Η διαφορετικότητα είναι μία λέξη που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις μέρες μας. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον άλλον και αυτό είναι το δεδομένο με το οποίο ξεκινάμε και το οποίο πρέπει να αποδεχτούμε.
Η διαφορετικότητα περιλαμβάνει κάθε διαφορά: στο ύψος, στο βάρος, στο χρώμα του δέρματος, στη γλώσσα, στα πιστεύω, στη θρησκεία, στα κοινωνικοοικονομικά στρώματα που ανήκουμε, στον τρόπο που ντυνόμαστε, κ.λπ. Στο σχολείο και στο κοινωνικό σύνολο όπου κινούνται τα παιδιά μας, υπάρχουν άλλα παιδιά που μεγαλώνουν με τον ένα γονιό, που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, αναπηρία, νοητική καθυστέρηση, κ.λπ.
Τα παιδιά, σε μικρή ηλικία, αποδέχονται τη διαφορετικότητα και δημιουργούν εύκολα φιλίες με παιδιά από διαφορετικό πλαίσιο. Όσο, όμως, μεγαλώνουν, δημιουργούν την αντίληψη της διαφορετικότητας, επηρεασμένα από τις διακρίσεις που κάνουμε εμείς οι ενήλικες.
Σε έναν κόσμο, όμως, που κυριαρχεί η πολυπολιτισμικότητα, ως γονείς οφείλουμε να ανοίξουμε τους ορίζοντες των παιδιών μας, μαθαίνοντάς τα αποδέχονται και να προσεγγίζουν τους άλλους.
Η αποδοχή της διαφορετικότητας δεν είναι ένα απλό εγχείρημα. Ωστόσο, καθώς αποτελεί πλέον βίωμα στο σύγχρονο κόσμο, η ένταξη των παιδιών μας στη διαφορετικότητα αποτελεί μονόδρομο για μία ισότιμη κοινωνία.
Πώς θα διδάξετε στο παιδί σας τη διαφορετικότητα
- Μιλήστε στο παιδί σας για τις διαφορές που υπάρχουν στα άτομα του δικού σας οικογενειακού κύκλου (εξωτερική εμφάνιση, ενδιαφέροντα, συνήθειες, ικανότητες).
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παρατηρεί ό,τι διαφορετικό βλέπει γύρω του, χωρίς όμως να στενοχωριέται γι’ αυτό ή να τo επικρίνει και εν συνεχεία συζητήστε το μαζί.
- Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει την ενσυναίσθηση, δηλαδή να προσπαθεί να κατανοήσει τη θέση και τα συναισθήματα του άλλου.
- Ωθήστε το παιδί σας να κοινωνικοποιηθεί με όλα τα παιδιά στο σχολείο του και γενικά στο περιβάλλον του, ανεξάρτητα από τη φυλή, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, τη θρησκεία, το φύλο τους, κλπ.
- Παροτρύνετε το παιδί σας να μάθει να αναγνωρίζει τις διαφορές και να τις εκτιμά.
- Μιλήστε στο παιδί σας για τους άλλους λαούς, τους πολιτισμούς τους και τις διαφορετικές κουλτούρες. Μπορείτε να διαβάσετε μαζί σχετικά βιβλία, να παρακολουθήσετε ντοκιμαντέρ ή να επισκεφθείτε μουσεία.
- Εξηγήστε στο παιδί σας με απλά και κατανοητά λόγια, τους λόγους που αναγκάζουν κάποιους ανθρώπους να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή σε άλλα μέρη.
Tip
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να διαβάσετε κάποια από τα βιβλία που μιλούν για τη διαφορετικότητα, όπως:
“Ο Έλμερ και το ουράνιο τόξο”, McKee David, Εκδόσεις Πατάκη (0-3 ετών)
“Το γαϊτανάκι”, Σαρή Ζωρζ, Εκδόσεις Πατάκη (3-6 ετών)
“Η συμβίωση! Τι είναι”, Brenifier Oscar, Εκδόσεις Καστανιώτη (6-9 ετών)
“Ούτε καλύτερος, ούτε χειρότερος… απλά διαφορετικός” – Ασκήσεις ευαισθητοποίησης στη διαφορετικότητα για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, Συλλογικό έργο, Τριλίβα Σοφία, Αναγνωστοπούλου Τάνια, Χατζηνικολάου Σοφία, Εκδότης: Gutenberg