OLD HELLO 2

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβει το καλοκαίρι για τα παιδιά

Ήλιος

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ηλιακή ακτινοβολία και την πιθανότητα ηλίασης ή εγκαύματος. Η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται μεταξύ 11:00-16:00, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να φορούν καπέλομακρυμάνικη μπλούζα και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50+). Καλό θα είναι όσο γίνεται να παίζουν ή να κάθονται κάτω από σκιά.

Θάλασσα / πισίνα

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περισσότερα από 400 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό στις ελληνικές θάλασσες. Σε μια χώρα που βρέχεται από θάλασσα στο μεγαλύτερο κομμάτι της, δυστυχώς, ενήλικες αλλά και παιδιά, δεν γνωρίζουν επαρκώς κολύμπι και αγνοούν τους βασικούς κανόνες για ασφαλή κολύμβηση. Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά μόνα τους στο νερό, χωρίς σωσίβιο αν δεν ξέρουν να κολυμπούν και βέβαια θυμηθείτε ότι πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το φαγητό πριν μπουν στο νερό.

Παιδική χαρά

Το 60% των παιδικών τραυματισμών οφείλεται σε πτώση στην παιδική χαρά. Ελέγξτε για παλιά, φθαρμένα παιχνίδια, κοφτερές επιφάνειες, ξύλα ή σίδερα που περισσεύουν ακάλυπτα, καθώς, επίσης, αν το έδαφος είναι ομαλό, με μαλακό γρασίδι ή ειδικό επίστρωμα στο έδαφος. Τα χαλίκια, τα ξύλα και το τσιμέντο είναι επικίνδυνα για το παιδί. Τέλος, μην αφήνετε μόνα τους τα μικρά παιδιά σε μεγάλο ύψος.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβει το καλοκαίρι για τα παιδιά

Ποδήλατο / πατίνι

Σίγουρα από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών, αλλά επειδή οι πτώσεις είναι συχνές, φροντίστε να φορούν πάντα ειδικό κράνος, επιαγκωνίδες, επιγονατίδες και βέβαια οι βόλτες να γίνονται σε ελεγχόμενο χώρο χωρίς διέλευση οχημάτων ή τουλάχιστον υπό την επίβλεψή σας. Επίσης, ελέγξτε τα φρένα του ποδηλάτου πριν από τις βόλτες.

Τσιμπήματα

Τα τσιμπήματα από έντομα αλλά και θαλάσσια ασπόνδυλα είναι πολύ συνηθισμένα αυτή την εποχή του χρόνου. Καλό είναι το παιδί να φορά ειδική εντομοαπωθητική φυτική λοσιόν. Αν τσιμπηθεί από υμενόπτερο θα πρέπει να εφαρμοστεί τοπικά αντιïσταμινική κρέμα. Σε περίπτωση τσιμπήματος από τσούχτρα, συστήνεται επάλειψη με αντιïσταμινική κρέμα και αμμωνία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν το παιδί σας έχει κάποια αλλεργία. Επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό αν δυσκολεύεται να αναπνεύσειλιποθυμήσει ή παρουσιάσει υπερβολικό οίδημα.

Μόλυνση στα αυτιά

Το μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλούν ενοχλήσεις αλλά και μολύνσεις στα αφτιά. Οι συνηθέστερες είναι “το αφτί του κολυμβητή“, μια φλεγμονή του δέρματος του πόρου του αφτιού, και η εξωτερική ωτίτιδα, που οφείλεται σε μύκητες, που ευνοούνται από την υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Προληπτικά μπορείτε να βάζετε στα αυτιά του παιδιού αλκοολούχες σταγόνες, τις οποίες αγοράζετε χωρίς συνταγή από το φαρμακείο και χρησιμοποιείτε μετά το τέλος της κολύμβησης (3-4 σταγόνες σε κάθε αυτί και κάνετε ελαφρύ μασάζ). Σε περίπτωση μόλυνσης ο παιδίατρος θα χορηγήσει κάποια αντιβίωση.

Δηλητηρίαση

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι συχνότερες τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία ευνοεί την αλλοίωση των τροφίμων. Μικροοργανισμοί όπως ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα και το εντεροβακτήριο ευθύνονται για την ταλαιπωρία πολλών παιδιών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο και διάρροια. Απευθυνθείτε στον παιδίατρο αν κατά το διάστημα της στέρησης υγρών-στερεών το παιδί συνεχίζει να κάνει έμετο, έχει σημάδια αφυδάτωσης ή αιματηρή διάρροια.

Tips:

  • Όταν πρόκειται για βόλτες και δραστηριότητες, ντύστε το παιδί κατάλληλα, με ρούχα που του επιτρέπουν να κινηθεί άνετα, παπούτσια που δεν γλιστράνε και χωρίς στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό (π.χ. κορδόνια, μακριές ζώνες, κ.α.).
  • Φροντίστε να έχετε στο σπίτι και το αυτοκίνητο το φαρμακείο πρώτων βοηθειών.