LIFE & STYLE, ΓΟΝΕΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΣΧΟΛΕΙΟ

Πώς δεν θα χάσουν τα παιδιά την επαφή με το διάβασμα στις καλοκαιρινές διακοπές

Μέσα από τα βιβλία τα παιδιά θα ταξιδέψουν σε πραγματικούς ή φανταστικούς κόσμους και προορισμούς, θα καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, θα αναπτύξουν τη δημιουργική σκέψη, την ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και τη γλωσσική ικανότητα.

Πώς θα συμβάλλετε στην ανάπτυξη της σχέσης του παιδιού σας με το διάβασμα

Οργανώστε βραδιές ανάγνωσης: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν ή να αφηγηθούν μία από τις αγαπημένες του ιστορίες. Καθώς στα παιδιά αρέσει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, κάτι τέτοιο θα τους δώσει επιπλέον κίνητρο για τα βιβλία.

Καθιερώστε μία ώρα ανάγνωσης: Σε πολλά μέρη στο εξωτερικό, σε σχολεία και όχι μόνο, είναι γνωστό το D.E.A.R. (Drop Everything and Read) και μάλιστα, η 12η Απριλίου έχει οριστεί ως D.E.A.R. Day. Ακολουθήστε, λοιπόν, την προτροπή και ορίστε την ώρα εκείνη που θα συμφωνήσετε με τα παιδιά να αφήνουν ό,τι κάνουν για να διαβάσουν το αγαπημένο τους βιβλίο. Αν είστε διακοπές, μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή την ιδέα όλοι στην οικογένεια.

Κάντε μια λίστα με βιβλία: Δηλαδή, με τα βιβλία που θα διαβάσει το παιδί στις διακοπές. Πηγαίνετε μαζί στο βιβλιοπωλείο και αφήστε το παιδί σας να διαλέξει τα βιβλία που προτιμάει. Μπορείτε να δημιουργήσετε κάποια κίνητρα, με ένα “έπαθλο” για κάθε βιβλίο που τελειώνει.

Βιβλία που ακούγονται (audiobooks): Δώστε στο παιδί σας αυτή την εναλλακτική και τη δυνατότητα να βλέπει τις λέξεις, ενώ ακούει κάποιον άλλο να διαβάζει. Έτσι, συνδυάζει εικόνα και ήχο, ενώ, παράλληλα, η παραστατική αφήγηση της ιστορίας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του.

Βιβλία και ταινίες: Αν η επόμενη ταινία που θέλει να δει το παιδί σας βασίζεται σε κάποιο βιβλίο, τότε συμφωνήστε ότι θα παρακολουθήσει την ταινία αφού πρώτα διαβάσει το βιβλίο. Ή μπορείτε να διαβάσετε όλοι μαζί το βιβλίο και στη συνέχεια να παρακολουθήσετε την ταινία.

Βιβλία ανάλογα με τα ενδιαφέροντα: Αν το παιδί σας αγαπά κάποιο άθλημα, έχει ένα συγκεκριμένο χόμπι, θαυμάζει έναν ήρωα, του αρέσει η γεωγραφία, κλπ, τότε σίγουρα θα δώσει μεγαλύτερη σημασία σε κάποιο βιβλίο με σχετικό περιεχόμενο.

Μιλήστε για βιβλία στο αυτοκίνητο: Οι εκδρομές και οι μεγάλες διαδρομές με αυτοκίνητο αποτελούν ευκαιρία για να ζητήστε από το παιδί να σας μιλήσει ή να σας περιγράψει κάτι που έχει διάβασει. Μπορείτε να το ρωτήσετε π.χ. “πώς ξεκίνησε η ιστορία;”, “ποιος ήταν ο αγαπημένος σου χαρακτήρας και γιατί;”, κλπ.
Πώς δεν θα χάσουν τα παιδιά την επαφή με το διάβασμα στις καλοκαιρινές διακοπές

Φροντίστε να υπάρχουν βιβλία διαθέσιμα παντού και πάντα: Στο παιδικό δωμάτιο, στο αυτοκίνητο, στην τσάντα της παραλίας, όταν βγαίνετε έξω και θέλετε να απασχολήσετε το παιδί. Είναι σημαντικό να είναι διαθέσιμα όταν τα θελήσει, ακόμη και αν συνήθως τα περιφρονεί,

Δώστε το σωστό παράδειγμα: Γνωρίζετε ότι οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά. Αν το παιδί σας βλέπει ότι εσείς αγαπάτε τα βιβλία και το διάβασμα, τότε θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας.

Tip

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να κρατήσουν στο μυαλό τους όλα όσα έμαθαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, κάντε το διάβασμα παιχνίδι:

  • Προτιμήστε την εναλλακτική επανάληψη, δηλαδή λογοτεχνικά βιβλία, σταυρόλεξα, επιτραπέζια παιχνίδια κ.λπ., που δεν επιφορτίζουν το παιδί με άγχος.
  • Δοκιμάστε να καταγράψετε μαζί εύκολες και δύσκολες λέξεις, ελέγχοντας στη συνέχεια την ορθογραφία τους ή λέξεις σύνθετες / παράγωγες / συνώνυμες.
  • Ζητήστε από τα παιδιά να κάνουν τους υπολογισμούς στο σούπερ μάρκετ, στην ταβέρνα, κλπ.
  • Στις διακοπές συζητήστε για τα μέρη που επισκέπτεστε, ως προς τη γεωγραφία και την ιστορία του τόπου.

http://citykidsguide.com