Τα social media έχουν μπει για καλά στη ζωή όλων μας και βέβαια, των παιδιών και των εφήβων. Είναι, όμως, γνωστό ότι η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κρύβει κινδύνους ειδικά σε αυτές τις πιο ευαίσθητες ηλικίες, καθώς και να επηρέασει αρνητικά τους χρήστες. Συγκεκριμένα, μια νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι τα κορίτσια επηρεάζονται νωρίτερα σε σχέση με τα αγόρια, και αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι τα κορίτσια συνήθως μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία.
Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές του Oxford Internet Institute και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature Communications, ότι την τελευταία δεκαετία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο που οι άνθρωποι διαφόρων ηλικιών περνάνε το χρόνο τους, μοιράζονται πληροφορίες για τους εαυτούς τους και επικοινωνούν με τους άλλους.
Στα κορίτσια, η αρνητική επίπτωση των κοινωνικών δικτύων στην ικανοποίηση τους από τη ζωή γίνεται αισθητή στις ηλικίες των 11-13 ετών, ενώ στα αγόρια στα 14-15 χρόνια τους, μια διαφορά που μπορεί να οφείλεται και σε ορμονικές αιτίες. Στην αρχή της ενήλικης ζωής και τα δύο φύλα επηρεάζονται αρνητικά στην ίδια ηλικία των 19 ετών.
Η νέα μελέτη από ψυχολόγους, νευροεπιστήμονες και μοντελοποιητές ανέλυσε στοιχεία για περίπου 84.000 άτομα 10-80 ετών, μεταξύ των οποίων 17.400 ηλικίας 10-21 ετών. Διαπίστωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι – διαφορετικές για τα δύο φύλα – που οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι στην έκθεση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ικανοποίηση τους από τη ζωή εμφανίζεται μειωμένη ένα χρόνο μετά. Από την άλλη, οι έφηβοι που είναι ήδη κάτω του μέσου όρου ικανοποιημένοι από τη ζωή τους λόγω υπαρχόντων ψυχολογικών και άλλων προβλημάτων, χρησιμοποιούν περισσότερο τα social media.
Η μελέτη δείχνει ότι δεν επηρεάζει μόνο η χρήση των social media αρνητικά την ψυχική υγεία, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή η εκ των προτέρων μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή αυξάνει τη χρήση τους.
Τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ηλικία των 19 ετών σχετίζεται με μείωση της ικανοποίησης από τη ζωή μετά από ένα έτος. Πρόκειται για ένα ηλικιακό “παράθυρο” μετά την εφηβεία, σύμφωνα με τους ερευνητές, που οι νέοι ενήλικες είναι συχνά ξανά ευάλωτοι, επειδή φεύγουν από το σπίτι τους ή ξεκινούν να εργάζονται, πράγμα που καθιστά πιθανότερο να επηρεασθούν αρνητικά από τα κοινωνικά δίκτυα. Σε άλλες περιόδους, πέρα από την εφηβεία και λίγο μετά την ενηλικίωση, η σχέση social media και μειωμένης ικανοποίησης από τη ζωή δεν φαίνεται στατιστικά σημαντική.
Η μελέτη δείχνει πάντως ότι δεν επηρεάζει μόνο η χρήση social media αρνητικά την ψυχική υγεία, αλλά ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή η εκ των προτέρων μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή αυξάνει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι προς το παρόν αδύνατο να προβλεφθεί ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να επηρεασθούν αρνητικά από τα social media, π.χ. εμφανίζοντας άγχος, κατάθλιψη ή διαταραχές ύπνου.
Ο καθηγητής αναπτυξιακής νευροεπιστήμης Ρότζιερ Κιέβιτ του Ινστιτούτου Εγκεφάλου Donders δήλωσε ότι “το στατιστικό μοντέλο εξετάζει μέσους όρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται κάθε νέος να βιώσει αρνητική επίπτωση στην ψυχική ευημερία του από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για μερικούς συχνά η επίπτωση θα είναι θετική. Ορισμένοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα social media για να συνδεθούν με φίλους ή να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα ή επειδή δεν έχουν κανέναν για να μιλήσουν για κάτι που τους απασχολεί ή για το πώς νιώθουν. Για όλους αυτούς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να τους παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη”.
Πηγή: protothema.gr