή με τη θάλασσα και στις περιπτώσεις κατάθλιψης, αφού ο συνδυασμός του ήχου των κυμάτων και των χρωμάτων, η αίσθηση ευημερίας, γαλήνης και χαλαρότητας που προσφέρει, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή αντιμετώπισή της.

Θάλασσα και σωματικές παθήσεις

Το θαλασσινό νερό περιέχει ζωτικά στοιχεία, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και ζωντανούς μικροοργανισμούς, που μπορούν να παράγουν αντιβιοτική και αντιβακτηριακή δράση, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα συστατικά αυτά απορροφώνται εύκολα και χρησιμοποιούνται από το σώμα μας, ενώ κολυμπάμε.

Η θάλασσα βελτιώνει σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία και ωφελεί ιδιαίτερα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα και χρόνια ιγμορίτιδα. Οι εισπνοές γίνονται πιο βαθιές, οι σφυγμοί επιταχύνονται καταπολεμώντας το άσθμα, τη βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Επίσης, η έκθεση στον ήλιο, πάντα με προστασία, σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό, έχουν ευεργετική δράση σε ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως η κνίδωση, το ατοπικό έκζεμα και η ψωρίαση.

Μία ακόμη περίπτωση όπου το νερό της θάλασσας έχει ευεργετική δράση είναι στις ρευματικές παθήσεις και στα προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς το κολύμπι βοηθά τις αρθρώσεις να ανακτήσουν την χαμένη τους ελαστικότητα.

http://citykidsguide.com