Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία. Οι τότε συμμετέχοντες ήθελαν να ευαισθητοποιήσουν κοινό και ειδικούς για τα υπό εξαφάνιση ζώα, έκτοτε όμως, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Το 1978 υπογράφηκε και η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ότι όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή, αλλά και ότι ο άνθρωπος οφείλει να τα σέβεται και να τα προστατεύει.
Με αφορμή τη σημερινή γιορτή, εμείς σήμερα εστιάζουμε στους τετράποδους -και όχι μόνο- φίλους και μέλη της οικογένειά μας, τα κατοικίδια.
Πώς επηρεάζει η ύπαρξη ενός κατοικίδιου τη ζωή τη δική μας αλλά και των παιδιών και πως συμβάλλει στην ψυχολογική αλλά και τη σωματική μας υγεία;
Διδάσκουν την ευθύνη
Τα κατοικίδια χρειάζονται τροφή, νερό, και γενικότερα φροντίδα. Με ένα κατοικίδιο στο σπίτι, τα παιδιά θέλουν από μόνα τους να ασχοληθούν με τη φροντίδα του κατοικίδιου και μαθαίνουν από νωρίς να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένες υποχρεώσεις όπως να ταΐσουν, να καθαρίσουν ή να ταΐσουν το σκυλάκι, το γατάκι ή όποιο άλλο κατοικίδιο έχετε στο σπίτι.
Θα σας κάνουν πιο ενεργητικούς
Και τα κατοικίδια χρειάζονται τον αέρα τους. Τα παιδιά αλλά και εσείς, μπορείτε να περάσετε όμορφες στιγμές εκτός σπιτιού με το σκύλο σας, να περπατήσετε, να τρέξετε. Τέτοιες προπονήσεις ωφελούν και τους δύο στο έπακρον , αλλά και τις σχέσεις παιδιών – γονιών που έρχονται κοντά κάνοντας κοινά πράγματα και περνώντας ουσιαστικό χρόνο μαζί.
Συμβάλλουν στην κοινωνικότητα
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων τείνουν να είναι λιγότερο μοναχικοί και έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση, λέει το 2011 το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις. Τα παιδιά θα μάθουν να επικοινωνούν με τον τρόπο τους με το κατοικίδιο σας.
Συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην υγεία της καρδιάς
Όπως είχε αναφέρει και ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος σε παλαιότερο άρθρο του στο Mothersblog.gr, η συχνή επαφή με ένα ζώο μειώνει τα επίπεδα άγχους και αυξάνει τα χημικά της “καλής διάθεσης” όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Επιπλέον, σύμφωνα με μια φινλανδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 έδειξε ότι η ζωή με τα σκυλιά ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών, ίσως επειδή ένα σκυλί φέρνει περισσότερη “βρωμιά” στη ζωή τους.
Μαθαίνουν τον κύκλο της ζωής
Ο κύκλος ζωής ενός ζώο, ιδιαίτερα εάν μιλάμε για ζώα όπως ο σκύλος και η γάτα, είναι μικρότερος από αυτόν του ανθρώπου. Τα κατοικίδια παρέχουν συχνά τα πρώτα μαθήματα σχετικά με τον κύκλο της ζωής, δηλαδή τη γέννηση, την αναπαραγωγή και τον θάνατο.
ΠΗΓΗ:mothersblog.gr