LIFE & STYLE, ΓΟΝΕΙΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Πώς διαχειρίστηκα τη θλίψη των παιδιών μου αυτά τα δύσκολα Χριστουγέννα»

«Πώς διαχειρίστηκα τη θλίψη των παιδιών μου αυτά τα δύσκολα Χριστουγέννα»

Ζόρικα τα φετινά Χριστούγεννα… Για όλους μας, αλλά πιο πολύ για τα παιδιά μας που θα πρέπει να προσαρμοστούν για ακόμα μια φορά στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιβάλλει αυτή η πανδημία που δε λέει να τελειώσει. Γι’ αυτό, εμείς οι γονείς, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα στοργικοί και προστατευτικοί αυτές τις μέρες, έτσι ώστε τα παιδιά μας να ξεπεράσουν την αρχική θλίψη και να χαρούν τις γιορτές παρά τους περιορισμούς. Όπως το έκανε με επιτυχία αυτή η μαμά, που μας περιγράφει την εμπειρία της…

«Αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη της ζωής μου ως μητέρα δύο παιδιών. Και να τελείωνε με το που αλλάζει το έτος, θα έλεγα πάλι καλά. Αλλά, δυστυχώς, κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει απ’ το ‘21…

Όλες οι δυσκολίες του ‘20, πάντως, δεν συγκρίνονται με τη θλίψη των παιδιών μου μόλις αντιλήφθηκαν ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα ‘χουν καμία σχέση με αυτό που περίμεναν με τόση ανυπομονησία. Έριξαν τα μουτράκια τους ως το πάτωμα και δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα, δεν έβρισκαν παρηγοριά πουθενά.

Ειλικρινά, δεν ήξερα τι να κάνω και άγγιξα για πρώτη φορά τα όριά μου μ’ όλη αυτήν την κατάσταση. Δεν έφτανε όλο το στρίμωγμα και το ζόρι με την τηλεκπαίδευση, η απομόνωση και η κλεισούρα, ήρθαν και τα κουτσουρεμένα Χριστούγεννα να τ’ αποτελειώσουν τα παιδάκια μας.

Παρ’ όλ’ αυτά, έπρεπε να ηρεμήσω και να πάρω τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια μου για να περάσουμε όσο γίνεται καλύτερα κι ας καίγεται ο κόσμος γύρω μας.

Πρώτα πρώτα, ζήτησα από τα παιδιά να μου μιλήσουν για ό,τι νιώθουν και να ξεσπάσουν χωρίς φόβο. Ξέσπασα κι εγώ μαζί τους για την παλιοχρονιά, φωνάξαμε, παίξαμε μαξιλαροπόλεμο, βγάλαμε τ’ απωθημένα μας κι ύστερα φάγαμε όλοι μαζί από ένα ωραίο γλυκό.

Σ’ αυτή τη φάση, τους έπιασα την κουβέντα για να μάθω τι θα ήθελαν απ’ τον Άι Βασίλη, τι θα τους λείψει περισσότερο απ’ τα Χριστούγεννα, όπως τα ξέρουν κλπ. Χαλαρή κουβεντούλα, δηλαδή, για να ξαλαφρώσουν και να δω κι εγώ τι μπορώ να κάνω για να ανατρέψω λίγο το κλίμα.

Όταν χαλαρώσαμε, τους μίλησα λίγο για τις ιδιαίτερες συνθήκες και ποιο είναι το πιο σημαντικό αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάει όλος ο κόσμος: να είμαστε καλά και υγιείς, να προστατέψουμε τους παππούδες και τα φιλαράκια μας, να μείνουμε ενωμένοι και να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί μόλις τελειώσει όλο αυτό για να περάσουμε και πάλι τέλεια. Το κόλπο έπιασε και, έχοντας εκτονωθεί και ξεσπαθώσει κατά του “παλιοιού”, με άκουσαν με πολλή προσοχή και, μάλιστα, έδειξαν να κατανοούν απόλυτα τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Στη συνέχεια, καταστρώσαμε ένα “σχέδιο καλοπέρασης για να σκάσει απ’ το κακό του ο παλιοιός” με διασκεδαστικές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι (που συνήθως τις αποφεύγουμε γιατί είμαστε πτώματα), “βίντεο-εκπλήξεις” για φίλους και συγγενείς, σπιτική ζαχαροπλαστική και άλλα πολλά. Τους καθυσήχασα και για την έλευση του Άι Βασίλη που πολύ τα είχε ανησυχήσει και όλα καλά.

Το χαμόγελο επανήλθε στα προσωπάκια τους και τώρα, το μόνο που έμεινε είναι να κάνουμε αυτα τα Χριστούγεννα αληθινά διαφορετικά, αλλά με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο!»

ΠΗΓΗ:mama365.gr