ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Ποιες είναι οι πιο συχνές καλοκαιρινές παιδικές ασθένειες και πώς αντιμετωπίζονται

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του οι ξένοιαστες στιγμές, είτε παραμένουμε στο σπίτι είτε είμαστε διακοπές. Η ανεμελιά, όμως, του καλοκαιριού, μπορεί να διακοπεί από κάποιες εποχικές ασθένειες που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά. Ποιες είναι oι πιο συνήθεις παιδικές ασθένειες της εποχής και τι πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να απολαύσετε το καλοκαίρι σας χωρίς απρόοπτα;

Αφυδάτωση

Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση, γιατί συχνά δεν λαμβάνουν όσα υγρά θα έπρεπε τις πολύ ζεστές μέρες, ενώ παράλληλα μπορεί να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο ενώ παίζουν στην παραλία, στην παιδική χαρά, κλπ. Βασικά συμπτώματα είναι το ξηρό στεγνό στόμα, ο πονοκέφαλος και η υπνηλία. Προλάβετε την αφυδάτωση φροντίζοντας να δίνετε συνεχώς στο παιδί σας πολλά υγρά, ειδικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και αποφύγετε την έκθεσή του στον ήλιο. Σε περίπτωση σοβαρής αφυδάτωσης επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο ή μεταφέρεται το παιδί στο νοσοκομείο.

Γαστρεντερίτιδα

Είναι μία από τις πιο συχνές παιδικές ασθένειες που παρουσιάζονται στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η σχολαστική εφαρμογή των κανόνων υγιεινής είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης, με βασική προτεραιότητα το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών. Εφόσον εκδηλωθεί γαστρεντερίτιδα, τα βασικά συμπτώματα είναι εμετός, ναυτία, πόνος στην κοιλιά και διάρροια, τα οποία διαρκούν συνήθως 2-5 μέρες. Στην περίπτωση αυτή ακολουθήστε μια ελαφριά διατροφή για το παιδί και φροντίστε για την συνεχή ενυδάτωσή του. Αν τα συμπτώματα επιμένουν απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Γρίπη

Αν και θεωρούμε ότι η γρίπη εμφανίζεται μόνο το χειμώνα, μπορεί να παρουσιαστεί και το καλοκαίρι, με βασικά συμπτώματα υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Ένα αντιπυρετικό θα βοηθήσει το παιδί, όπως επίσης, τα συχνά δροσερά μπάνια και η πρόσληψη άφθονων υγρών. Αν ο πυρετός δεν πέφτει, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Ερεθισμένα μάτια

Η πολύωρη παραμονή των παιδιών μέσα στη θάλασσα ή την πισίνα (λόγω pH του χλωριωμένου νερού), ακόμη και η έκθεση στον ήλιο ή οι κόκκοι της άμμου, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών. Για να αποφύγετε τα κόκκινα μάτια, όταν το παιδί βγαίνει από το νερό φροντίστε να ξεπλένετε αμέσως το πρόσωπό του με γλυκό, καθαρό νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα και να δίνετε στο παιδί σας άφθονα υγρά, που συμβάλλουν στην καλή ενυδάτωση των ματιών. Ωστόσο, σε περίπτωση ερεθισμού, φροντίστε να μην τρίβει το παιδί τα μάτια του, ειδικά αν δεν έχει καθαρά χέρια. Ξεπλένετε καλά τα ματιά του με καθαρό νερό και ρίχνετε μερικές σταγόνες φυσιολογικού ορού στα μάτια του. Αν ο ερεθισμός επιμείνει συμβουλευθείτε έναν οφθαλμίατρο καθώς μπορεί να χρειαστεί κάποιο κολλύριο.

Εξανθήματα

Καθώς το καλοκαίρι το σώμα μας είναι περισσότερο εκτεθειμένο και τα παιδιά περνούν περισσότερες ώρες στη φύση, με αποτέλεσμα το δέρμα τους να έρχεται σε επαφή με την άμμο, διάφορα φυτά, ζωύφια, κλπ, είναι πιο εύκολο να παρατηρηθούν εξανθήματα. Είναι πιθανό τα εξανθήματα να συνοδεύονται από φαγούρα και μικρά κόκκινα σπυράκια. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ειδικές καταπραϋντικές κρέμες. Επίσης, βεβαιωθείτε το σαμπουάν, το αφρόλουτρο, το αντηλιακό και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιείτε δεν περιέχουν συστατικά που μπορεί να προκαλούν εξανθήματα.

Ουρολοίμωξη

Μικρόβια από βρώμικα νερά της θάλασσας ή της πισίνας, από την άμμο ή το χώμα, μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν στα γεννητικά όργανα ενός παιδιού, με αποτέλεσμα την ουρολοίμωξη, που είναι αρκετά συνηθισμένη το καλοκαίρι. Βασικά συμπτώματα στα πιο μικρά παιδιά είναι πυρετός, κακή διάθεση, υπνηλία και ανεξήγητη ανησυχία, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά παραπονιούνται για την αίσθηση τσουξίματος στην ούρηση. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβίωση για μέρες. Για να προλάβετε την ουρολοίμωξη μην αμελείτε την επιμελή υγιεινή των γεννητικών οργάνων και παροτρύνετε το παιδί να πηγαίνει στην τουαλέτα συχνά, κάθε φορά που νιώθει ανάγκη για ούρηση.

Ωτίτιδα

Το κολύμπι στη θάλασσα και στις πισίνες είναι η πιο συχνή αιτία για τις καλοκαιρινές ωτίτιδες, οι οποίες προκαλούνται κυρίως από βακτήρια (swimmer’s ear – το αυτί του κολυμβητή) και λιγότερο από μύκητες (ωτομύκωση). Ευνοούνται, δε, από την κατακράτηση νερού, τις υψηλές θερμοκρασίες και το ενδεχόμενο τραυματισμό του έξω ακουστικού πόρου από χρήση μπατονέτας ή άλλου ξένου σώματος. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται έντονος πόνος, πύον και οίδημα στον έξω ακουστικό πόρο. Εφόσον η ωτίτιδα εκδηλωθεί, συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικές σταγόνες. Φροντίστε να στεγνώνετε καλά τα αυτιά του παιδιού σας με μια πετσέτα, χωρίς να πειράζετε το κερί, αφού λειτουργεί ως άμυνα στη μόλυνση.

http://citykidsguide.com