OLD HELLO 2

Πώς να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα των παιδιών μέσα από τις Απόκρι

Φαντασία, σύνδεση και κοινός χρόνος γονιών-παιδιών: τα καλύτερα συστατικά για να περάσετε όμορφα

Η στάση των ανθρώπων μεγαλώνοντας απέναντι στις Απόκριες συνήθως διαμορφώνεται από τις αναμνήσεις και τα βιώματα που είχαν και απόκτησαν στην παιδική τους ηλικία. Ο γιος μου γεννήθηκε Κυριακή των Αποκριών, μεγαλώνοντας, συνήθως τα γενέθλιά του έπεφταν μέσα στις Απόκριες και τα πρώτα του χρόνια το πάρτι των γενεθλίων του συνέπεφτε με τη γιορτή των μασκαράδων και γινόταν πάρτι μασκέ. Εκείνου του άρεσε πολύ όλο αυτό και το τι θα ντυθεί στις Απόκριες γινόταν μια ιεροτελεστία που κρατούσε πολύ περισσότερο από τις τέσσερις Κυριακές που διαρκούν οι Απόκριες. Το τι θα επέλεγε να ντυθεί μπορούσε να επηρεαστεί από το τελευταίο του «κόλλημα», αλλά με κάποιο τρόπο ό,τι κι αν αυτό ήταν το έφερνε στα μέτρα του κι ήταν κάτι που εξέφραζε τη φαντασία του.
Αν έπιαναν τα χέρια μου, αλλά δεν το έχω με το δημιουργικό κομμάτι, θα προσπαθούσα να του φτιάξω μια στολή ή τώρα που έχει μεγαλώσει αρκετά –και τα χέρια του πιάνουν περισσότερο από τα δικά μου– να φτιάξουμε κάτι μαζί… Ίσως γίνει κι αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον… Προσωπικά, δεν είχα/έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία και τις Απόκριες. Τα πρώτα χρόνια θυμάμαι τις περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία, ήταν τα χρόνια που ντυνόμουν κάτι σε σχέση με τον μεγαλύτερό μου αδερφό, ήταν η καλύτερη ευκαιρία να ντυθώ καουμπόι, ινδιάνος, σερίφης, και να πιάσω στα χέρια μου τόξα, πιστόλια, καραμπίνες… χα χα… δεν ήμασταν πολεμοχαρής οικογένεια – αλλά όπως μπορείτε να καταλάβετε εγώ ήμουν λίγο αγοροκόριτσο… Ώσπου ήρθε η εποχή που η μαμά μου αποφάσισε ότι μεγάλωσε κι ότι έπρεπε να είμαι και να δείχνω κορίτσι! Κι αν στην καθημερινότητά μου μπορούσα να είμαι όσο αγοροκόριτσο ήθελα, στις Απόκριες έπρεπε να είμαι Νεράιδα, Βασίλισσα, Σπανιόλα (ίου) και άλλα τέτοια δεινά… Κάπου εκεί οι Απόκριες για μένα έγιναν τραυματική εμπειρία…

Αλλά ας γυρίσουμε ξανά στο ευτυχές τώρα… Όπου με τα καταστήματα κλειστά ήρθε η στιγμή που φτιάξαμε εντελώς μόνοι μας τη στολή του. Εδώ κι ένα χρόνο (καθόλου σύμπτωση με τις συνθήκες του κορωνοϊού) το νέο του χόμπι έχει γίνει η παρατήρηση πουλιών, παίρνει τα κιάλια του και τη φωτογραφική του μηχανή και τα βιβλία του με τα πτηνά της Αττικής και πηγαίνει για birdwatching στα γειτονικά πάρκα και στις εκβολές του Κηφισού. Φέτος λοιπόν θέλοντας να τιμήσει την αγάπη του για τα πουλιά αλλά και την ανάγκη του (μας) για ελευθερία αποφάσισε να ντυθεί «ασπροπάρης» ένα πουλί που είναι μάλιστα υπό εξαφάνιση για να ευαισθητοποιήσει και τους υπόλοιπους για περιβαλλοντικά θέματα. Φτιάξαμε μαζί χάρτινα φτερά – εκείνος έφτιαξε μόνος του τη μάσκα και το αποτέλεσμα χαροποίησε και τους δυο μας – ακόμα κι αν είναι μια εύθραυστη στολή που δεν θα κρατήσει για πολύ – ήταν ό,τι πρέπει για τη διαδικτυακή γιορτή μασκέ της τάξης του.

Οι Απόκριες είναι μια καλή ευκαιρία να αφήσετε το παιδί σας να εκφραστεί ελεύθερα. Να σας δείξει τι θέλει, τι νιώθει, τι σκέφτεται, τι ονειρεύεται. Επίσης είναι μια καλή αφορμή για τους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποδεχτούν και να ξεπεράσουν πιθανές φοβίες και ανασφάλειές τους – προτείνοντάς τους να ντυθούν κάτι που θα τα ωθήσει να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους και να τα αγκαλιάσουν.

Επίσης, είναι μια πολύ δημιουργική γιορτή, μπορείτε να τα ενθαρρύνετε να κάνουν πολλές χειροτεχνίες, είτε ως βοηθητικά εξαρτήματα της στολής τους, να φτιάξουν πρωτότυπες μάσκες για τα ίδια, για εσάς ή για τους φίλους τους – και αφού τελειώσουν μπορούν να συνεχίσουν να είναι δημιουργικά ανακυκλώνοντας τις σερπαντίνες και τα κομφετί… σε έργα τέχνης.

Υπάρχουν και οι καλοί τρόποι των Αποκριών: τονίζουμε στα παιδιά ότι το να είμαστε μασκαρεμένοι δεν μας δίνει το άλλοθι ούτε τη δυνατότητα να κάνουμε αταξίες ή προσβλητικά πράγματα που δεν θα κάναμε αν δεν φορούσαμε μάσκα… Οι Απόκριες δεν είναι μια ευκαιρία για να βγάλουμε τον «κακό μας εαυτό», ούτε να κάνουμε υπερβολές ή να επιδείξουμε συμπεριφορές που θα κάνουν τους άλλους να νιώσουν άσχημα ή κι εμείς οι ίδιοι να έρθουμε σε δύσκολη θέση βγάζοντας τις μάσκες…

Ντυθείτε, χαλαρώστε, μπείτε στο πνεύμα της γιορτής και διασκεδάστε. Αν είχατε κακές αναμνήσεις ως παιδιά τώρα ως γονείς έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε νέες πιο όμορφες, γίνετε ξανά παιδιά και δώστε στις Απόκριες μια δεύτερη ευκαιρία. Αν, πάλι, είστε από τους αμετανόητους που τις αντιπαθούν, υπομονή, φτάνουν στο τέλος τους… Όπως και να ‘χει… σας ευχόμαστε καλές Αποκριές, και του χρόνου!

ΠΗΓΗ:http://childit.gr