Η γυμναστική για παιδιά έχει πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξή τους. Ως γονείς, καλό είναι να παροτρύνετε τα παιδιά πηγαίνοντας μαζί σε αθλητικές δραστηριότητες ή εντάσσοντάς τα με κάποιο τρόπο στα δικά σας αθλητικά ενδιαφέροντα. Ωστόσο, έχετε υπόψη ότι δεν κάνουν όλα τα παιδιά για όλα τα σπορ. Με την ενθάρρυνση και την υποστήριξή σας, είναι σίγουρο ότι θα βρει τη δραστηριότητα που θα του αρέσει. Το παιδί σας είναι πιθανό να δείξει μία προτίμηση για κάποια αθλήματα ή δραστηριότητες. Από την πλευρά σας, συνυπολογίστε την ωριμότητα και τις ικανότητές του:
- Έχει υπομονή;
- Πώς αντιδρά όταν δεν είστε δίπλα του;
- Παίζει καλά με άλλα παιδιά;
- Πώς διαχειρίζεται την ήττα;
Υπάρχουν δραστηριότητες που τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν ήδη από την ηλικία των 2 ή 3 ετών, ενώ άλλες προϋποθέτουν τα 5 χρόνια.
Ποιες δραστηριότητες ενδείκνυνται ανά ηλικία;
2 – 5 ετών
Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν την ικανότητα να εξασκήσουν τις βασικές τους δεξιότητες, αλλά είναι πολύ μικρά για να συμμετέχουν σε οργανωμένα αθλήματα. Σε αυτή την ηλικία, το αδόμητο ελεύθερο παιχνίδι είναι συνήθως το καλύτερο. Δοκιμάστε:
- Τρέξιμο
- Κολύμβηση
- Ποδήλατο
- Δραστηριότητες όπως κυνηγητό, σκοινάκι, απλές ασκήσεις γυμναστικής, κλπ
Στις ηλικίες αυτές, ο αθλητισμός θα πρέπει να αφορά τη σωματική άσκηση, τη διασκέδαση, την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και την προετοιμασία καλών αθλητικών ικανοτήτων.
6 – 9 ετών
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, εστιάζουν καλύτερα, έχουν καλύτερο σωματικό και κινητικό έλεγχο, ενώ βελτιώνονται οι βασικές κινητικές δεξιότητες χειρισμού αντικειμένων, π.χ. ρίψη αντικειμένου σε απόσταση. Τέλος, μπορούν να ακολουθήσουν οδηγίες / κανονισμούς. Δοκιμάστε:
- Τρέξιμο
- Ποδόσφαιρο
- Γυμναστική
- Κολύμπι
- Τένις
- Πολεμικές τέχνες
Τα αθλήματα που εμπεριέχουν ανταγωνισμό συνήθως δεν ενδείκνυνται για παιδιά κάτω των 8 ετών. Κάποια παιδιά πρέπει να συμπληρώσουν τα 10 χρόνια ώστε να κατανοήσουν έννοιες όπως πίεση, βαθμολογία, απόδοση, νίκη, ήττα, κλπ. Οι ασκήσεις δύναμης, πάντα με προσοχή και επιτήρηση, μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία των 7 ή 8 στα παιδιά που έχουν κίνητρα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή τεχνική και κίνηση.
10 – 12 ετών
Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά έχουν ώριμη όραση και την ικανότητα να κατανοούν και να θυμούνται στρατηγικές. Πλέον, είναι συνήθως έτοιμα να πάρουν μέρος σε αθλήματα με πιο περίπλοκες δεξιότητες, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το τένις. Έχετε υπόψη ότι η ανάπτυξη που παρατηρείται στην εφηβεία μπορεί προσωρινά να επηρεάσει το συντονισμό και την ισορροπία του παιδιού.
Τα παιδιά που ασχολούνται με ανταγωνιστικά αθλήματα, πρέπει να έχουν πειθαρχία, συγκέντρωση και να είναι αρκετά ώριμα για να ακούν και να σέβονται τον προπονητή.
Όποιο και αν είναι το άθλημα που θα ξεκινήσει το παιδί σας, βεβαιωθείτε ότι βάζει σωστά θεμέλια ως προς την τεχνική και τις κινήσεις. Αποφύγετε την ενθάρρυνση της εξειδίκευσης σε ένα μόνο άθλημα και επιτρέψτε στο παιδί να δοκιμάσει τις ικανότητές του και να βιώσει και άλλα απολαυστικά αθλήματα. Η εξειδίκευση σε ένα μόνο άθλημα μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε άγχος και εξάντληση.
Δραστηριότητες σωματικής επαφής
Πριν αποφασίσετε το παιδί σας να συμμετάσχει σε ένα άθλημα σωματικής επαφής, εξετάστε την ηλικία, την ωριμότητα, την ανάπτυξη και τη σωματοδομή του. Επίσης σκεφτείτε, είναι η σωματική επαφή, η επιθετικότητα και ο ανταγωνισμός κατάλληλα για το παιδί σας, θα του αρέσει κάτι τέτοιο; Καθώς τα παιδιά μπαίνουν στη φάση της εφηβείας σε διαφορετικές ηλικίες, μπορεί να υπάρχουν μεγάλες σωματικές διαφορές μεταξύ παιδιών του ίδιου φύλου, ιδιαίτερα στα αγόρια. Τα παιδιά που ανταγωνίζονται άλλα με μεγαλύτερη ανάπτυξη, μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο τραυματισμού.
Φροντίστε να ενθαρρύνετε το παιδί και να σχολιάζετε θετικά τις προσπάθειες, την απόδοση, τη βελτίωση που σημειώνει. Προσπαθήστε να είστε παρόντες στις προπονήσεις, στους αγώνες, τις επιδείξεις, κλπ, δείχνοντας πάντα ενδιαφέρον.