ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια η καλύτερη ώρα άθλησης για άνδρες και γυναίκες

Όπως διαπιστώθηκε σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiologyοι γυναίκες καίνε περισσότερο σωματικό λίπος κατά την πρωινή άσκηση, ενώ οι άνδρες κατά τις βραδυνές ώρες.

Η μελέτη 30 ανδρών και 26 γυναικών – όλοι τους δραστήριοι και υγιείς και ηλικίας μεταξύ 25 και 55 ετών – διήρκεσε 12 εβδομάδες και παρακολούθησε τις επιπτώσεις ενός ποικίλου προγράμματος γυμναστικής, το οποίο περιελάμβανε διατάσεις, σπριντ, προπόνηση αντίστασης και αντοχής.

Η μία ομάδα γυμνάζονταν για μία ώρα πριν από τις 08:30, ενώ η άλλη ομάδα ακολουθούσε τις ίδιες δραστηριότητες το βράδυ, μεταξύ 18:00 και 20:00. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα γευμάτων.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος όλων κατά τη διάρκεια της μελέτης, καθώς και την ευλυγισία, τη δύναμη και την αερόβια δύναμή τους στην αρχή και στο τέλος. Όλοι όσοι έλαβαν μέρος στη μελέτη βελτίωσαν τη συνολική τους υγεία και απόδοση κατά τη διάρκεια της δοκιμής των 12 εβδομάδων, ανεξάρτητα από το πότε γυμνάζονταν.

“Η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι η καλύτερη ώρα που μπορείτε να την κάνετε και να την εντάξετε στο πρόγραμμά σας”, λέει ο δρ Paul Arcerio, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιστημών υγείας και ανθρώπινης φυσιολογίας στο Skidmore College της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
askisi-mystiko-gia-kalyteri-ygeia

Γυναίκες και άσκηση 

Ωστόσο, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να μειώσουν το λίπος γύρω από τη μέση τους και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση θα πρέπει να στοχεύουν στην άσκηση το πρωί, λέει ο δρ Arcerio. Αυτό είναι σημαντικό επειδή το κοιλιακό λίπος τυλίγεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, και μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ωστόσο, λέει ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να βελτιώσουν τη μυϊκή δύναμη στο άνω μέρος του σώματός τους, καθώς και τη συνολική τους διάθεση και την πρόσληψη τροφής, θα πρέπει να κάνουν βραδινή άσκηση.

Άνδρες και άσκηση

Οι άνδρες στη δοκιμή ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στην ώρα της ημέρας που γυμνάζονταν, βελτιώνοντας τη δύναμή τους τα πρωινά και τα βράδια. Όμως η βραδινή άσκηση βρέθηκε να είναι “ιδανική για τους άνδρες που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού, καθώς και τη συναισθηματική ευεξία”, λέει ο δρ Arcerio. Βελτίωση της μεταβολικής υγείας σημαίνει μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν είναι σαφές γιατί ακριβώς οι αντιδράσεις των ανδρών και των γυναικών στο χρονοδιάγραμμα της άσκησης ήταν τόσο διαφορετικές και οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε περισσότερα. Όπως λένε, οι γυναίκες μπορεί να καίνε περισσότερο σωματικό λίπος το πρωί επειδή είναι πιο πιθανό να έχουν περίσσεια λίπους στην κοιλιά. Οι εσωτερικοί ρυθμοί του σώματος μπορεί επίσης να αποτελούν παράγοντα.

Πηγή: iefimerida.gr