Ακόμη χειρότερα, σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως οι σκέψεις δεν έχουν καμία λογική βάση. Τις μεγαλοποιούμε και τελικά τα πράγματα φαίνονται πιο άσχημα απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Έτσι, έχουμε την αίσθηση ότι χάνουμε τον έλεγχο. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν την τάση να υπεραναλύουν ακόμη και θετικά πράγματα / καταστάσεις, με αποτέλεσμα να μη δείχνουν τόσο θετικά πια.
Όταν οι σκέψεις αυτές πλημμυρίζουν το μυαλό, μας απορροφούν την ενέργεια, σπαταλούν ανούσια το χρόνο μας και μας εμποδίζουν από το να απολαμβάνουμε την παρούσα στιγμή. Κάνουν πιο δύσκολη τη συγκέντρωσή μας, ενώ μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και τη μνήμη ή τον ύπνο μας.
Η ανησυχία και το στρες δεν μπορούν να διαγραφούν εντελώς από τη ζωή μας. Μπορούν όμως να περιοριστούν. Προσπαθήστε να σκέφτεστε θετικά και ακολουθήστε μερικές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τις καλπάζουσες σκέψεις σας και να νιώσετε πιο ήρεμοι.
Πνευματική αποστασιοποίηση
Προσπαθήστε να ισορροπήσετε την τάση του μυαλού σας να κάνει το χειρότερο σενάριο, σκεπτόμενοι εναλλακτικές εκδοχές με θετική έκβαση. Τις περισσότερες φορές, το χειρότερο σενάριο που σκέφτεται το μυαλό μας, δεν είναι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Εστιάστε στο παρόν
Το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει και το μέλλον δεν έχει συμβεί ακόμα. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να επικεντρώνετε τη σκέψη σας σε αυτά. Εστιάζοντας στο παρόν, θα μπορέσετε να αποδεχθείτε και να απελευθερωθείτε από αυτό που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Αποκτήστε μεγαλύτερη επίγνωση της στιγμής. Αν νιώθετε ότι η υπερανάλυση σας έχει παρασύρει, διακόψτε άμεσα τη σκέψη σας. Επανασυνδεθείτε στο τώρα και επικεντρωθείτε στις αισθήσεις σας.
Προσπαθήστε να ισορροπήσετε την τάση του μυαλού σας να κάνει το χειρότερο σενάριο, σκεπτόμενοι εναλλακτικές εκδοχές με θετική έκβαση. Τις περισσότερες φορές, το χειρότερο σενάριο που σκέφτεται το μυαλό μας, δεν είναι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Κρατήστε σημειώσεις
Καταγράφοντας αυτά που σας απασχολούν, αφενός οργανώνετε καλύτερα τις σκέψεις σας και αφετέρου μπορείτε να αξιολογήσετε οποιαδήποτε στιγμή αργότερα τις σκέψεις σας. Επιπλέον, η διαδικασία της καταγραφής δεσμεύει το μυαλό σας και μειώνει τη δύναμη των σκέψεών σας.
Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα
Το να σκέφτεστε κάτι συνέχεια, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το ελέγξετε. Οι αόριστοι φόβοι δημιουργούν τρομακτικά σενάρια στο μυαλό σας. Αν σκεφτείτε λίγο πιο ψύχραιμα, θα δείτε ότι το χειρότερο που ρεαλιστικά θα μπορούσε να συμβεί, δεν είναι τόσο τρομακτικό και έτσι θα αποφύγετε τον παράλογο φόβο.
Σωματική δραστηριότητα
Η άσκηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει σε περιπτώσεις έντασης και έντονων ανησυχιών. Πώς; Η συγκέντρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνης που επεμβαίνει στον έλεγχο της διάθεσης και την κατάσταση της συνείδησης, αυξάνεται όταν ασκούμαστε. Επίσης, παράγονται ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της χαράς, οι οποίες δρουν θετικά στον ψυχισμό και προκαλούν ευφορία. Έτσι, κατά τη διάρκεια μίας αθλητικής δραστηριότητας το μυαλό καθαρίζει από σκέψεις, ενώ μετά από αυτή, νιώθουμε ότι έχουμε αποφορτιστεί νοητικά και συναισθηματικά.
Καλός ύπνος
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και μικρές μειώσεις στις ώρες του ύπνου μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο άγχος την επόμενη μέρα, ενώ μειώνουν την δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι κρίσιμη για τις γνωστικές λειτουργίες υψηλού επιπέδου. Ο ελλιπής ύπνος μας κάνει πιο ευάλωτους, ακόμη στην υπερβολική ανησυχία και απαισιοδοξία, γεγονός που ενέχει την υπερανάλυση.