OLD HELLO 2

Πώς θα είναι τα παιδιά μας ασφαλή όταν παίζουν στην παιδική χαρά

Ειδικά τώρα, που η μέρα μεγαλώνει, ο καιρός γίνεται όλο και πιο ζεστός και οι παιδικές χαρές επαναλειτουργούν, συγκεντρώνουν πολλά παιδιά που έχουν ανάγκη να παίξουν και να ξεδώσουν. Κάποιες φορές, όμως, το παιχνίδι μπορεί να μετατραπεί σε δυσάρεστη εμπειρία λόγω τραυματισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το παιδικό τραύμα αποτελεί βασική αιτία της παιδικής θνησιμότητας. Επομένως, είναι απαραίτητο να έχουμε μερικά πράγματα υπόψη μας που μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό του.

Εξηγούμε στο παιδί πώς πρέπει να κινείται μέσα στο χώρο της παιδικής χαράς και τι επιτρέπεται να κάνει.

 • Κούνιες: Να μην περνάει κοντά από αυτές, να μην στριφογυρίζει πάνω σε αυτές, να κρατιέται πάντα όταν κάνει κούνια.
 • Τσουλήθρα: Να μην ανεβαίνει ανάποδα, να περιμένει υπομονετικά να κατέβουν τα παιδάκια που είναι μπροστά του, να σηκώνεται γρήγορα από το τέλος της τσουλήθρας.
 • Γύρω-γύρω όλοι: Να περιμένει να σταματήσει το παιχνίδι πριν ανέβει επάνω, να κρατιέται καλά, να μην χοροπηδάει πάνω στο παιχνίδι όσο αυτό είναι σε κίνηση.

Επίσης, καθώς πρόκειται για ένα χώρο όπου το παιδί σας συναναστρέφεται άλλα παιδιά, είναι σημαντικό να μάθει να μοιράζεται, να φέρεται με σεβασμόευγένεια και καλοσύνη, αλλά και να είναι προσεκτικό στο παιχνίδι με μεγαλύτερα παιδιά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αλληλεπίδρασης με τα άλλα παιδιά, αποκτά καλύτερη αίσθηση του εαυτού του και των ορίων του, αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία του.
Πώς θα είναι τα παιδιά μας ασφαλή όταν παίζουν στην παιδική χαρά

Πώς οφείλουν να είναι οι παιδικές χαρές 

Ας δούμε τι λέει ο νόμος ότι χρειάζονται υπαίθριοι παιδότοποι και παιδικές χαρές για να είναι τα παιδιά μας ασφαλή:
Αρχικά, η παιδική χαρά πρέπει να περιβάλλεται από περίφραξη, φυσική ή τεχνητή, ώστε να είναι λειτουργική και να παρέχει ασφάλεια στα παιδιά, αποτρέποντας κινδύνους και τραυματισμούς καθώς και παγίδευση μερών του σώματός τους. Η περίφραξη δεν πρέπει να απομονώνει οπτικά την παιδική χαρά από τον περιβάλλοντα χώρο.

Επίσης, πρέπει να διαθέτει:

 • Κατάλληλο φωτισμό
 • Καθίσματα για τους συνοδούς
 • Βρύση με πόσιμο νερό
 • Τουαλέτες
 • Μέσα πυρασφάλειας
 • Το έδαφος το οποίο εγκαθίσταται πρέπει να διαθέτει ικανό
 • σύστημα απορροής των υδάτων
 • Οι διαδρομές πρόσβασης πρέπει να είναι ηλεκτροφωτισμένες και προστατευμένες, να μην έχουν ευθεία πρόσβαση σε οδούς ταχείας και αυξημένης κυκλοφορίας και σε κάθε περίπτωση να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα.

Tip
Καλό είναι να είστε πάντα προετοιμασμένοι. Έχετε μαζί σας ένα μικρό τσαντάκι με οινόπνευμα, Betadine, λευκοπλάστ, μαντηλάκια με αντιμικροβιακή δράση, αλοιφή για τα τσιμπήματα.

 

 

Ακολουθούν κάποια επιπλέον στοιχεία για το σωστό εξοπλισμό μιας παιδικής χαράς, στα οποία αναφέρονται αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά ως γονείς είναι καλό να είμαστε σωστά ενημερωμένοι, ώστε να περιοριστούν οι παιδικοί τραυματισμοί και το παιχνίδι στις παιδικές χαρές να είναι πάντα μία ευχάριστη εμπειρία.

Προσοχή στα σκαλιά
Η κάθετη απόσταση μεταξύ δύο σκαλοπατιών (π.χ. στη σκάλα που οδηγεί στην τσουλήθρα), θα πρέπει να έχει αρκετό εύρος, ώστε να μην μπορεί να παγιδευτεί το κεφάλι ή κάποιο σημείο του σώματος ή ο ρουχισμός ενός παιδιού. Σε μία παιδική χαρά για παιδιά προσχολικής ηλικίας, θα πρέπει τα σκαλιά αυτά να είναι κλειστού τύπου. Η ασφαλής απόσταση του ενός από το άλλο σκαλί, έχει οριστεί μεταξύ 9-23εκ. Στα ανοικτού τύπου σκαλιά, θα πρέπει η απόσταση μεταξύ τους να είναι τουλάχιστον 23εκ. Σε παιδική χαρά για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, κλειστού τύπου σκαλοπάτια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εάν η απόσταση μεταξύ αυτών είναι μικρότερη των 30εκ. Αν χρησιμοποιούνται μεταλλικές ή ξύλινες ράβδοι, αυτές πρέπει να είναι τοποθετημένες σε απόσταση τουλάχιστον 30εκ.

Η κλίση της τραμπάλας
Η μέγιστη γωνία μεταξύ της τραμπάλας και του εδάφους, όταν αυτή ακουμπά εκεί, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 25ο.

Είναι ασφαλής η τσουλήθρα;
Στις τσουλήθρες που είναι μεμονωμένο παιχνίδι σε μία παιδική χαρά, συστήνεται εύρος τουλάχιστον 56εκ. Επίσης, πρέπει να υπάρχει μία μπάρα ή ένα πλαϊνό τοίχωμα, ώστε να μπορεί να κρατηθεί ένα παιδί όταν ανεβαίνει τα σκαλιά της τσουλήθρας. Σε τσουλήθρες κλειστού τύπου δεν θα πρέπει να υπάρχουν κενά μεταξύ της επιφάνειας στην κορυφή της και στην αρχή του κυλινδρικού στομίου της. Η επίπεδη πλατφόρμα στην αρχή της τσουλήθρας θα πρέπει να είναι οριζόντια και τουλάχιστον τόσο φαρδιά, όσο το εύρος της τσουλήθρας. Η κλίση της τσουλήθρας θα πρέπει να είναι κατά μέσο περίπου όρο 30ο ή λιγότερο. Κανένα σημείο της δεν πρέπει να έχει κλίση μεγαλύτερη από 50ο.

Είναι σωστά τοποθετημένες οι κούνιες;
Όταν το κάθισμα βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, η απόσταση από το έδαφος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 35εκ., με ελάχιστο πλάτος καθίσματος 12εκ. Τα στηρίγματα στην κορυφή από κάθε κούνια θα πρέπει να απέχουν όχι λιγότερο από 50εκ., ώστε να εμποδίζουν τυχόν πλάγια κίνηση. Κούνιες οι οποίες μετακινούνται σε μία κατεύθυνση, π.χ. μπρός πίσω, θα πρέπει να τοποθετούνται τουλάχιστον 76 εκ. από το κεντρικό στήριγμα. Τα πλάγια στηρίγματα θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 60εκ. μεταξύ τους. Καλό είναι να μην κρεμιούνται παραπάνω από δύο κούνιες σε κάθε παιχνίδι. Οι αλυσίδες θα πρέπει να έχουν διάκενο μικρότερο των 8,6 χιλιοστών. Τα καθίσματα στις κούνιες θα πρέπει να είναι φτιαγμένα από πλαστικό ή σκληρό λάστιχο, όχι από ξύλο ή μέταλλο και θα πρέπει να έχουν χώρο μόνο για ένα παιδί.

Οι επιφάνειες γύρω και κάτω από τα παιχνίδια
Αποφύγετε τις παιδικές χαρές με τσιμέντο ή άσφαλτο στο δάπεδο, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σημαντικούς τραυματισμούς σε ένα παιδί. Επίσης, δεν συστήνονται επιφάνειες όπως χώμα, γρασίδι ή χαλίκι, αφού οι  ικανότητες απόσβεσης κραδασμών σταδιακά ελαττώνονται με τη χρήση, ενώ επηρεάζονται και από την βροχή ή τον ήλιο.
Δεδομένου ότι 60% των κακώσεων σε παιδικές χαρές οφείλονται σε πτώσεις, επιφάνειες όπως ροκανίδια, μικρά κομμάτια πλαστικού, πολύ λεπτό χαλίκι και άμμος, μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα τραυματισμού ενός παιδιού.

Οι χειρολαβές των παιχνιδιών
Σε κάθε παιδική χαρά υπάρχουν διάφορες χειρολαβές (μονόζυγο, τοίχος αναρρίχησης, κ.α. Θα πρέπει οι μπάρες αυτές να έχουν διάμετρο τουλάχιστον 3,2 εκ. κατά μέσο όρο, αν και το εύρος μπορεί να είναι κατάλληλο από 2,4 εκ. έως 4 εκ. Σε κάθε παιχνίδι με τσουλήθρα στην έξοδο, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον άνοιγμα 28 εκ. Η έξοδος στις μικρότερες τσουλήθρες δεν θα πρέπει να απέχει περισσότερο από 28 εκ. από το έδαφος. Όλες οι έξοδοι της τσουλήθρας θα πρέπει στα άκρα τους να είναι ελαφρώς κυρτές ή στρογγυλεμένες.

ΠΗΓΗ:http://citykidsguide.com