ΣΧΟΛΕΙΟ

Πώς θα γίνει πιο ομαλά η επιστροφή στο σχολείο

Το τέλος των διακοπών και του καλοκαιριού σηματοδοτούν την επιστροφή στο σχολείο, που για άλλα παιδιά είναι πιο εύκολη και για άλλα πιο δύσκολη. Πώς, όμως, θα γίνει πιο εύκολη η προσαρμογή στην καθημερινότητα και πιο ομαλά η επιστροφή στο σχολείο;

Η μετάβαση του παιδιού από την απόλυτη ελευθερία του καλοκαιριού στη ρουτίνα του σχολείου, πρέπει να γίνει σταδιακά. Όσο καλύτερα προετοιμάσετε το παιδί σας, τόσο πιο εύκολα θα δεχτεί τη νέα πραγματικότητα και θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

Ωράριο ύπνου
Το καλοκαίρι τα παιδιά κοιμούνται και ξυπνούν αργότερα. Ξεκινήστε την προσαρμογή στο ωράριο της σχολικής ρουτίνας λίγο νωρίτερα, ώστε ενόψει της σχολικής χρονιάς, να προσαρμόσετε το ωράριο ύπνου. Φροντίστε να ορίσετε την ώρα ύπνου και έγερσης κοντά σε αυτή που ισχύει για το σχολείο.

Ευχάριστα διαλείμματα
Η καλή διάθεση και η ανεμελιά συμβάλλουν όλο το χρόνο στην απόδοση των παιδιών. Καλό είναι να υπάρχουν ευχάριστες στιγμές και διαλείμματα χαλάρωσης στην καθημερινότητά τους, είτε με ελεύθερη ώρα για παιχνίδι είτε με μικρές αποδράσεις, κ.λπ.

Μπείτε σε σχολική διάθεση
Ξεκινήστε μαζί με το παιδί σας τις ετοιμασίες και τα ψώνια για τη νέα σχολική χρονιά. Δείτε μαζί τι χρειάζεται να προμηθευτείτε, π.χ. καινούργια σχολική τσάντα, τετράδια, στυλό, μαρκαδόρους, ηλεκτρονικό υπολογιστή, κ.λπ. Κάντε τις σχετικές αλλαγές στο δωμάτιο και στο γραφείο του παιδιού, αναδιαμορφώνοντας το χώρο, δημιουργώντας έναν ήσυχο χώρο μελέτης και επαναφέροντας τα σχολικά είδη σε πρώτο πλάνο.
Πώς θα γίνει πιο ομαλά η επιστροφή στο σχολείο
Συζητήστε για την έναρξη του σχολείου
Ειδικά αν το παιδί πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο, προσπαθήστε να μεταδώσετε ενθουσιασμό στο παιδί μέσα από τη συζήτηση. Εξηγήστε του πώς λειτουργεί το σχολείο, πείτε του ότι θα μάθει καινούργια πράγματα, θα γνωρίσει νέους φίλους, κ.λπ.

Σχεδιάστε το πρόγραμμα της νέας σχολικής χρονιάς
Συζητήστε και ορίστε το νέο πρόγραμμα του παιδιού. Πότε θα διαβάζει, πότε θα παίζει, πότε και πόσο μπορεί να παρακολουθεί τηλεόραση, ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες ή σπορ θα κάνει, ποια ώρα θα πηγαίνει για ύπνο, κ.λπ. Αν σας εξυπηρετεί, μπορείτε να καταγράψετε το πρόγραμμα και να το έχετε στο δωμάτιο του παιδιού.

http://citykidsguide.com