ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Ποιες τροφές αυξάνουν τη σεροτονίνη και μας φτιάχνουν τη διάθεση

Η σεροτονίνη, γνωστή και ως ορμόνη της χαράς, είναι ένας νευροδιαβιβαστής, που υπάρχει στον εγκέφαλο και στο έντερο και βοηθά -μεταξύ άλλων- στη σταθεροποίηση της διάθεσής μας. Βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζει η τρυπτοφάνη, το αμινοξύ που είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση της σεροτονίνης.

Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους και θυμού, με ημικρανίες και διπολική διαταραχή. Όταν υπάρχει σε ικανοποιητικές ποσότητες, βοηθά στη ρύθμιση και τη βελτίωση της διάθεσης και την πρόληψη της κατάθλιψης.

Διατροφικά, τα ποσοστά σεροτονίνης επηρεάζονται από την κατανάλωση της τρυπτοφάνης. Μπορείτε. δηλαδή, να βελτιώσετε τα επίπεδα της σεροτονίνης με φυσικό τρόπο, καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα παρακάτω:

Αυγά
Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη των αυγών, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα τρυπτοφάνης στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα. Τα υψηλότερα επίπεδα της τρυπτοφάνης βρίσκονται στον κρόκο των αυγών, μαζί με την τυροσίνη, τη χολίνη, τη βιοτίνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όλα αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στη συνολικά καλή υγεία του οργανισμού.

Τυρί
Το τυρί είναι επίσης πλούσιο σε τρυπτοφάνη και μπορείτε να το συνδυάσετε και με τα αυγά, για μέγιστα θετικά αποτελέσματα.

Θαλασσινά
Τα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά, όπως ο σολομός, ο τόνος, τα στρείδια, τα μύδια, καθώς και τα συμπληρώματα με ιχθυέλαιο, είναι καλή πηγή σεροτονίνης.

Λαχανικά
Το καρότο, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και η ντομάτα, βοηθούν στην αύξηση της σεροτονίνης.

Ποιες τροφές αυξάνουν τη σεροτονίνη και μας φτιάχνουν τη διάθεση
Ξηροί καρποί και σπόροι

Όλοι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν τρυπτοφάνη και συνεπώς μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση. Επιπλέον, μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και αναπνευστικών προβλημάτων.

Τόφου
Αγαπημένο τρόφιμο των χορτοφάγων και των vegans, δημοφιλές υποκατάστατο του κρέατος, το τόφου ως προϊόν σόγιας είναι πολύ καλή πηγή τρυπτοφάνης.

Ανανάς
Εδώ και δεκαετίες έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο ανανάς ενισχύει τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, αρκεί να καταναλώσετε το εξωτικό φρούτο όταν είναι φρέσκο.

Πηγή: ygeiamou.gr