OLD HELLO 2

Ποιο είναι το μυστικό για γερά οστά; Μάθετέ το και μην το εγκαταλείψετε ποτέ

ποιο-είναι-το-μυστικό-για-γερά-οστά-μάθ

Τα οστά μας καθώς μεγαλώνουμε φθείρονται όπως άλλωστε κάθε μέρος του οργανισμού μας. Από την άλλη, δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή τη φορά να εξελίσσεται, αφού τα γερά οστά είναι αυτά που μας κρατούν στην κυριολεξία όρθιους.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να σταματήσουμε την απώλεια της οστικής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία, δημιουργώντας συγχρόνως μια διαρκή άμυνα ενάντια στην οστεοπόρωση και απολαμβάνοντας μεγαλύτερη ελευθερία από τον κίνδυνο ενός καταστροφικού σπασίματος ή κατάγματος!

 

Ο σκελετός μας αποτελείται από μια πλειάδα οστών που δεν σταματούν να εργάζονται, όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο. Παρασκευάζουν και αποθηκεύουν μυελό των οστών, μια ουσία πλούσια σε κύτταρα, που παράγει λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια.

Επίσης, ανανεώνονται συνεχώς με μια διαδικασία που ονομάζεται οστική ανακατασκευή, η οποία διατηρεί το σκελετό δυνατό, τον βοηθά να προσαρμόζεται όταν αλλάζει το βάρος σου και ρυθμίζει την ποσότητα του ασβεστίου μέσα στο αίμα και στους ιστούς σου.

Αυτό που όλοι  θυμόμαστε είναι ότι ως παιδιά, δεν φοβόμασταν ένα σπασμένο κόκαλο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σήμαινε μια μέρα εκτός σχολείου, επιπλέον παγωτό και φίλοι που ανυπομονούσαν να υπογράψουν πάνω στο “γύψο” μας.

Ως ενήλικες, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τα σπασίματα μάς ταλαιπωρούν. Η ανάρρωση μπορεί να είναι αργή. Ένα κάταγμα ισχίου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο την κινητικότητα όσο και τη μακροζωία μας. Δυστυχώς.

Από την άλλη, σ’ αυτό το σημείο έρχεται η άσκηση να παίξει το δικό της, δυναμικό και -γιατί όχι;- σωτήριο ρόλο. Η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά σας. Αυτό το γνωρίζετε. Αλλά πρέπει να εμπεδώσετ επίσης ότι είναι ό,τι καλύτερο και για τα οστά σας. Ακριβώς όπως με την καρδιά ή τους μυς σας, τα οστά μπορούν να ενισχυθούν με την άσκηση.

Οι καλύτερες ασκήσεις για καλύτερα οστά

Παρά την εμφάνισή τους, τα οστά σας είναι ζωντανός ιστός. Το οστό κατασκευάζεται και αντικαθίσταται συνεχώς. Και ακριβώς όπως με την καρδιά ή τους μυς σας, τα οστά σας μπορούν να ενισχυθούν μέσω της άσκησης.

Παρακάτω θα δείτε 6 τρόπους άσκησης για να εντάξετε στο πρόγραμμά σας, από τον Σιάκη Ορέστη, Φυσικοθεραπευτής BSc, MSc stud. ΕΚΠΑ

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν τη χρήση αντίστασης στην κίνηση από ελεύθερα βάρη, λάστιχα γυμναστικής ή μηχανήματα εκγύμνασης. Στόχος η αύξηση της μυϊκής μας μάζας, της οστικής πυκνότητας και δύναμης αλλά και η αύξηση της αντοχής των οστών.

Ασκήσεις ισορροπίας

Η βελτίωση της ισορροπίας μειώνει την πιθανότητα πτώσεων και τον κίνδυνο καταγμάτων. Κάτι πολύ σημαντικό, ειδικά για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή ανθρώπους που πάσχουν από οστεοπόρωση.

Ασκήσεις με το βάρος του σώματος

Αυτές οι ασκήσεις έχουν ως σκοπό την κίνηση απέναντι στη βαρύτητα και το βάρος του σώματός μας. Στοχεύουν στην ελάττωση της μείωσης της οστικής μάζας κυρίως των κάτω άκρων, των ισχίων και του κάτω μέρους της σπονδυλικής στήλης.

Ασκήσεις ελαστικότητας

Η κίνηση των αρθρώσεων σε όλο το εύρος κίνησής τους βοηθάει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των μυών. Οι διατάσεις πρέπει να γίνονται κάθε φόρα στο τέλος ενός προγράμματος άσκησης με απαλές και αργές κινήσεις.

Έντονο περπάτημα

Το περπάτημα πέρα από τα γνωστά οφέλη που έχει στη συνολική υγεία, μπορεί να προσφέρει πολλά και στην ενδυνάμωση των οστών. Ένα έντονο καθημερινό περπάτημα έχει αποδειχθεί ιδανικό για την πρόληψη των καταγμάτων, παρ’ όλα αυτά η ένταση μπορεί να προσαρμοστεί αναλόγως την αντοχή μας.

Tai Chi

To Tai Chi είναι μία αρχαία κινεζική πολεμική τέχνη που αποτελείται από ένα σύνολο αργών κινήσεων και πνευματικής συγκέντρωσης που μπορεί να συνεισφέρει στο συντονισμό και τη δύναμη των οστών. Έρευνες έχουν δείξει ότι το Tai Chi μπορεί να μειώσει το ρυθμό απώλειας της οστικής μάζας.

Προσοχή! Τα προγράμματα άσκησης εκτελούνται πάντα κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό και το φυσικοθεραπευτή.

*Πηγές: NIH, Mayo Clinic, NHS, NOF, WebMD